Weerstand & Vitaliteit

Weerstand & Vitaliteit bij de hond

Weinig energie

Mijn hond is sloom en heeft geen energie.

Vaak wil de hond niet van zijn plek komen, heeft geen interesse voor spel of activiteit en verminderde motivatie om te eten of drinken. Soms zijn ze aanhankelijker dan normaal, soms juist niet.

Waar kan dit gedrag op wijzen?

Ontsteking

Wanneer een vreemde stof, indringer of schade het lichaam bedreigt, ontstaat er een ontstekingsreactie om dit onschadelijk te maken en op te lossen. Dit kost de hond energie, waardoor hij slomer wordt en veel slaapt. Soms moet het lichaam dan geholpen worden met medicijnen zoals antibiotica, wat alleen een dierenarts kan voorschrijven.

Problemen aan organen

Ook chronische aandoeningen vanuit een lichamelijke storing kunnen hun tol eisen. Denk hierbij aan hart- of leverproblemen, bloedarmoede, suikerziekte en schildklierproblemen. De dierenarts kan de hond verder onderzoeken of één van deze aandoeningen de oorzaak is van het lusteloze gedrag.

Tumoren

Bij tumoren (kanker), zeker in het beginstadium, zijn de klachten vaak erg vaag. Algehele malaise (verminderde eetlust, misselijkheid, sufheid, etc.) kan duiden op tumoren. Soms zijn de verschijnselen duidelijk waar te nemen bij het aangetaste lichaamsdeel. Een bekend voorbeeld is hoesten bij longkanker. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen, dat wie hoest ook longkanker heeft!

Hoe pakt u het probleem aan

 • In de eerste plaats is het belangrijk uw hond goed te laten onderzoeken op onderliggende oorzaken, zoals een infectie, een orgaan probleem of kanker.
 • Is er geen probleem gevonden? Dan kunt u meer vet en glucose in de voeding geven. Het is mogelijk dat uw hond daar energieker van wordt.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Ondersteuning pups

Is het nodig om de voeding van pups aan te vullen?

Dat kunnen we u zeker adviseren.

Om zo o.a. de weerstand te verbeteren.

Deze is bij een jonge hond nog niet optimaal aanwezig. De afweer die de pup krijgt via de eerste moedermelk, ofwel biest, neemt na de geboorte geleidelijk af, terwijl de eigen weerstand van de pup langzaam wordt opgebouwd. Tussen de 4 en 12 weken is de hoeveelheid antistoffen in het bloed van de pup onder de minimale grens. Deze kritieke periode wordt ook wel het ‘immuniteitsgat’ genoemd. Supplementen die de weerstand versterken zijn dus welkom.

Vitaminen en mineralen aan te vullen.

Maar niet alleen daarvoor is aanvulling belangrijk. Vitaminen en mineralen hebben vele functies in het lichaam, vooral in de stofwisseling. Zij zijn vaak in het voer niet voldoende aanwezig (bijv. verlies door de verwerking van het voer of opslag). Daarnaast is er een groot verbruik door stress (door dracht en bevalling).

Veel stress in het eerste levensjaar.

In het eerste levensjaar van een pup is er eigenlijk alleen maar sprake van stress. Eerst is er de geboorte, ontwormen (toxicologische stress), het spenen, van moeder en nestgenoten gescheiden en naar een nieuwe eigenaar, de eerste bezoeken naar de dierenarts met entingen (chemische stress) eventueel een gehoorzaamheidscursus (fysieke en mentale stress) en noem maar op. Maar er is ook een lichamelijke vorm van stress in de vorm van een zeer snelle groei en wisselen van de tanden. Al die stress zorgt voor een groot verbruik aan vitaminen, mineralen en spoorelementen.

Hoe pakt u het aan

De pups kunnen vanaf een leeftijd van drie weken óf speenleeftijd HOKAMIX Classic dagelijks met de voeding innemen. Afhankelijk van het lichaamsgewicht mogen ze 1 gram per kilogram per hond per dag, met een maximum van 15 gram.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Ondersteuning tijdens dracht en lactatie

Mijn hond is drachtig en zal daarna melk geven aan haar pups. Is het nodig dat ik haar voedingssupplementen ga geven?

