Voeding

Voeding bij de hond

Verminderde eetlust

Mijn hond eet erg slecht de laatste tijd.

Er zijn veel honden die slecht eten. Soms voor een paar dagen, soms voor langere tijd.

Is er een lichamelijke oorzaak?

Slecht eten kan ook veroorzaakt worden door een lichamelijke oorzaak; een probleem aan het gebit of een diepere oorzaak zoals een lever of nierprobleem. Vaak spelen er dan wel andere klachten mee. De hond kan onderzocht worden door de dierenarts om dit uit te sluiten. Zo lang de hond niet echt veel te mager is en hij veel energie heeft is er waarschijnlijk nog niet zoveel aan de hand. Kennelijk krijgt hij dan toch voldoende voedingsstoffen binnen.

Is het een afwijkend eetgedrag?

Is het echt een afwijkend eetgedrag en geen lichamelijk probleem? Dan kunt u een aantal dingen doen.
 • Niet belonen – Probeer te voorkomen dat de hond (onbewust) wordt beloont voor niet eten. Vaak heeft u als baas de neiging om de hond erg over te halen om te gaan eten door bijvoorbeeld bij de bak te gaan zitten en de hond te gaan aaien. Of door de hond bemoedigend toe te spreken: “Toe maar, ga maar lekker eten”. Sommige honden leren hierdoor dat ze extra aandacht krijgen wanneer ze niet eten, waardoor niet eten voor de hond dus extra beloont wordt. – Wat ook niet verstandig is, is om de hond eerst zijn bak met brokken te geven, vervolgens af te wachten of hij gaat eten, en wanneer hij niet gaat eten iets extra lekkers door zijn voer te doen. Dat werkt ook belonend voor de hond, immers wanneer hij maar lang genoeg wacht met eten krijgt hij iets dat veel lekkerder is.
 • Plaats gebonden Veel gedrag is geconditioneerd en daardoor plaatsgebonden. Soms helpt het de hond op een totaal andere plek eten te geven en dan ook nog in een bak die niet lijkt op de ‘oude’.

Nog meer tips

Wanneer de bovenstaande tips niet werken kunt u nog het volgende proberen:
 • Geef de hond 2 keer per dag een bakje met eten, op vaste tijdstippen – bijvoorbeeld in de ochtend en einde van de middag.
 • Is hij binnen 5 minuten niet begonnen met eten, zet de bak dan weer weg -zonder hierbij aandacht aan hem te besteden! Zo wordt eten meer speciaal, niet langer iets waarover hij desgewenst de hele dag kan beschikken.
 • Daarnaast zou ik wel extra lekker, en vooral afwisselend, voer aanbieden. Dit betekent niet dat er allerlei soorten brokjes in huis gehaald moeten worden, maar u kan ervoor zorgen dat de brokken voor de hond iedere keer anders ruiken en/of smaken. Net als mensen vinden ook honden het soms niet zo uitnodigend om ieder dag hetzelfde te eten. Iedere keer iets anders door de brokjes roeren om de smaak/geur af te wisselen en het geheel lekkerder te maken. U kunt daarbij denken aan: (smeer) worst, klein beetje geraspte jonge kaas (geraspt, omdat hij anders te gemakkelijk alleen de kaas eruit vist; jong, vanwege het zoutgehalte), beetje gekookte kip met een flinke scheut van het water erbij waarin de kip heeft gekookt, blikvoer of vleesvoer voor de hond uit het diepvriesvak (pens, lever e.d.).
Als de hond onder het streefgewicht zit en meer body moet krijgen, dan kunt u GRAU Rundervet met glucose aan de voeding toevoegen. Dit kan ook als aanvulling worden gegeven bij bijvoorbeeld: honden die zeer actief zijn, sporthonden, teven die net een nestje hebben gekregen en nog zogen of na een ernstige ziekte.
Hond eet kattenvoer

Mijn honden snoepen regelmatig van het kattenvoer. Kan dit kwaad?

