Mijn hond is vaak aan het bijten bij de staart

Geplaatst op

De oorzaak is meestal vlooien of een irritatie van de anaalklieren.

Vlooien vaak oorzaak bijten bij staart

Vlooien zie je vaak in dit gebied. Als uw hond last heeft van vlooien dan zijn er ook vlooienpoepjes te zien. U kunt dat controleren door een velletje vochtig keukenrol of tissue over de vacht te halen. Komen er kleine komma-vormige zwarte uitwerpselen op die rood kleuren als u ze met wat water uitwrijft (door het bloed dat een vlo opzuigt), dan heeft uw hond inderdaad last van vlooien. U kunt de standaard chemische vlooienmiddelen gebruiken om de vlo te doden. Om vlooien te voorkomen kunt u ook een natuurlijke vorm van vlowerend middel gebruiken zoals knoflook. Knoflook bevat een stofje wat allicine heet, dat geeft een sterke lucht waaraan vlooien en teken een hekel hebben.

Irritatie door overvulde anaalklieren ook mogelijk

U heeft de tissue test gedaan en er zijn geen vlooien(poepjes). Dan is het waarschijnlijk dat de anaalklieren overvuld zijn en mogelijk ontstoken. Dat zorgt voor irritatie. Honden gaan dan krabben en bijten rond de staart en soms sleetje rijden met het achterwerk over de grond. Anaalklieren worden bij een normale stevige ontlasting letterlijk vanzelf leeg gedrukt. Dit lukt niet als de ontlasting dunner is door bijvoorbeeld een slechtere vertering. Om de vertering te ondersteunen kunt u HOKAMIX aan de voeding toevoegen.

Hoe pakt u het probleem aan

  • Knoflook schept een klimaat waar teken en vlooien niet van houden.
  • De vertering kunt u ondersteunen en de gezondheid van de huid als er door krabben en bijten beschadigingen aan de huid zijn.
  • Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.