Er zijn wetenschappers die aangeven dat een ondersteuning met behulp van voedingssupplementen erg belangrijk is voor een drachtige (zwangere) teef. Het dier heeft vooral meer voedingsstoffen nodig, niet zoveel bulk of volume. De teef heeft gedurende het laatste derde deel van de dracht iets meer voer nodig. Een lacterende (melkgevende) teef heeft drie keer zoveel nodig. Belangrijk vindt men voornamelijk bij drachtige en lacterende teven:
 • Aanvulling met vitamine C. De bevalling verloopt sneller en soepeler met gezonde en meer alerte pups. Ook het “hangen” van de tepels is niet meer aanwezig, de teef keert snel terug naar de situatie voor de dracht. De snelle terugkeer van de melkklieren naar de oude vorm, komt omdat vitamine C de elasticiteit van het bindweefsel onderhoud.
 • Aanvulling met vitamine E. Versterkt de baarmoederspieren. Het beste is de combinatie met vitamine C. De behoefte varieert van dier tot dier. Ook behulpzaam bij dieren die moeilijk drachtig kunnen worden of aborteren.
 • Aanvulling B-vitaminen. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van een gezond zenuwstelsel. Sommige B-vitaminen zijn betrokken bij het stimuleren van de productie van rode bloedcellen, andere in de productie van goede antilichamen. Pantotheenzuur helpt de teef bij het omgaan met de stress van de dracht.
 • Stress geeft een tekort aan zink. Onderzoeken tonen dat zwangere vrouwen een neiging tot een verlaagd zink in het lichaam hebben. Zink zorgt voor een goede collageen formatie (nodig voor bindweefsel o.a.) en lichaamsgroei en benutting van voedingsstoffen. En is ook erg belangrijk bij de wondheling. Wanneer een pup geboren wordt, wordt de moederkoek van de baarmoederwand losgetrokken, daar een ruwe plek achterlatend welke gevoelig is voor infectie. Zink helpt met het helen van deze plek.
 • Het voer aanvullen met voedingssupplementen vermindert of voorkomt ook aangeboren afwijkingen.
 • Melkziekte bij een zogende teef. De verschijnselen zijn bibberen, spierspasmen, stijf, wiebelig, hoge temperatuur, stuipen, melkproductie stopt, puppies worden afgestoten. Dit is waarschijnlijk door een tekort aan calcium. Een algemene supplementatie met vitaminen en mineralen is voldoende om melkziekte te verminderen of te voorkomen.
 • Vaak door dracht en lactatie verlies van haren en schilfering in verband met stress. Dit treedt vermindert of niet op bij supplementatie.

Hoe pakt u het aan

 • Als teven al vóór de dekking dagelijks een voedingssupplement kregen is er helemaal geen probleem. Een supplement die zorgt voor ontgiften heeft dan de fase van verschoning en gewenning van het lichaam al doorgemaakt en heeft geen invloed op teef of pups tijdens dracht of lactatie.
 • Kregen de teven voor de dekking geen supplement. Dan is het aan te raden om pas te starten na het spenen van de pups. Dus als de pups geen melk meer bij de teef drinken. Dus niet tijdens de dracht of lactatie ermee te starten.
 • Als u vaker een nestje fokt, maar eigenlijk voor elke hond op elke leeftijd in elke fysiologische toestand, is het raadzaam voedingssupplementen te gebruiken.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Sporthonden ondersteunen

Is het nodig dat ik mijn sporthond een voedingssupplement geef.

Er zijn tegenwoordig diverse sporten om met de hond te beoefenen. Er is voor bijna elke hond wel een passende mogelijkheid. Onder hondensport vallen niet alleen sporten, zoals flyball, agility en dog frisbee, maar ook werken met de hond, zoals pakwerk en reddingshondenwerk.

Waarom heeft mijn sporthond een supplement nodig?

Dit is belangrijk om de algehele gezondheid, het leervermogen en conditie optimaal te krijgen en te houden. Bij sporthonden is de behoefte aan de juiste voedingsstoffen groter dan bij een ‘gemiddelde’ huishond. Belangrijke voedingsstoffen zijn: vitaminen, mineralen, aminozuren (eiwitten), glucosamine- en chondroïtine en onverzadigde vetzuren. Die voedingsstoffen worden o.a. gehaald uit voeding én supplementen.

Hoe kan ik mijn sporthond ondersteunen?

Met verschillende supplementen of verzorgingsproducten zoals
 • Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een algehele gezondheid. Aminozuren zijn erg belangrijk bij herstel en groei van weefsel (vóóral spieren, banden, pezen en botten). Ook zorgen ze voor een snelle wondgenezing.
 • Onverzadigde (omega) vetzuren voor vitaliteit, voor soepelheid bij bewegen en een goed leervermogen.
 • Glucosamine- en chondroïtinesulfaat ondersteunen gewrichten én leveren de juiste bouwstoffen voor meer kracht.
 • Om goed geconcentreerd te kunnen werken en stress binnen de perken te houden zijn er ook supplementen die kunnen ondersteunen.
 • De voetzolen kunnen bescherming gebruiken als er sprake is van een ruw en oneffen terrein waarop gewerkt moet worden. Er zouden kloven in de zooltjes kunnen ontstaan.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw sporthond past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Ondergewicht, weinig body

Ik heb het idee dat mijn hond te licht is en dat hij wel wat mag aankomen.

