Gezellig en veilig kerst vieren met uw huisdier

Geplaatst op

Een gezellige tijd breekt aan. Ondanks de beperkingen die Corona met zich meebrengt gaan we er een fijne tijd van maken. De kerstboom wordt opgetuigd, het huis wordt versierd met kerststerren en kerstbakjes en er worden heerlijke maaltijden bereid. In al deze gezelligheid gaat wel enig gevaar voor uw hond en kat schuil. Houd ze daarom extra in de gaten.

Dennennaalden, engelenhaar en kamerplanten

Als u een echte kerstboom in huis haalt, bedenk dan dat de naalden giftig zijn en de darmwand kunnen doorboren. Zet daarom de voer- en drinkbak niet in de buurt van de boom. Zelfs het drinkwater waar naalden in hebben gelegen is giftig voor uw viervoeter! Aanraking met de snuit aan de dennennaalden wil nog wel eens een allergische reactie opwekken. Dat geldt ook voor engelenhaar. Let er op dat er geen benauwdheid optreedt door zwelling van de slijmvliezen in de luchtwegen. Als dat wel het geval is, is het verstandig uw dierenarts te bellen. Ook zijn er een aantal kamerplanten die we in deze tijd van het jaar veel tegenkomen die we beter uit de buurt van honden en katten kunnen houden. Hulst en kerstster bijvoorbeeld zijn giftig en derhalve gevaarlijk voor uw huisdier.

Lametta en kerstballen

Misschien versiert u uw boom met sliertjes of lametta. Deze vinden veel dieren mateloos interessant. Ze glinsteren mooi en zwieren heen en weer. Niet erg natuurlijk, maar hang ze niet te laag. Uw dier zou niet de eerste zijn die besluit er een hapje van te proberen. Darmverstopping kan daar het akelige gevolg van zijn. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar kerstballen kunnen ook darmproblemen veroorzaken. Als er één kapot valt, kunnen de scherven bovendien vervelende verwondingen aan de pootjes of aan de bek of neus veroorzaken.

Tafelresten

Als we met ons gezin lekker hebben gegeten, doen we er goed aan even op te letten dat de restjes niet van tafel worden gestolen. De netjes van de rollade zijn favoriet bij honden en katten. Ze ruiken ook zo verschrikkelijk lekker! Maar in het darmkanaal kunnen ze problemen geven en een verstopping veroorzaken. Heeft u een lekkere kalkoen of ander gevogelte uw eters voorgeschoteld? Let dan op met de botjes. Deze kunnen de darmwand ernstig beschadigen.

Met alle waarschuwingen zou u nog vergeten dat het wel vooral een gezellige tijd is. Wellicht heeft u deze dagen zelfs wat meer tijd om met uw huisdier te genieten van de goede dingen in het leven.

Wij wensen u en uw huisdier(en) dan ook hele fijne feestdagen toe en een gezond 2021!