Erop uit met uw hond in lente en zomer (dl 1)

Geplaatst op

In de lente en de zomer gaan de meeste mensen er vaker met de hond op uit om van het mooie weer en de natuur te genieten. De natuur staat in volle bloei, maar dat kan ook nadelen met zich meebrengen zoals giftige planten en bijtende insecten die ziektes kunnen overbrengen.

Waar kunnen honden in de maanden van maart tot september mogelijk last van krijgen en hoe kunt u ziekten of ongemakken voorkomen.

Teken

Periode: maart tot oktober

Zodra de temperatuur boven de 8-10 °C komt, worden teken actief en zult u in die periode extra oplettend moeten zijn. Het duurt gemiddeld 24 uur voor een teek zich vastbijt, dus er is een grote kans dat u de teek gewoon ziet lopen en zo uit de vacht van uw hond kan plukken! Controleer uw hond daarom na iedere wandeling, zo kunt u veel ellende besparen.

Jonge dieren in de natuur

Periode: ongeveer vanaf maart

Het is niet voor niets dat in veel natuurgebieden honden verplicht aangelijnd moeten worden in het broedseizoen. Alle broedende inheemse vogels (en hun eieren) zijn wettelijk beschermd. Honden kunnen broedende vogels, maar ook wilde dieren die drachtig zijn of jongen hebben verstoren en opjagen, wat niet alleen nare gevolgen kan hebben voor het wild, maar ook voor de hond zelf.

Er zijn gevallen bekend van honden die werden aangevallen door wilde zwijnen en zelfs ganzen, omdat ze (heel terecht) hun jongen wilden beschermen.

Het is dus raadzaam uw hond aan te lijnen in deze periode, ook voor de veiligheid van uw hond!

Eikenprocessierups

Periode: half mei tot half augustus

Ook bij honden kunnen de brandharen van processierupsen voor irritatie zorgen. De haren hebben weerhaakjes die makkelijk kunnen binnendringen en binnen enkele uren al voor heftige reacties kunnen zorgen. Een hond hoeft in principe de rupsen niet eens aan te raken om last van de brandharen te krijgen, want deze haartjes zweven ook door de lucht en kunnen zo alsnog klachten veroorzaken aan ogen en luchtwegen.

Hoe herken je deze rups?
De rups heeft lange brandharen en is eigenlijk ooit alleen. Als je een grote groep of rij (een processie) rupsen bij elkaar ziet op de stam van een Eik dan is de kans groot dat het Eikenprocessierupsen zijn. Meestal vind je in de buurt ook het nest wat ze zelf gesponnen hebben. Hierin bevindt zich het ‘afval’ (poepjes, haren, velletjes enz.) van de rupsen.

Hooikoorts (atopie)

Periode: maart tot oktober

Ook honden kunnen last hebben van hooikoorts. Het uit zich alleen anders dan bij mensen. Honden reageren niet door te niezen en krijgen ook geen loopneus. Honden krijgen vooral veel jeuk, wat zelfs kan leiden tot extreem krabben en haren uit trekken.

Wat u zelf kunt doen om de hond te helpen
Zorg ervoor dat de vacht schoon blijft en er geen pollen of ander vuil in blijft zitten wat nog meer kan gaan irriteren, doe dit voorzichtig met een borstel of met een natte handdoek.
Bespreek met uw dierenarts wat u het beste kunt doen. Er kan eventueel een huidallergietest gedaan worden om te ontdekken waar de hond precies allergisch voor is. De hond kan medicatie krijgen tegen de allergie en de jeuk.
Geef uw hond HOKAMIX Skin & Shine met Omega 3, 6- en 9 olie, om de gezondheid van de huid en vacht te ondersteunen.