Het is belangrijk dat een hond een gezond gewicht heeft. Want wanneer een dier te weinig weegt, wordt het spierweefsel afgebroken om de essentiële eiwitten te verkrijgen voor het lichaam. Hierdoor zal de hond minder energie en kracht hebben. Dit kan de kans op ongelukken en letsel verhogen. Belangrijke organen krijgen niet meer genoeg voedingsstoffen binnen om goed te kunnen functioneren. Ook het immuunsysteem mist ‘brandstof’, met een grotere kans op ziekten. Voordat u uw hond heel veel eten gaat geven, moet u zich afvragen of de hond verder gezond oogt en of u misschien een idee heeft waardoor hij te licht is.

Wat kunnen de oorzaken zijn?

Is uw hond te licht? Dan is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Er zijn veel verschillende ziektes en aandoeningen waarbij een hond gewichtsverlies als verschijnsel kan hebben. Daarbij kunt u denken aan:
 • gebitsproblemen, hij heeft zoveel tandsteen of ontstekingen, losse tanden en kiezen in zijn bekje waardoor hij slecht kan eten.
 • parasieten zoals wormen die de voedingsstoffen die de hond zelf nodig heeft verbruiken.
 • stress of onrust door bijvoorbeeld veel jeuk.

Hoe pak ik het probleem aan

 • Ten eerste is het belangrijk om met een dierenarts te overleggen, wanneer uw hond te weinig weegt. Die zal een uitwendige lichaamscontrole doen en vragen naar gedrag, leefomgeving, activiteiten en voeding.
 • Een klein en gevoelig darmstelsel heeft baat bij kleine porties. Echter, uw hond moet zo snel mogelijk de benodigde voedingsstoffen krijgen. Daarom voert u meerdere keren per dag kleine porties.
 • Bij een dier met een gevoelig maagdarmstelsel, is het belangrijk dat het lichaam niet teveel geprikkeld wordt. Kies dus voor hoogwaardig, maar licht verteerbaar voedsel.
 • Om ervoor te zorgen dat uw hond de juiste voedingsstoffen binnen krijgt kan de voeding aangevuld worden met de juiste supplementen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Demodex

Bij mijn hond is Demodex geconstateerd.

Demodex is een schurftmijt die iedere hond bij zich draagt. Deze mijt veroorzaakt normaal geen problemen. Onder de microscoop zien ze er uit als wormvormige beestjes met acht korte, stompachtige pootjes.

Waardoor krijgt mijn hond Demodex?

Als een hond demodex heeft komt dit omdat de afweer tegen deze mijt niet goed verloopt. Dit zie je meestal bij jonge honden vanaf 5-6 maanden. Het is dus eigenlijk niet besmettelijk. Oudere honden kunnen soms ook demodex krijgen.

Welke klachten kan hij krijgen?

Puppyschurft ofwel demodex komt vaak bij jonge honden voor. De klachten variëren van een simpel kaal plekje tot een hond die volledig kaal is met ernstige huidontstekingen.

Hoe pakt u het probleem aan

 • De mijten in de huid van uw hond moeten worden gedood. Welk medicijn wordt gebruikt, hangt ervan af of het maar een paar lokale plekjes zijn of dat het hele lichaam aangedaan is. Dit kunt u bij uw dierenarts navragen.
 • Ondersteun de weerstand van uw hond.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Een blessure opgelopen

Volgens mij is mijn hond geblesseerd.

Net als bij de mens kan ook een hond een blessure oplopen. Daarvoor hoeft hij niet specifiek een sport te beoefenen. Het risico van een blessure oplopen kan ook ontstaan doordat de hond:
  • De hele week op de bank ligt en in het weekend ineens 2 uur achtereen op het strand rent.
  • Op een te gladde vloer achter de bal aan springt.
  • Op glad ijs loopt.
  • Te wild speelt met een andere hond of de baas.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Als een blessure optreedt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts. Deze kan de aard en de ernst van de blessure vaststellen en een passende behandeling starten.
  • Geef de hond na blessure altijd voldoende rust.
  • Minimaal 5 tot 10 dagen (ligt aan de ernst van de blessure) volledige rustig houden. Dit houdt in niet spelen, niet springen en alleen om de hoek aan de riem zijn/haar plas en behoefte doen.
  • Soms wordt er ook voor gekozen om naast de rust de hond een pijnstillende medicatie voor te schrijven. Voordeel hiervan is dat het ontstekingsremmend werkt, het nadeel is dat de hond minder pijn voelt waardoor hij/zij het geblesseerde sneller weer overbelast. U als baas zal hier goed op moeten letten.
  • Als uw hond regelmatig sport wordt er een goede, uitgebalanceerde voeding aanbevolen die voldoende energie bevat om een wedstrijd of training vol te houden.
  • Het is verstandig om supplementen te geven met glycosaminoglycanen en/of vitamine B.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.