Maag & Darm

Maag en darm problemen bij de hond

Stinkende bek

Er komt een vreselijke lucht uit de bek van onze hond.

Stinken uit de bek door slechte vertering

Uw hond kan uit de bek stinken, omdat hij zijn voedsel niet goed verteert. Het kan ook zijn dat hij daardoor een onregelmatige ontlasting heeft, vaak moet poepen of een dunne(re) ontlasting heeft. De vacht kan ook vettig zijn of juist dof. En misschien heeft hij een verminderde eetlust.

Ziekten oorzaak van stinken uit de bek

Kijkt u even goed in de bek. De vieze lucht kan veroorzaakt worden door tandsteen, ontstekingen of rotte tanden en kiezen. Voor inwendige oorzaken, zoals ziekten aan de nieren, lever of suikerziekte is het van belang uw dierenarts in te schakelen.

Hoe pakt u het probleem aan

 • Als u ziekten als oorzaak heeft laten onderzoeken en er is niets afwijkends te vinden, dan zit het probleem waarschijnlijk in de spijsvertering. Door het opschrokken van het voer of te vet voer kunnen honden een slechte spijsvertering hebben.
 • In eerste instantie kunt u de droge brok voorweken, door het ongeveer 10 tot 15 minuten in lauwwarm water te zetten. Hierdoor is de voeding gemakkelijker te verteren.
 • U kunt de spijsvertering van uw hond ondersteunen. Het eten blijft daardoor minder lang in de maag van uw hond en wordt sneller doorgesluisd naar zijn darmen. Dit helpt bij de geur uit de bek.
 • Heeft u niet voldoende effect bereikt na 8 weken? Probeer dan ook een vetarm dieet, een light-voeding.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten verder bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Tip bij tandsteen

Heeft uw hond veel tandsteen? Belangrijk is dan om in eerste instantie het overtollige tandsteen te laten verwijderen onder een roesje bij de dierenarts.
Gras eten

Mijn hond eet veel gras.

Waarom eet uw hond gras?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor uw hond gras eet:
 • Eet uw hond af en toe gras, dan is het meer een gewoonte dan dat hij zijn darmen wil reinigen.
 • Wordt er dagelijks gras gegeten dan duidt dat meestal op het begin van een maagontsteking.
 • Eet hij het altijd ’s morgens en braakt hij op een lege maag, dan kan er sprake zijn dat de maag teveel maagzuur aanmaakt.
 • Graast uw hond net als een koe en braakt hij daarna niet. Dan kan het zijn dat hij een tekort aan vezels heeft in zijn voer.
 • Soms is het helemaal niet duidelijk waarom een hond gras eet. Het beste kunt u proberen dit gedrag te voorkomen. Het kan namelijk klachten van maag en darmen in stand houden. Zie het als schuurpapier dat over het slijmvlies van maag en darmen heen schuurt.

Hoe pakt u het probleem aan

 • U kunt uw hond ’s avonds heel laat nog wat te eten geven. Zo is de hele nacht de maag gevuld en kan het maagzuur niet op het slijmvlies van de lege maag inwerken.
 • In plaats van twee keer per dag, kunt u bijvoorbeeld 4 keer per dag voeren. Droge brokken kunt u 10 tot 15 minuten voorweken in lauw warm water. Daarmee helpt u uw hond bij het verteren van het voer.
 • U kunt de vertering van het voedsel ondersteunen door een ondersteuning van de afgifte van sappen uit de maag, darmen, galblaas en alvleesklier. En met een supplement tegelijkertijd vitaminen, mineralen en spoorelementen aanvullen met de voeding.
 • Het voer kunt u vezelrijker maken door gekookte bladgroenten, sperziebonen of pens toe te voegen.
 • Het is verstandig om uw hond regelmatig te ontwormen met een goed wormenmiddel.
 • Mochten bovenstaande tips niet leiden tot het verminderen van gras eten, dan kan het nodig zijn dat uw dierenarts een maagzuurremmer of slijmvliesbeschermer voorschrijft.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Poep eten

Mijn hond eet poep.

Een hele vieze gewoonte inderdaad, die vaak erg lastig is af te leren.

Wat is de oorzaak van poep eten

Misschien heeft u een labrador of andere retriever, bij deze hondenrassen zie je dit gedrag vaker. Is uw hond gecastreerd dan is hij vaak hongeriger. Ook kan uw hond verveelt raken, dan is poep eten een bezigheid. Is zijn voer vol met koolhydraten, niet zo smakelijk, of heeft het weinig vitamine B1 dan kan dit ook reden zijn voor poep eten.

