Waarom verhaart mijn hond het hele jaar?

Geplaatst op

Sommige honden verharen overmatig of het gehele jaar door. Plotseling, hele grote plukken, tot zelfs kale plekken aan toe.


Met overmatig bedoelen we niet een paar haren die de hond over het algemeen per dag verliest of de volle borstel na een kambeurt. Maar echt grote losse plukken haar, plotseling veel meer haaruitval of zelfs kale plekken op de huid.

De oorzaken van overmatig verharen

Wat kan de oorzaak zijn van het vele verharen. Er zijn er een aantal te noemen, aan een aantal factoren kunt u zelf gelukkig ook iets doen.

Stress

Naast kwijlen, hijgen, janken en trillen kan verharen een uiting van stress zijn. Soms vindt dit maar kort plaats, zoals bij een bezoek aan de dierenarts. Maar staat de hond langer onder spanning en bepaalde prikkels, dan kan er chronische stress ontstaan met zelfs kale plekken tot gevolg. Een natuurlijk product zoals AmiQure Stress maakt uw hond minder gevoelig voor spanning zonder te versuffen.

Tekort aan vitaminen en onverzadigde vetzuren

In veel hondenvoeding zit tegenwoordig een goed uitgebalanceerde combinatie van vitaminen en mineralen. Soms kan het toch dat de hond dit niet goed opneemt. Heeft uw hond onverklaarbare huidklachten, zoals overmatig verharen en schilfers op de huid? Dan kunt u voedingssupplementen gebruiken om deze tekorten aan te vullen.

Temperatuur

Wanneer de hond het hele jaar binnenshuis leeft, ervaart zijn lichaam geen opvallende temperatuurschommelingen. Zoals de warmte in de zomer en de koude in de winter. Het hele jaar door is er in huis een gemiddelde temperatuur. Hierdoor komt de hond niet volledig in de rui en verliest hij het hele jaar door wat haar. U kunt de hond dan met regelmaat borstelen, om zo de ergste haren kwijt te zijn. En voedingssupplementen kunnen de kwaliteit van de huid en vacht ondersteunen, waardoor het beter onder controle te houden is.

Er zijn ook een aantal oorzaken waar een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk voor kan zijn. Omdat er een gerichte behandeling ingesteld moet worden.

Allergie of infectie

Wanneer een hond allergisch is zie je dit vaak aan een geïrriteerde huid. De hond zal gaan krabben en bijten, waardoor hij haren verliest. De huid kan ook geïrriteerd raken door een bacterie of een schimmel. Heeft u een krabbende, onrustige hond met een rode, jeukende huid? Laat hem dan even  nakijken door de dierenarts.

Parasieten

Bij uitwendige parasieten, zoals vlooien, luizen en mijt, kan de hond erg gaan krabben waardoor er ook haarverlies optreedt. Het is dus belangrijk om uw dier regelmatig en op tijd te behandelen voor dit ongedierte. Wilt u een natuurlijk product gebruiken om het milieu voor de vlo zo onaangenaam mogelijk te maken, neemt u dan contact met ons op voor een advies.

Hormoonproblemen

Wanneer de hormoonhuishouding uit balans is, kan zowel reu als teef haaruitval krijgen. Vaak bieden injecties of castratie de oplossing hiervoor. Soms wordt de hormoonspiegel beïnvloed door een lichamelijke aandoening, zoals bij de ziekte van Cushing (overmatige aanmaak van cortisol) of een te zwakke hormoonproductie in de schildklier. De dierenarts kan met bloedonderzoek achter deze aandoeningen komen.