Kattenvoer is gemaakt voor de kat

Kattenvoer is afgestemd op de voedingsbehoeften van de kat en niet op die van de hond. Een kat is een echte vleeseter, een carnivoor, terwijl een hond naast vlees ook de behoefte heeft aan een klein beetje groenten. Kattenvoer mist belangrijke bestanddelen en voedingsstoffen die voor een hond erg belangrijk zijn. Kattenvoer bevat minder groenten, meer zout en een grotere hoeveelheid vlees en is veel rijker aan eiwitten.

Kattenvoer kan schadelijk zijn voor de hond

De meeste honden vinden kattenvoer erg lekker. Als ze de kans krijgen zullen ze dan ook beslist de bak kattenvoer leeg eten. Hoewel honden het heerlijk vinden, is het niet verstandig om een hond dit te voeren. Heeft de hond stiekem een klein beetje kattenvoer gegeten dan kan dat niet zoveel kwaad. Maar als een hond regelmatig en grote hoeveelheden kattenvoer eet dan is dat een ander verhaal. Dit kan namelijk zeer schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de hond.

Gezondheidsproblemen bij kattenvoer etende hond

Katten kunnen de grotere hoeveelheden zout en eiwitten in kattenvoer veel gemakkelijker verwerken en afbreken dan de hond. De organen van de hond hebben hier veel meer moeite mee.  Worden eiwitten vaak en in grote hoeveelheden ingenomen, dan zullen deze zich in de organen ophopen en zo tot ernstige nier- en gezondheidsproblemen kunnen leiden. Ook het niet aanwezig zijn van belangrijke voedingsstoffen, vitaminen en mineralen kan de gezondheid van de hond schade toe brengen. De weerstand van de hond zal afnemen, de groei en ontwikkeling worden geremd en organen kunnen schade oplopen.

Tip

Geef uw hond een kwalitatief goed voer wat speciaal voor het dier bestemd is en vul dit aan met voedingssupplementen om de vertering en de stofwisseling, en zo de algehele gezondheid, te ondersteunen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Is BARF veilig?

BARF voeren aan de hond, is dat eigenlijk wel veilig?

Er is nog geen duidelijk antwoord of het geven van rauw vlees voeding daadwerkelijk beter is voor je hond of niet. Het is een keuze die iedere hondeneigenaar zelf moet maken. Het geven van rauw vlees voeding op een verantwoorde manier is zeker mogelijk. Maar de eigenaar moet wel bereid zijn hier tijd en energie in te steken.

Wat is BARF

BARF deze afkorting staat voor Biologically Approved Raw Food of Bones And Raw Food. Er bestaan meerdere vormen van BARF- en; de kant- en klare vers vlees voeders (KVV) en de zelf bereide diëten (bijv. BARF, NRV).

Er zijn voor- en tegenstanders van BARF- en

Het BARF- en is een manier van voeden van het huisdier met gepassioneerde voorstanders en felle tegenstanders. Zij geven verschillende redenen aan waarom wel of waarom juist niet vers vlees voeding te gaan geven. De voorstanders geven als argumenten dat;
 • de vacht gezonder en glanzender is,
 • de ontlasting steviger is en minder stinkt,
 • er minder gebitsproblemen zijn en minder stank uit de bek,
 • de dieren actiever zijn,
 • het voer lekkerder wordt gevonden dan ‘gewoon’ voer,
 • de op deze manier gevoerde huisdieren meer plezier met het eten hebben,
 • het een natuurlijke(re) manier van voeren is,
 • BARF-voer vrij is van geur- kleur- en smaakstoffen en er geen conserveringsmiddelen in zitten,
 • het beter te verteren en te benutten is dan verhitte (dus de gewone commerciële) voeders,
 • er minder grote hoeveelheden plantaardige ingrediënten in zitten waardoor het een natuurlijker voer is voor de betreffende diersoorten,
 • het een oplossing is voor veel voorkomende aandoeningen zoals allergieën en maagdarmproblemen.

