Reden van bijten van de hond aan de poten.

Geplaatst op

Allergie, een voedselovergevoeligheid of atopie, is vaak de oorzaak voor het likken en bijten van de hond aan de poten. Uw hond heeft daarvoor Prednison gekregen. Als de prednison heel erg goed verbetering geeft dan zal de jeuk eerder komen door Atopie. Blijft hij matig tot veel bijten dan lijkt het op een voedselovergevoeligheid.

Voedsel-overgevoeligheid kan oorzaak zijn van jeuk

Voedsel-overgevoeligheid kan eigenlijk optreden voor alle bestanddelen in het voer. Uw hond krijgt waarschijnlijk al jaren hetzelfde voer. Waar ze meestal gevoelig voor zijn is rund, kip, melk, ei, maïs en tarwe. En dit zit in heel veel voeders wat te koop is. U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waar uw hond nog niet eerder mee in contact is gekomen, bijvoorbeeld konijn of eend, gecombineerd met tapioca of aardappel. Geef dit voer dan 8 tot 10 weken. U mag er niets anders bijgeven. Dus geen hondenkoekjes, kluifjes, korstje brood of iets dergelijks. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en krijgt uw hond alsnog jeuk. Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen, dus in ongeveer een weekje tijd. Steeds iets meer van het nieuwe voer en steeds wat minder van het oude.

Atopie als oorzaak van jeuk

Reageert uw hond heel erg goed op Prednison dan kan het Atopie zijn. Dat is een overgevoeligheid voor stoffen zoals huisstofmijt, pollen van bomen of planten, of meelmijten. Meestal zie je de eerste jeuk bij honden jonger dan 3 jaar. De jeuk zie je dan ook vaak middels likken en bijten aan de poten, of schuren met de kop, beginnen.

Ook vlooienallergie kan meespelen

Het kan zijn dat uw hond ook allergisch is voor vlooien, want er komen vaak meerdere allergieën naast elkaar voor. Dus overgevoeligheid voor voedsel, Atopie, vlooienallergie tegelijk. Daarom kunt u beter ook uw hond maandelijks tegen vlooien behandelen met een snel vlododend middel zoals Advantage®.

Hoe pakt u het probleem aan

  • U kunt overstappen op een hypoallergene voeding om voedsel-overgevoeligheid uit te sluiten.
  • Uw hond elke maand een pipet tegen vlooien geven van een goed vlododend middel.
  • U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen. Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag..