Welke voeding is optimaal voor mijn hond

Geplaatst op

Vraagt u zich ook af hoe het komt dat sommige andere honden zo glanzen als een spiegel en zo vol met energie zitten? Om uw hond te helpen een gezond en actief leven te leiden is goede voeding een echte basis behoefte.

Wat en hoeveel u uw hond geeft heeft direct invloed op de huid en vacht, het lichaamsgewicht, hoe energiek hij is en de werking van de maag en darmen. Als zich een kink in de kabel voordoet in een van deze gebieden, kan dit verband houden met een niet optimale voeding.

Welk hondenvoer kies ik?

Het hangt veelal af van uw persoonlijke omstandigheden of u liever kiest voor een droge brok, blikvoer, of vers vlees. Kies een hondenvoer van hoge kwaliteit. Of als uw voorkeur uitgaat naar vers vlees voeding, u kunt natuurlijk ook meer leren van zelfgemaakte diëten. Om tegemoet te komen aan de persoonlijke wensen van uw viervoeter, is het in ieder geval belangrijk dat het een uitgebalanceerde voeding is. Zodra u het juiste voer voor uw hond vindt, moet u dat consequent blijven geven.

Hoe weet ik of ik het goede voer geef?

Het antwoord daarop is; hoe ‘doet’ u hond het er op. Kijk hoe uw hond reageert op de voeding gedurende zo’n 4 tot 8 weken. Hoe ziet zijn vacht eruit? Het moet glimmend en niet droog zijn, maar ook niet vettig. Zit uw hond vol met energie of is hij juist sneller moe. Is hij afgevallen of zelfs aangekomen? Als de reactie op het dieet slecht is, is het misschien tijd om naar een andere voeding te kijken. En heeft hij hoogst waarschijnlijk baat bij voedingssupplementen.

Tip:
Een plotselinge verandering in hondenvoer kan diarree of zelfs braken veroorzaken, dus stapsgewijs omschakelen, tenzij anders voorgeschreven door uw dierenarts.

Hoeveel voer geef ik?

Hoeveel u geeft staat altijd op de verpakking. Dit is een goed startpunt voor u als eigenaar. Maar dit zijn aanbevelingen, het is dus een algemeen advies. Honden variëren nogal in grootte, leeftijd, hoe actief ze zijn en in welke omgeving ze leven. Het is dus belangrijk dat u goed kijkt naar de lichaamsconditie oftewel het lichaamsgewicht van uw dier om zo in te schatten of er meer of minder voeding nodig is. De ribben moet u nog goed kunnen voelen en hij moet nog een ‘taille’ hebben.
Want uw hond eet niet alleen gezond als hij een goed hoogwaardig hondenvoer eet, maar ook als hij daarvan niet teveel eet. Het is erg belangrijk voor zijn gezondheid dat uw hond op een gezond gewicht blijft.

Laat ik het voer de hele dag staan?

Geef uw hond steeds een maaltijdvoeding, dit wil zeggen een steeds afgewogen hoeveelheid voeding. Laat de voeding 10 minuten staan en neem de bak dan weg. Zorg dat er constant vers drinkwater staat. En nogmaals geef de juiste hoeveelheid voeding, afhankelijk van lichaamsgewicht en leeftijd van de hond.