Pas op voor slakken! Gevaarlijk voor hond en kat

Geplaatst op

Slakken lijken vrij onschuldig maar… in het slijm kan de parasiet voorkomen die longworm veroorzaakt bij honden en katten. Laat uw hond of kat daarom niet spelen met een slak en voorkom dat uw dier een slak aanziet als hapje!

Wat als je huisdier een slak gegeten heeft?


Ontworm uw dier direct. Er wordt geadviseerd uw dier ‘preventief’ vier keer per jaar te ontwormen. Je kunt uw dier niet beschermen tegen een wormbesmetting, maar u kunt er wel voor zorgen dat de wormbesmetting beperkt blijft.

Heb jij veel last van slakken?

Slakkenvergif is ook een gevaar

Elk jaar zijn er honden en katten die van slakkenvergif hebben gegeten. Het verraderlijke aan het slakkenvergif is, dat er geen tegengif voor bestaat. Slakkenvergif is dodelijk voor hond en kat. Alleen dankzij snel ingrijpen kan een hond of kat dit overleven.

De beste tips om slakken te bestrijden

# Verhuis de slak
Verplaats de slakken minimaal 20 meter van je tuin vandaan. Slakken zijn territoriaal en als je ze binnen 20 meter van jouw huis weg zet, dan komen ze gewoon weer terug in de tuin. Het kan even duren, maar ze komen terug! 20 meter is de gouden tip!

# Bier ingraven
Een grootmoeders tip die nog steeds goed werkt is het ingraven van een (diep) schaaltje in de grond, gevuld met bier. De meeste katten komen niet aan het bier. Katten houden niet van de smaak van alcohol. Honden wel, dus houd die erbij weg! De slak voelt zich aangetrokken door het bier en verdrinkt.

# Biologische slakkenkorrels gebruiken
Slakken zijn natuurlijk ook voedsel voor andere dieren, zoals vogels, egels en spitsmuizen. Gif in de natuur gebruiken is daarom altijd een slecht idee. Kies voor biologische slakkenkorrels zoals Escar-Go, zodat niet alleen de tuindieren, maar ook jouw honden, katten en kinderen veilig in de tuin kunnen spelen.

# Aaltjes
Ook een manier van slakken bestrijden zijn parasiterende aaltjes, te koop in tuincentra. Deze kun je loslaten op plaatsen waar slakken vaak komen en zij vallen naaktslakken aan vanuit hun darm. Geïnfecteerde slakken stoppen met eten en na 7 tot 21 dagen sterven ze. Deze aaltjes zijn onschadelijk voor mens en dier en deze manier van bestrijden valt onder biologische en duurzame plaagbestrijding.