Hoe pakt u het probleem aan

 • Is het afwijkend gedrag? Probeer het dan af te leren, eventueel met behulp van een gedragstherapeut(e).
 • Negeer het gedrag. Negatieve aandacht door straffen voelt uw hond ook als aandacht. Probeer de aandacht te verleggen door interessant te doen. Gooit u bijvoorbeeld een bal in de lucht, ren ineens weg of duik op uw hurken en doe alsof u een konijnenhol heeft gevonden.
 • Laat u de hond normaal los tijdens het uitlaten? Lijn hem dan in het vervolg aan. Dan heeft hij geen kans om ontlasting te eten.
 • Beloon uw hond tijdens de wandeling met behulp van voer. Dan is zijn maag redelijk gevuld en niet zo hongerig.
 • Eventueel kunt u overstappen naar een voer dat smakelijker is, minder koolhydraten bevat, maar meer eiwit en vet.
 • In plaats van twee keer per dag een grote maaltijd kunt u vaker per dag (minimaal 4x) een kleine hoeveelheid geven. Zo is hij over de dag minder hongerig en wordt zijn voer beter verteerd.
 • Wanneer uw hond alleen droge brokken krijgt, kan hij een bepaalde structuur in de voeding missen. Voeg bijvoorbeeld gekookte groenten, zoals sperziebonen, aan het voer toe.
 • Week droge brokken 10 tot 15 minuten voor in lauw warm water. De maag en darmen van uw hond hebben daardoor minder moeite met de vertering van het voer.
 • U kunt o.a. de vertering en stofwisseling ondersteunen met supplementen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Voedselovergevoeligheid, voedselallergie

Mijn hond heeft een voedselovergevoeligheid, wat kan ik hieraan doen?

Verschijnselen van voedselovergevoeligheid

Uw hond kan last hebben van zijn huid. Misschien zit hij te schuren met zijn kop en/of bijt hij aan zijn poten. Heeft uw dierenarts een injectie tegen de jeuk gegeven? In dit geval werkt dat meestal niet tot nauwelijks. Het kan ook zijn dat uw hond braakt of dunne ontlasting heeft.

Voedselovergevoeligheid en voeding

Voedselovergevoeligheid kan optreden door alle bestanddelen in de voeding. Uw hond krijgt misschien al jaren hetzelfde voer. Veel hondenvoeding bevat: rund, kip, zuivel (melk), ei, maïs en/of tarwe en soja. Dit zijn bestanddelen waar veel honden gevoelig voor zijn. U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waarmee uw hond nog niet eerder in contact is gekomen, bijvoorbeeld konijn of eend gecombineerd met tapioca of aardappel. U kunt kiezen voor een voeding waar gehydrolyseerde eiwitten in zitten. Hydrolyse betekent ‘in hele kleine stukjes geknipt’: de moleculen verbinding van eiwit worden van elkaar gescheiden waardoor het lichaam van uw hond dit niet als zodanig herkent. Geef dit voer 8 tot 10 weken. U mag er even niets anders bijgeven, zoals een snack. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en kan uw hond alsnog jeuk krijgen. Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen, dus in ongeveer een weekje tijd.

Hoe pakt u het probleem aan

 • U kunt overstappen op een hypoallergene voeding om voedselovergevoeligheid uit te sluiten.
 • U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Diarree langdurig

Mijn hond heeft al heel lang diarree.

Bij een infectie met een virus, of een abrupte overstap naar een ander voer, is diarree over het algemeen kortdurend.

Oorzaken die voor een langer durende diarree kunnen zorgen zijn:

 • overgevoeligheid voor het voer
 • spoel- of lintwormen
 • parasiet giardia
 • slechte vertering

Hoe pakt u het probleem aan

Overgevoelig voor voer

Voedselovergevoeligheid kan optreden door alle bestanddelen in de voeding. Uw hond krijgt misschien al jaren hetzelfde voer. Veel hondenvoeding bevat: rund, kip, zuivel (melk), ei, maïs en/of tarwe en soja. Dit zijn bestanddelen waar veel honden gevoelig voor zijn.

U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waarmee uw hond nog niet eerder in contact is gekomen, bijvoorbeeld konijn of eend gecombineerd met tapioca of aardappel. U kunt ook kiezen voor een voeding waar gehydrolyseerde eiwitten in zitten. Hydrolyse betekent ‘in hele kleine stukjes geknipt’: de moleculen verbinding van eiwit worden van elkaar gescheiden. Het lichaam van uw hond herkent dit dan niet als zodanig.

Geef dit voer 8 tot 10 weken. U mag er even niets anders bijgeven, zoals een snack. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en kan uw hond alsnog jeuk krijgen.
Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen, dus in ongeveer een weekje tijd.

Wormen en Giardia

Heeft u al een goede ontwormkuur gebruikt om beiden aan te pakken? Uw dierenarts kan de ontlasting laten onderzoeken op parasieten en de mate van vertering.

Slechte vertering

De alvleesklier van uw hond kan minder goed werken. Vertering van de vetten zijn dan voornamelijk minder, waardoor uw hond ook mager wordt. Uw dierenarts kan de ontlasting of het bloed laten onderzoeken. Of misschien bevat het voer ingrediënten die hij niet goed kan verteren, zoals granen. Een verteerbaar voer van goede kwaliteit aanbieden is belangrijk.
U kunt het ook vaker op een dag, bijvoorbeeld 4 tot 5 keer per dag geven.
Mocht u besluiten over te stappen op een ander voer. Het is het beste om dit geleidelijk in ongeveer een week tijd te doen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

 • U kunt een voedingssupplement gebruiken om slijmvliezen van de darm van uw hond in optimale conditie te krijgen. Hierdoor wordt de weerstand versterkt en zo het herstel bij wondjes in het slijmvlies van maag en darm ondersteunt.
 • U kunt Pre- en Probiotica geven. Deze zijn bedoelt om de darmflora, de goede bacteriën in de darm van uw kat, weer op peil te brengen. Probiotica verbeteren de weerstand en vormen eiwitten waardoor ziekteverwekkers minder kans krijgen.

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.