Erop uit met uw hond in lente en zomer (dl 2)

Geplaatst op

In de lente en de zomer gaan de meeste mensen er vaker met de hond op uit om van het mooie weer en de natuur te genieten. In deel 1 hebben we al een aantal dingen besproken zoals de teken, jonge dieren in de natuur, eikenprocessierups en hooikoorts. In dit deel vullen we het lijstje nog verder aan.

Warmte en oververhitting

Periode: maart tot september.
Honden raken snel oververhit, omdat ze de warmte niet zo makkelijk kwijt kunnen als mensen. Dit kan zelfs een fatale afloop hebben!

Zandvliegen

Periode: mei tot oktober.
In Nederland komt u niet snel zandvliegen tegen, maar als u op vakantie gaat naar Zuid-Europa dan is de kans er wel. De zandvlieg komt voor op een hoogte van 100 tot 800 meter in de buurt van water en wordt in de schemering actief. De zandvlieg kan een parasiet bij zich dragen en deze overbrengen wanneer hij uw hond steekt. Het slachtoffer kan de zelfs dodelijke ziekte Leishmania krijgen. De parasiet komt in de huid terecht en kan daar jaren verblijven en zich vermeerderen.

Hoe herken je de zandvlieg?

Eigenlijk is het geen vlieg, maar een klein mugje ter grootte van 2-3 mm. Het mugje is niet te horen, dus des te verradelijker.

Verschijnselen

De klachten kunnen heel divers zijn en kunnen bestaan uit o.a. huidveranderingen, vermageren, wisselende kreupelheid en ontstekingen aan bijvoorbeeld de ogen. Door middel van bloedonderzoek kan de dierenarts zien of de hond Leishmania heeft. Probeer er snel bij te zijn, want als de organen beschadigd raken dan wordt behandeling moeilijker.

Tips:

  • Houd uw hond binnen zodra het gaat schemeren.
  • Gebruik een insectenwerend product, bijvoorbeeld Advantix of Scalibor.

Besmetting via zwemwater

Periode: vooral mei tot september.
Veel honden vinden het heerlijk om te zwemmen. Let daarbij vooral op blauwalg en leptospirose. Blauwalgen zijn microscopisch kleine organismen die vooral in zoet, stilstaand water voorkomen bij hoge temperaturen. Ze kunnen giftige stoffen afscheiden welke tot veel irritatie en misselijkheid kunnen zorgen. Besmetting vindt plaats door inslikken van besmet water en bij honden gebeurt dat ook als ze hun vacht schoonlikken na het zwemmen in besmet water. Als u uw hond ook wilt laten zwemmen, is het belangrijk dat uw hond geënt is tegen de ziekte van Weil. Lees meer op

Grasaren

Periode: vooral juni tot september.
Een grasaar kan makkelijk in de vacht, tussen de tenen, of in de gehoorgang van de hond terechtkomen. Daar blijven ze hangen met weerhaakjes en kunnen uiteindelijk zelfs door de huid heendringen. Lees meer op

Berenklauw

Periode: juni tot oktober.
In Nederland hebben we 2 soorten berenklauwen: de reuzenberenklauw (5m) en de gewone berenklauw (2m).

Hoe herken je de berenklauw?

Beiden zijn te herkennen aan de witte bloemschermen en de grote behaarde bladeren. De reuzenberenklauw heeft ook herkenbare rode vlekken op de stengel. De plant komt vaak voor langs de waterkant en in bermen.

Verschijnselen

Het sap van de berenklauw maakt de huid (en ook het oogoppervlak) gevoelig voor zonlicht. Als een hond in aanraking komt met het sap zullen er na ongeveer 24 uur rode, jeukende vlekken ontstaan. Dit proces zet zich voort en er zullen zelfs zwellingen een blaren ontstaan die op brandwonden lijken. De genezing duurt gemiddeld 1 à 2 weken. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan de hond hier zelfs blind van worden. Is uw hond in contact gekomen met berenklauw, dan kunt u beter zonlicht vermijden en spoelen met water. Neem voor de zekerheid contact op met uw dierenarts om de jeukende of pijnlijke plekken te behandelen.