Lichaamsverzorging

Lichaamsverzorging bij de hond

Vieze oren – oorschelp en gehoorgang
In de meeste gevallen zorgt het lichaam er zelf voor om de oren gezond te houden. Als uw dier echter gevoelige oren heeft en aanleg heeft voor overmatig oorsmeer, kunt u de oorgezondheid ondersteunen. Het is goed om eenmaal per week de oren van uw hond te inspecteren en zo nodig schoon te maken. Dit is vooral belangrijk bij honden met hangoren of honden met allergieën.

Hoe pak ik het probleem aan

  • Bij honden of katten die gevoelige oren hebben kunt u één keer per week de oorschelp en de uitwendige gehoorgang bekijken.
  • Om de oorschelp schoon te maken en het oorsmeer te verwijderen dat dieper in de gehoorgang zit, kunt u GRAU oorreiniger gebruiken. Deze druppels doet je in elk oor waarna je het inmasseert. De hond zal hierop met de kop gaan schudden, waardoor het oorsmeer vanzelf de gehoorgang zal verlaten. Let op: doe dit bij voorkeur buiten. Doet u dit binnenshuis, kan het zijn dat al de muren etc. onder het oorsmeer zitten.
  • Als uw hond van zwemmen houdt, kunt u ook direct na het zwemmen GRAU oorreiniger gebruiken.
  • Als er veel haar in het oor groeit, dan zult u dit moeten (laten) verwijderen. U kunt dit voorzichtig proberen met uw vingers, maar het is ook mogelijk om dit met een pincet te doen. Als u hierin geen vaardigheid heeft, kunt u zich dit het beste eens laten voordoen door een ervaren trimster.
  • Wanneer de klachten niet over gaan of wanneer uw dier ernstigere oorproblemen heeft, raden we u aan uw dierenarts te raadplegen. Bijvoorbeeld als uw hond klappert met zijn oren of eraan krabt, piept van de pijn en vaak zijn kop scheef houdt. Of als de binnenkant van de oorschelp rood en vies is, het zeer onaangenaam ruikt en het oor ‘loopt’.
Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Tranende ogen, of ‘slaapjes’ in de ooghoeken
Een hond kan tranende ogen hebben met slaapjes in de ooghoeken als hij last heeft van een ontsteking van de slijmvliezen (conjunctivitis). Of als de traanbuisjes verstopt of ontstoken zijn.

Hoe pakt u het probleem aan

  • U kunt de ogen schoon houden door een aantal keren per dag met een wattenschijfje met GRAU Oogverzorging het gebied rond de ogen en de oogleden af te nemen.
  • Is dit niet afdoende en blijft de klacht dan geeft de dierenarts meestal een oogzalf met antibiotica om de ontsteking te verhelpen.
  • Blijven de ‘slaapjes’ bij de ogen regelmatig terug komen dan is het belangrijk de weerstand te verbeteren.
Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.