Mijn kat heeft al heel lang diarree

Als het al zo lang duurt kan het zijn dat de darmvlokken in de darm van uw kat niet meer goed de voedingsstoffen op kunnen nemen. Ook de vertering kan afnemen. Dit kan zorgen voor een tekort aan vitaminen.

Oorzaken van diarree

Uw kat heeft al langdurig last van diarree. Bij een infectie met een virus, of een abrupte overstap naar een ander voer, is het over het algemeen kortdurend. Oorzaken die voor een langer durende diarree kunnen zorgen zijn:

  • overgevoeligheid voor haar voer;
  • spoel- of lintwormen;
  • parasiet giardia;
  • slechte vertering.

Hoe pakt u het probleem aan?

Overgevoelig voor voer

Voedsel-overgevoeligheid kan eigenlijk optreden voor alle bestanddelen in het voer. Uw kat krijgt waarschijnlijk al jaren hetzelfde voer. Waar ze meestal gevoelig voor zijn is rund, kip, zuivel (bijv. melk), ei, tarwe en soja. En dit zit in heel veel voeders wat te koop is. U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waar uw kat nog niet eerder mee in contact is gekomen. Of voeding waar gehydrolyseerde eiwitten in zitten, deze zijn in hele kleine stukjes geknipt wat het lichaam van uw kat niet als eiwit herkent. Geef dit voer dan 8 tot 10 weken. U mag er niets anders bijgeven. Dus geen kattenmelk, kattensnoepjes, plakje rosbief, of iets dergelijks. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en krijgt uw kat alsnog jeuk. Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen, dus in ongeveer een weekje tijd. Steeds iets meer van het nieuwe voer en steeds wat minder van het oude.

Wormen en Giardia

Waarschijnlijk heeft u al een goede ontwormingskuur gebruikt, zoals Panacur om beiden aan te pakken. Bij voorkeur wordt deze kuur gedurende 5 dagen gegeven. Uw dierenarts kan de ontlasting laten onderzoeken op parasieten en de mate van vertering.

Slechte vertering

De alvleesklier van uw kat kan minder goed werken. Vertering van de vetten zijn dan voornamelijk minder, waardoor uw kat ook mager wordt. Uw dierenarts kan dit laten onderzoeken. Of misschien bevat het voer producten die zij niet goed kan verteren. Een verteerbaar voer van goede kwaliteit aanbieden is belangrijk. U kunt het ook vaker op een dag, bijvoorbeeld 4 tot 5 keer per dag geven. Mocht u besluiten over te stappen op een ander voer. Het is het beste om dit geleidelijk te doen. Dus in ongeveer een week tijd steeds iets meer van het nieuwe en steeds iets minder van het oude voer te geven.

Welke voedingssupplementen gebruiken?

  • U kunt Sanofor aan het voer toevoegen. De positieve effecten op uw kat met diarree zijn o.a. huminezuren werken absorberend en binden gifstoffen. En werken ook remmend op de groei van ziektekiemen. De slijmvliezen de darm van uw kat komen in optimale conditie. Kiezelzuur versterkt de weerstand en versnel het herstel bij wondjes in het slijmvlies van maag en darm.
  • Dit kunt u combineren met Sana-Pron. Misschien kent u de term probiotica. Probiotica zijn bedoelt om de darmflora, de goede bacteriën in de darm van uw kat, weer op peil te brengen. Probiotica verbeteren ook de weerstand. Zo heeft actimel, een probiotica voor mensen, als slogan: “gezonde weerstand begint in je buik”. En zij vormen eiwitten die ziekteverwekkers onschadelijk kunnen maken.

Gerelateerde ervaringen