Mijn hond eet poep, wat kan ik eraan doen?

Geplaatst op

Een hele vieze gewoonte inderdaad, die vaak erg lastig is af te leren.

Wat is de oorzaak van poep eten

Misschien heeft u een labrador of andere retriever, bij deze hondenrassen zie je dit gedrag vaker. Is uw hond gecastreerd dan is hij vaak hongeriger. Ook kan uw hond verveelt raken, dan is poep eten een bezigheid. Is zijn voer vol met koolhydraten, niet zo smakelijk, of heeft het weinig vitamine B1 dan kan dit ook reden zijn voor poep eten.

Hoe pakt u het probleem aan

  • Is het een afwijkend gedrag, dan kan u dit proberen af te leren eventueel met behulp van een gedragstherapeute. Negeer het gedrag, negatieve aandacht door straffen voelt uw hond ook als aandacht. En probeer de aandacht te verleggen door interessant te doen. Gooit u bijvoorbeeld een bal in de lucht, ren ineens weg, of duik op uw hurken en doe alsof u een konijnenhol heeft gevonden.
  • Laat u de hond normaal gewoon los tijdens het uitlaten. Lijn hem dan in het vervolg aan. Dan heeft hij geen kans om ontlasting te eten.
  • Ook kunt u tijdens de wandeling uw hond belonen met behulp van voer. Dan is zijn maag redelijk gevuld en niet zo hongerig waardoor hij poep wil eten.
  • Eventueel kunt u overstappen naar een voer wat smakelijker is, minder koolhydraten heeft, maar meer eiwit en vet bevat. In plaats van twee keer per dag een grote maaltijd kunt u ook vaker per dag (minimaal 4x) een kleine hoeveelheid geven. Zo is hij over de dag minder hongerig en wordt zijn voer ook beter verteerd.
  • Wanneer uw hond alleen droge brokken krijgt kan hij een bepaalde structuur in de voeding missen. Dan kunt u gekookte groenten, zoals sperciebonen, aan het voer toevoegen.
  • Ook kunt u de droge brokken 10 tot 15 minuten voorweken in lauw warm water. Dan hebben maag en darmen van uw hond minder moeite met de vertering van het voer.

Welke voedingssupplementen gebruiken

U kunt o.a. de vertering en stofwisseling ondersteunen met supplementen. Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.