De tegenstanders geven als tegenargument aan dat;

 • er een blootstelling van het dier en het gezin is aan schadelijke bacteriën (Salmonella, Campylobacter),
 • de mensen vroeger ook rauw vlees aten, en dat het (vlees)voer tegenwoordig niet voor niks verhit wordt. Dit laatste zou één van de redenen zijn waardoor we ouder worden dan onze voorouders,
 • botdelen de maag-darmwand kunnen beschadigen en verstoppingen kunnen geven,
 • BARF diëten meestal niet uitgebalanceerd zijn voor wat betreft vitaminen en mineralen (tekorten/overschotten) en dus op termijn ongezond zijn,
 • verhitting en conservering (en het hiermee terugdringen van bacteriën en parasieten in de voeding) minder kwalijk is dan de nadelen van niet verhitten en conserveren,
 • de onnodige gezondheidsrisico’s niet opwegen tegen de voordelen.

Wat zijn samengevat de feiten over BARF

Gaan we dan kijken naar de feiten dan zijn er veel (indirecte) aanwijzingen dat rauw vleesvoeding mogelijk gezondheidsvoordelen kan geven, hoewel dit nog niet wetenschappelijk is aangetoond. Wetenschappelijk is wel aangetoond dat vers vleesvoeding risico’s kan geven met betrekking tot de voedingsbalans oftewel de compleetheid van de voeding en de potentiële besmetting met ziekteverwekkers zoals schadelijke bacteriën. Zorgen voor een goede hygiëne rond het voeren middels BARF is daarom erg belangrijk. De voorgaande risico’s zijn vooral (te) groot indien er sprake is van een verminderde weerstand bij het dier, de eigenaar of een gezinslid. Dan luidt het advies dat er beter gebruik gemaakt kan worden van een ‘normaal’ commercieel dieet. Als een eigenaar zelf een dieet samenstelt, is het aan te raden om dit op voedingswaarden te laten controleren door een voedingsdeskundige, ter voorkoming van tekorten of overschotten aan bepaalde voedingsbestanddelen. Dit kan bijv. bij de afdeling Klinische Voeding van de Universiteit Utrecht bij dr. R.J. Corbee, zie hiervoor http://www.diergeneeskunde.nl/klinieken/gezelschapsdieren/klinische-voeding/.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wij hebben meerdere producten in ons assortiment opgenomen voor het gebruik bij een BARF menu. Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
BARF

Ik voer mijn hond volgens het BARF principe.

U voert liever naar het principe zoals de wilde hond het in de natuur eet, volgens BARF.

BARF voeren

BARF is een acroniem voor “Bones And Raw Food” of ook “Biologically Appropriate Raw Food”. De term wordt gebruikt om het zelf samenstellen van verse rauwe voeding voor o.a. honden aan te duiden. Zoals de wilde hond leeft en zijn voeding opzoekt. De wilde hond in de natuur eet dan als eerste de voorverteerde inhoud van maag en darmen van zijn prooi. Daarna de organen, met als laatste het spierweefsel dus het vlees. Honden in de natuur eten ook ontlasting om bestanddelen als essentiële vetzuren, B-vitaminen, probiotica, vezels en eiwitten op te nemen. Daarnaast eten ze grond (spoorelementen).

Waarom BARF aanvullen

Als u volgens BARF voert dan geeft u waarschijnlijk rauw vlees, aangevuld met o.a. botten, groenten, eieren, yoghurt. Het is goed om dit menu aan te vullen. Om de volgende redenen. Wilde honden eten ook ontlasting en grond, vergelijkbare bestanddelen kunnen worden toegevoegd. Onze honden leven in principe in een vervuilde omgeving. Er is een laag mineraal niveau van de grond, waar bepaalde soorten voedsel – zoals groenten – groeit. Mogelijk is er een beperkte beschikbaarheid van ingrediënten in sommige gebieden. En elke hond bezit een andere voedingsbehoefte. Dit is afhankelijk van o.a. erfelijke factoren, bepaalde levensstadia (is de hond jong of oud) of aanwezigheid van een ziekte.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.