Maand met risico’s o.a kou en vuurwerk

Geplaatst op

December heeft zo zijn uitdagingen voor viervoeters en hun baasjes o.a. kou en vuurwerk. Met deze tips is en blijft het een beestachtig gezellige tijd.

Kou

De temperaturen kunnen al flink dalen. Bij honden met dunbehaarde, grote oren kan een scherpe, koude wind zorgen voor bevriezen of zelfs afsterven van de oorranden. Dit komt doordat de rode bloedcellen samenklonteren in de dunne haarvaatjes. Probeer de oren tegen de kou te beschermen door ze in te smeren met vaseline.

Sneeuw en ijs

Het is er nog niet, maar alvast een paar tips. Een dik pak sneeuw hoort bij het ideale kerstplaatje en het is ook een sfeervol gezicht, maar het heeft zijn nadelen. Ook voor dieren. Honden die in de sneeuw lopen, krijgen soms stukjes ijs tussen de voetzolen. Dat kan zeer pijnlijk zijn. Om dit te voorkomen kunt u de haren tussen de voetzolen insmeren met vaseline of behandelen met een speciale potenvetstift voor u naar buiten gaat met uw hond. Knip deze haren dus vooral niet weg! Sneeuw en ijs kunnen bovendien vast gaan zitten aan de haren aan de poten of onder de buik. Trek dit bij thuiskomst niet los of wrijf het niet direct droog, maar ontdooi het eerst even door het tussen uw warme handen te houden.

Strooizout

Net als ieder mens kan ook een dier uitglijden en daardoor geblesseerd raken. In die zin is het fijn dat er gestrooid wordt, maar het levert wel een ander gevaar op: strooizout. Dit kan een allergische reactie bij uw hond veroorzaken. Vooral de dunbehaarde huid kan snel gevoelig en rood worden. Irritatie kunt u voorkomen door direct na de wandeling de poten, buik en liezen af te spoelen met lauwwarm water en deze voorzichtig droog te wrijven. Strooizout irriteert ook erg op wondjes. Bijvoorbeeld op kloofjes of open plekjes aan of tussen de voetzooltjes. Voetzooltjes kunt u insmeren met een speciale potenvetstift.

Koud eten of drinken

Sneeuw happen, bijvoorbeeld als u een sneeuwbal gooit, vinden veel honden een leuke bezigheid. Er zijn honden die sneeuw opeten of bevroren ontlasting eten. Door de kou kan dit aanleiding geven tot braken en diarree. Als grote hoeveelheden ijskoud materiaal worden gegeten of gedronken kan zelfs een gevaarlijke maagkanteling (torsie) optreden.

Lekkernijen

December is in veel huishoudens een smakelijke maand met diverse lekkernijen. Vergeet niet de chocola buiten bereik van uw huisdieren neer te zetten als u niet in de buurt bent. Chocola bevat theobromine en dat kan vergiftiging veroorzaken bij honden en katten. Pure chocolade bevat de meeste theobromine en leidt al snel tot ernstige gezondheidsklachten. In het ergste geval zelfs tot de dood.

Als we met zijn allen lekker hebben getafeld, doen we er goed aan op te letten dat de restjes niet van tafel worden gestolen. De netjes van de rollade zijn favoriet bij honden en katten, ze ruiken ook zo verschrikkelijk lekker! Maar in het darmkanaal kunnen ze problemen geven en een verstopping veroorzaken. Stond kip, kalkoen of ander gevogelte op het menu? Let dan op met de botjes. Deze kunnen de darmwand ernstig beschadigen.

Versiering

Als u een echte kerstboom in huis haalt, houdt er dan rekening mee dat de naalden giftig zijn en de darmwand kunnen doorboren. Zet daarom de voer- en drinkbak niet in de buurt van de boom. Drinkwater waar naalden in hebben gelegen, is giftig voor uw viervoeter! Aanraking met de snuit aan de dennennaalden wil nog wel eens een allergische reactie opwekken. Dat geldt ook voor engelenhaar. Let er op dat er geen benauwdheid optreedt door zwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen. Als dat wel het geval is, is het verstandig uw dierenarts te bellen.

Ook zijn er een aantal planten die we in deze tijd van het jaar veel tegenkomen en die we beter uit de buurt van honden en katten kunnen houden. Hulst en kerstster bijvoorbeeld zijn giftig en derhalve gevaarlijk voor uw huisdier.
Misschien versiert u uw boom met sliertjes of lametta. Deze vinden veel dieren mateloos interessant. Ze glinsteren mooi en zwieren heen en weer, maar hang ze niet te laag. Uw dier zal niet de eerste zijn die besluit er een hapje van te proberen! Darmklachten en/of -verstopping kan daar het akelige gevolg van zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar hetzelfde geldt voor kerstballen. Als er één kapot valt, kunnen de scherven bovendien vervelende verwondingen aan de poten of aan de bek of neus veroorzaken.

Vuurwerk

Bij oud en nieuw hoort in Nederland traditiegetrouw vuurwerk. Veel huisdieren zijn er bang voor en uiten dat door voortdurend te janken, zich rusteloos te gedragen, steeds in de buurt van de eigenaar te blijven of zich juist ergens in een hoekje te verstoppen. Om te voorkomen dat uw hond angstig wordt, is het van belang schrikreacties compleet te negeren. Kijk uw huisdier niet aan, zeg niets, raak hem niet aan. Ga vooral door met waar u mee bezig bent en doe alsof vuurwerk volkomen normaal is. Wanneer een dier zich verstopt, laat hem dan maar. In zijn schuilplaats voelt hij zich waarschijnlijk veiliger. Zou u hem eruit halen, dan kan het zijn dat hij zich verdedigt en u bijt.

Als uw hond of kat erg gestrest is door het vuurwerk, kunnen rustgevende middelen een uitkomst zijn. De dierenarts heeft hiervoor tabletten. Dit zijn vaak narcosemiddelen die ook effect hebben op de ademhaling en de hartslag. U kunt uw hond of kat beter niet alleen laten als u deze heeft gegeven. Vooral als u dat voor de eerste keer doet. Elk dier reageert anders op de dosering. Hoe uw dier op het middel reageert kunt u het beste al voor oud en nieuw eens uit proberen.

Daarnaast zijn er rustgevende middelen die milder zijn. Deze bevatten vaak kruiden met rustgevende eigenschappen, zoals AmiQure Stress. Er moet al wel ruim voor oud en nieuw mee begonnen worden. Middelen op plantenbasis hebben even tijd nodig. Wilt u ongewenst gedrag afleren, dan kunt u ook een speciale vuurwerktraining met uw hond volgen. Mocht uw hond dit jaar erg angstig zijn, dan is dat wellicht een tip voor volgend jaar. Om het gedrag te veranderen, is het meestal nodig ruim van tevoren al deel te nemen. In sommige plaatsen worden nog vlak voor oud en nieuw trainingen gegeven.

Heeft de hond heel erg last van zijn angst, dan kunt u tevens de hulp inroepen van een gedragstherapeut die u en uw hond persoonlijk begeleidt.