“Februari ‘ maand van het gebit ’”

Februari is al jaren omgedoopt tot ‘de maand van het gebit’. Bedoelt om huisdiereigenaren bewuster te maken van het belang van een gezond gebit. In deze maand besteed o.a. de dierenarts meer aandacht aan het gebit van de hond of kat. De gezondheid van uw viervoeter hangt immers ook af van de gezondheid in de mond!

Het gebit

Problemen aan het gebit van uw hond of kat kunt u onder meer herkennen aan een vreselijke stank uit de bek, kwijlen, tandenknarsen, verkleurde tanden, verminderde eetlust en moeite met het oppakken van voeding. Ongeveer 80 % van honden en katten ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen het verliezen van tanden of kiezen,  maar het kan zelfs ontstekingen geven in belangrijke organen zoals het hart, lever en nieren. Dit is vanzelfsprekend schadelijk voor de gezondheid.

Tandplak en tandsteen

Voorkom de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak is een vrij zachte laag die bestaat uit een combinatie van levende en dode bacteriën, calcium en fosfor uit het speeksel, voedselresten en water. Tandplak vorming ontstaat bij voorkeur langs de rand van het tandvlees. Het ene dier heeft er sneller last van dan het andere en ook de ernst van de gevolgen kan per dier verschillen.
Tandsteen ontstaat wanneer er – onder invloed van speeksel – verkalkingen optreden in tandplak. Het ontstaat vooral bij de grote kiezen en aan de achterkant van de ondersnijtanden. Tandsteen op zich is niet schadelijk, maar door het ruwe oppervlak is het een ideale plaats voor bacteriën waardoor er een verhoogde kans op tandvleesontsteking en parodontitis ontstaat. De ontsteking verspreidt een onaangename geur waardoor de hond erg uit de bek kan stinken. Als gevolg van de ontsteking kan het tandvlees zich terugtrekken waardoor de tandhals en wortels zichtbaar worden. En als dit doorzet kunnen er zelfs tanden en kiezen uitvallen.

Gebitscontrole

Het is belangrijk om een pup vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan het controleren van het gebit en aan tandenpoetsen. Dit betekent vanaf een leeftijd tussen de 8 – 12 weken oud, dan zitten ze nog in de 1e socialisatiefase.  Deze fase kenmerkt zich door nieuwsgierigheid en ze zullen het poetsen zonder angst tegemoet zien en als een normale handeling gaan beschouwen. Een pup ouder dan 12 weken zit in de angstfase. Wordt er vanaf deze leeftijd met tandenpoetsen begonnen dan kan de pup dit angstig ervaren en het tandenpoetsen niet op prijs stellen. Bij oudere honden hoeft het in principe geen probleem op te leveren, maar waakzaamheid is geboden. Leer het uw hond stapje voor stapje aan. Het zou erg jammer zijn als het vertrouwen tussen u en uw viervoeter er anders door geschaad wordt.

Wat kunt u voor een gezond gebit van uw huisdier doen?

Voeding

Geef uw hond brokken als hoofdvoeding. Doordat er op de brokken gekauwd wordt schuren de tanden schoon.

Tanden poetsen

Mechanische reiniging door middel van tandenpoetsen is het beste! Maak er een routinehandeling van door elke dag te poetsen. Met een gaasje of een (vinger)tandenborstel gaat dit vaak heel gemakkelijk. Vaak wordt het voor de hond leuker als u smakelijke (kip)tandpasta gebruikt.

Tandreinigende tussendoortjes

Zoals Kauwstrips kunnen helpen. Gebruik ze met mate, en altijd in combinatie met de andere tips. De ene kauwstrip werkt beter dan de andere, let vooral op hoe lang uw hond daadwerkelijk kauwt op het tussendoortje.

Tandheelkundige speeltjes

Speciale speeltjes die helpen het gebit te reinigen, zoals bijvoorbeeld de Dental Kong of een flostouw.

Poeder om tandplak te voorkomen

Door middel van ProDen PlaqueOff poeder wat makkelijk over de dagelijkse voeding gestrooid kan worden. Het werkt vooral goed in combinatie met de andere methoden.

Hoe poets ik de tanden bij mijn hond

Dagelijks poetsen is het meest ideaal. Echter minimaal twee á drie keer per week poetsen is vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. U hoeft de bek niet open te trekken, de lippen optillen is voldoende. Tijdens het poetsen verdienen vooral de buitenzijde van de kiezen van de bovenkaak en de voorzijde van de kleine snijtanden van de boven en onderkaak de meeste aandacht. De buitenkant van de tanden en kiezen van de onderkaak worden door de bovenkaakkiezen gepoetst en de binnenkant van de elementen worden door de tong gepoetst.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen