Huid & Vacht

Huid en vacht problemen bij de hond

Demodex

Er is Demodex mijt geconstateerd bij mijn pup, heeft u een goed advies?

Weerstand vermindert

De Demodex mijt zit erg diep in de huid van uw pup. Eigenlijk is deze mijt een ‘normale’ bewoner in de huid. Maar de weerstand van uw pup is ergens door vermindert, waardoor hij nu in zulke grote aantallen voorkomt.

Hoe pakt u het probleem aan

 • De mijten in de huid van uw pup moeten worden gedood. Welk medicijn wordt gebruikt, hangt ervan af of het maar een paar lokale plekjes zijn of dat het hele lichaam aangedaan is. Dit kunt u bij uw dierenarts navragen.
 • Ondersteun de weerstand van uw pup. Dit kan m.b.v. voedingssupplementen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Allergie voor huisstofmijt en graspollen

Mijn hond is allergisch voor huisstofmijt en graspollen.

Atopie

Uw hond heeft last van Atopie en kan daardoor veel last van jeuk hebben.

Omega vetzuren bij een gevoelige huid

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar jeukverschijnselen ten gevolge van allergie. Daar komt uit, dat het belangrijk is om veel omega-3 vetzuren in de voeding te stoppen. De huidontsteking die je vaak ziet bij allergische problemen kan gedeeltelijk komen door een slechte vetzuurstofwisseling. Omega vetzuren kan uw hond helaas niet zelf maken. Het is daarom erg belangrijk dat hij het via het voer dagelijks binnen krijgt. Omega vetzuren gaan veelal verloren door verhitting tijdens het productieproces van de voeding en/of het openstaan van de verpakking.

Hoe pakt u het probleem aan

U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Vlo en teek

Ik zoek een natuurlijk product tegen teken en vlooien.

Een teek neemt zijn gastheer waar door onder andere de geur van bijvoorbeeld de hond. Waarschijnlijk is dit ook zo voor vlooien.

Welke voedingssupplementen gebruiken

In ons assortiment vindt u een aantal voedingssupplementen, onder andere knoflook, wat een klimaat schept waar vlooien en teken niet van houden.

Wilt u weten welke van onze producten nog meer bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Is knoflook giftig?

Er wordt gediscussieerd over het geven van knoflook aan huisdieren, omdat het een vergiftiging zou kunnen veroorzaken.
Dit kan echter niet zo ongenuanceerd worden gezegd. Er moet op een aantal aspecten worden gelet.

 • Onderzoek heeft aangetoond dat een dosis van ongeveer 5 gram verse knoflook per kilogram lichaamsgewicht per dag een toxische werking kan hebben. Dat zou betekenen dat een hond van 25 kilogram lichaamsgewicht 125 gram verse knoflook zou moeten krijgen. Dat is omgerekend meer dan 3 eetlepels of ongeveer 40 teentjes knoflook elke dag. Dat is een onwaarschijnlijke hoeveelheid.

 • Vervolgens zijn er, de voor honden, problematische zwavelhoudende bestanddelen die ontstaan zodra een verse knoflookteen wordt aangesneden. In de lucht zijn deze bestanddelen licht vluchtig. Bij gedroogde producten spelen deze zwavelhoudende bestanddelen geen rol meer, zij zijn al vervlogen.
 • Neus moet pikzwart worden

  Omdat ik eerdaags een hondenshow heb wil ik de neus van mijn hond pikzwart hebben, hij heeft daar nu minder pigment.

  Oorzaken van minder pigment aan de neus

  De neuskleur van uw hond is erfelijk bepaald. Soms vervaagt de kleur van de neus in koudere maanden en komt de kleur weer mooi terug in de zomer. Bij sommige rassen verkleurt de neus ook van zwart naar bruin of roze naarmate ze oud(er) worden. Een aantal aandoeningen kunnen zorgen voor het minder pigment aan de neus, zoals contactallergie of een immuunziekte. Daarom kunt u misschien eerst even een bezoekje brengen aan uw dierenarts om dit uit te sluiten. Soms is het gewoon ook niet duidelijk waarom de neus lichter kleurt.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Beoordeel of uw hond ook nog andere verschijnselen heeft, zoals elders op het lichaam witte haren.
  • Sommige dieren zijn gevoelig voor plastic bakken, dit kan de neuskleur lichter maken. Gebruik daarom roestvrijstalen eet- en drinkbakken.
  • Als er verder geen andere lichamelijke verschijnselen zijn dan kunt u een voedingssupplement geven ter ondersteuning van de donkere pigmentatie van onbehaarde huiddelen, zoals neus, lippen en ooglidranden.
  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Zwarte vacht verkleurt

  De zwarte vacht van mijn hond verkleurt naar rood/bruin, wat kan ik doen om de vacht weer mooi donker te krijgen?

  Er kunnen meerdere oorzaken zijn waarom de vacht van uw hond verkleurt.

  • Dood haar kleurt altijd lichter. Dus als uw hond in de rui is kan er een roodverkleuring te zien zijn.
  • Uw hond kan een tekort hebben in zijn voeding aan goed verteerbare eiwitten, aminozuren, vitaminen, mineralen en spoorelementen.
  • Ook factoren van buitenaf zoals zonlicht en vochtigheid kunnen de kleur van de vacht beïnvloeden. Dus als uw hond veel buiten loopt op een vochtige zonnige zomerdag dan kan er sneller een verkleuring optreden.
  • Als u regelmatig uw hond wast met shampoos, of crèmes gebruikt. Vooral als die insecticiden bevatten (bijvoorbeeld tegen vlooien) kan dat een verkleuring van de haren geven.

  Hoe pakt u het probleem aan?

  • Als uw hond (lang) in de rui is, borstel dan 2 keer per week.
  • Maak zo min mogelijk gebruik van shampoos en crèmes.
  • Houd uw hond in de zomer zoveel mogelijk uit de zon.
  • U kunt de pigmentatie ondersteunen met een voedingssupplement.
  • U kunt een eventueel tekort aan vitaminen, spoorelementen, mineralen en aminozuren aanvullen m.b.v. voedingssupplementen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Extreem verharen

  Mijn hond heeft last van extreem veel haarverlies, hij verhaart altijd zo erg!

  Oorzaken van extreem haarverlies

  • Uw hond leeft waarschijnlijk, net als vele soortgenoten, veel in huis. Doordat er een vrijwel constante omgevingstemperatuur is, blijft uw hond vaak constant verharen.
  • Als uw hond onder stress staat kan hij meer verharen. Bent u net verhuist, is er een nieuwe huisgenoot gekomen, is er een maatje overleden of is er een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dit kan stress geven.
  • Hormoonveranderingen, zoals een castratie, kunnen leiden tot haarverlies.
  • Net na een operatie kan door de narcose haarverlies ontstaan.
  • Een tekort in de voeding van vooral vitaminen en omega vetzuren heeft ook o.a. als resultaat dat uw hond meer verhaart.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Borstel uw hond maximaal 2 keer per week, anders heeft u kans dat haren die eigenlijk nog niet los horen te laten dit dan wel doen. Met als resultaat nog meer verharen.
  • Een lastige tip: probeer stress factoren zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Gebruik een kwalitatief goed voer, deze is makkelijker te verteren. Als u droge brok geeft, kunt u deze 10 tot 15 minuten voorweken in lauw warm water. Zo hoeven de maag en darmen minder moeite te doen om het voer te verteren.
  • Ontworm uw hond regelmatig, dat wil zeggen 3 tot 4 keer per jaar, met een goed middel. Wormen kunnen grote energievreters zijn en zorgen voor een slechte (vacht)conditie.
  • U kunt eventuele tekorten aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en omega vetzuren aanvullen m.b.v. voedingssupplementen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

  Gebarsten voetzooltjes

  De voetzooltjes van mijn hond zijn heel erg droog en gebarsten.

  De voetzolen van uw hond zijn heel belangrijk. Ze zijn er voor gemaakt om op te lopen, maar dienen bijvoorbeeld ook als schokdemper of als bescherming tegen beschadiging van dieper liggend weefsel. Verzorg ze daarom goed. Want de voetzolen van uw hond kunnen gemakkelijk uitdrogen; dan ontstaan er pijnlijke kloven en wonden.

  Als er een lekkere dikke laag sneeuw buiten ligt, of er wordt veel zout gestrooid i.v.m. gladheid, dan is het zeker belangrijk de poten van uw hond en met name de voetzooltjes goed te beschermen.

  Hoe pak ik het probleem aan

  • Knip lange haren tussen de voetzooltjes weg.
  • Gebruik een product, speciaal voor honden, om de voetzolen te beschermen.
  • Gebruik geen producten die bedoeld zijn voor mensen, want die kunnen de huid van de zooltjes te zacht maken.
  • Smeer de voetzooltjes in met GRAU voetzooltjesstift voor u naar buiten gaat.
  • Probeer zoveel mogelijk bestrooide plekken te vermijden.
  • Gebruik bij erg lange wandelingen evt. hondenschoentjes.
  • Bij thuiskomst na een wandeling het eventuele zout en vuil van de poten afspoelen met lauw water.

  Tip:

  Ook tijdens zonnige dagen verdienen de voetzooltjes van viervoeters extra aandacht. Ze drogen namelijk sneller uit bij een wandeling buiten.

  Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Iedereen die wel eens naar het strand gaat, weet hoe dit aanvoelt. Honden ervaren dit niet anders. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Vermijdt bij deze temperaturen het wandelen op heet asfalt.

  Zachte broze nagels

  De nagels van mijn hond zijn erg zacht, ze brokkelen zo af.

  De nagels zijn hard door “keratine” een eiwit dat de hond zelf aanmaakt. Zwakke of scheurende nagels vormen een probleem voor de hond omdat de hond vaak nagels gebruikt om zich af te zetten.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Als de nagels echt heel broos zijn en snel afbreken, is het raadzaam om uw dierenarts ernaar te laten kijken. Zo kunnen een aantal aandoeningen uitgesloten worden, zoals een schimmelinfectie.
  • Wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden dan kunt u door de voeding aan te vullen met vitamine B, biotine, in de vorm van GRAU Biergist proberen de nagels weer sterker te maken.
  Bijten bij de staart

  Mijn hond bijt vaak aan de achterkant bij de staart. Hierdoor krijgt hij kale plekken.

  Vlooien of een irritatie van de anaalklieren kunnen de oorzaak zijn van bijten aan de staart.

  Vlooien vaak oorzaak bijten bij staart

  Vlooien zitten vaak in het gebied op de rug bij de staart. Als uw hond last heeft van vlooien dan zijn er ook vlooienpoepjes te zien. U kunt dat controleren door een velletje vochtig keukenrol of tissue over de vacht te halen. Komen er kleine komma-vormige zwarte uitwerpselen op die rood kleuren als u ze met wat water uitwrijft (door het bloed dat een vlo opzuigt), dan heeft uw hond inderdaad last van vlooien.

  Irritatie door overvulde anaalklieren ook mogelijk

  U heeft de tissue-test gedaan en er zijn geen vlooien(poepjes). Dan is het waarschijnlijk dat de anaalklieren overvuld en mogelijk ontstoken zijn. Dat zorgt voor irritatie. Honden gaan dan krabben en bijten rond de staart en soms sleetje rijden (met het achterwerk over de grond schuren). Anaalklieren worden bij een normale stevige ontlasting letterlijk vanzelf leeg gedrukt. Dit lukt niet als de ontlasting dunner is door bijvoorbeeld een slechtere vertering.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Er zijn voedingssupplementen welke een klimaat schept waar teken en vlooien niet van houden.
  • De vertering kunt u ondersteunen en de gezondheid van de huid als er door krabben en bijten beschadigingen aan de huid zijn.
  • U kunt chemische vlooienmiddelen gebruiken om de vlooien te doden.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Likken aan de poten

  Mijn hond likt en bijt vaak aan zijn poten.

  Een allergie, voedselovergevoeligheid of atopie is vaak de oorzaak voor het likken en bijten aan de poten. Uw hond kan Prednison voorgeschreven krijgen. Als de Prednison verbetering geeft, dan kan de jeuk worden veroorzaakt door Atopie. Blijft hij matig tot veel bijten, dan lijkt het te komen door een voedselovergevoeligheid.

  Voedselovergevoeligheid kan een oorzaak zijn van jeuk

  Voedselovergevoeligheid kan optreden door alle bestanddelen in de voeding. Uw hond krijgt misschien al jaren hetzelfde voer. Veel hondenvoeding bevat: rund, kip, zuivel (melk), ei, maïs en/of tarwe en soja. Dit zijn bestanddelen waar veel honden gevoelig voor zijn. U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waarmee uw hond nog niet eerder in contact is gekomen (eliminatiedieet), bijvoorbeeld konijn of eend gecombineerd met tapioca of aardappel. Geef dit voer 8 tot 10 weken. U mag er even niets anders bijgeven, zoals een snack. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en kan uw hond alsnog jeuk krijgen. Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen in ongeveer een weekje tijd.

  Atopie als oorzaak van jeuk

  Reageert uw hond heel erg goed op Prednison, dan kan het Atopie zijn. Dat is een overgevoeligheid voor stoffen zoals huisstofmijt, meelmijt, pollen van bomen of planten. Meestal ontstaat de jeuk bij honden jonger dan drie jaar. De jeuk is dan vaak zichtbaar door likken en bijten aan de poten of schuren met de kop.

  Ook vlooienallergie kan meespelen

  Het kan zijn dat uw hond ook allergisch is voor vlooien, want er komen vaak meerdere allergieën naast elkaar voor (bijvoorbeeld overgevoeligheid voor voedsel, Atopie, vlooienallergie). Het is verstandig uw hond maandelijks tegen vlooien behandelen met een snel vlo-dodend middel.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Overstappen op een hypoallergene voeding om voedselovergevoeligheid uit te sluiten.
  • Regelmatig een pipet tegen vlooien geven van een goed vlo-dodend middel.
  • Voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Schilfers in de vacht

  Mijn hond heeft, vooral op de rug, erg veel schilfers. Wat kan ik hieraan doen?

  Mijten uitsluiten

  Waarschijnlijk bent u al langs uw dierenarts geweest om mijten uit te laten sluiten. Vooral bij jonge dieren kan de Cheyletiella mijt schilfers geven. Soms zie je er ook jeuk bij. Eventueel kan u een mijtendodend middel geven.

  Omega vetzuren en schilfers

  Schilfers kunnen ook ontstaan door een tekort in de voeding aan Omega vetzuren. Deze vetzuren kan uw hond niet zelf aanmaken, dus moet u ze extra via de voeding geven. Op sommige verpakkingen van voeders staat wel dat er omega vetzuren in zitten, maar Omega vetzuren gaan veelal verloren door verhitting tijdens het productieproces van de voeding en/of het openstaan van de verpakking. Hierdoor krijgen viervoeters niet voldoende binnen. De verhouding is meestal ook niet optimaal (te veel omega 6 ten opzichte van omega 3). Dit kan na verloop van tijd leiden tot klachten.

  Naast schilfers ook een vette huid; seborroe

  Heeft uw hond naast schilfers ook een hele vette huid? Ruikt hij heel sterk naar hond? Dan kan hij ook last hebben van een aandoening die seborroe heet. Er wordt dan een afwijkend soort hoorn gemaakt in de huid, waardoor er schilfers ontstaan. De productie van de talg is afwijkend, dat zorgt voor de vieze hondenlucht. Het voer wat u uw hond geeft heeft ook invloed op de talg, vooral voedingsstoffen als vitamine A en omega-vetzuren.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • Sluit mijten uit. Dit kun u laten onderzoeken bij uw dierenarts.
  • U kunt de hond wassen met een speciale shampoo, bijvoorbeeld een teer- of zwavelshampoo om de ergste schilfers en vetheid te verwijderen.
  • Heeft uw hond last van seborroe? Dan kunnen er andere aandoeningen mee spelen, zoals een afwijking in de stofwisseling of vetvertering, allergie of parasieten. Zeker even de moeite waard om dit te bespreken met uw dierenarts.
  • U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Voedselovergevoeligheid, voedselallergie

  Mijn hond heeft een voedselovergevoeligheid, wat kan ik hieraan doen?

  Verschijnselen van voedselovergevoeligheid

  Uw hond kan last hebben van zijn huid. Misschien zit hij te schuren met zijn kop en/of bijt hij aan zijn poten. Heeft uw dierenarts een injectie tegen de jeuk gegeven? In dit geval werkt dat meestal niet tot nauwelijks. Het kan ook zijn dat uw hond braakt of dunne ontlasting heeft.

  Voedselovergevoeligheid en voeding

  Voedselovergevoeligheid kan optreden door alle bestanddelen in de voeding. Uw hond krijgt misschien al jaren hetzelfde voer. Veel hondenvoeding bevat: rund, kip, zuivel (melk), ei, maïs en/of tarwe en soja. Dit zijn bestanddelen waar veel honden gevoelig voor zijn. U kunt overstappen op een voeding waar eiwitten in zitten waarmee uw hond nog niet eerder in contact is gekomen, bijvoorbeeld konijn of eend gecombineerd met tapioca of aardappel. U kunt kiezen voor een voeding waar gehydrolyseerde eiwitten in zitten. Hydrolyse betekent ‘in hele kleine stukjes geknipt’: de moleculen verbinding van eiwit worden van elkaar gescheiden waardoor het lichaam van uw hond dit niet als zodanig herkent. Geef dit voer 8 tot 10 weken. U mag er even niets anders bijgeven, zoals een snack. Anders heeft deze hypoallergene voeding geen zin en kan uw hond alsnog jeuk krijgen. Het overschakelen naar het nieuwe voer moet u wel geleidelijk doen, dus in ongeveer een weekje tijd.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • U kunt overstappen op een hypoallergene voeding om voedselovergevoeligheid uit te sluiten.
  • U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
  Kale plekken

  Mijn hond heeft kale plekken, waardoor komt dit en wat kan ik hieraan doen?

  De schildklier, parasieten en voeding kunnen de oorzaak van kaalheid zijn

  • Zitten de kale plekken voornamelijk aan de zijkant, in de flanken. Is uw hond ook (te) dik en heeft hij een slechte conditie? Dan kan een traag werkende schildklier het probleem zijn. Dit kan uw dierenarts verder onderzoeken door een bloedonderzoek te doen.
  • Ziet u kale plekken verspreid over het lichaam, met misschien wat schilfers? Dan kunt u even bij uw dierenarts langs gaan om infecties met schimmel en mijten uit te laten sluiten. Bij een schimmelinfectie kunt u zelf, of uw huisgenoten, ook rode schilferige plekjes krijgen.
  • Heeft uw hond over het hele lichaam een droge doffe dunne vacht, met haren die snel afbreken en met schilfers? Dan kan het ook zijn dat hij een tekort heeft in de voeding aan vitaminen, mineralen en omega vetzuren.

  Hoe pakt u het probleem aan

  • U kunt een bezoek aan uw dierenarts brengen om oorzaken uit te laten sluiten zoals een schildklierprobleem of parasieten.
  • Belangrijk is het dat uw hond een kwalitatief goed basis voer krijgt met goed opneembare eiwitten.
  • Als u droge brokken geeft, dan kunt u dit 10 tot 15 minuten voorweken met lauw warm water zodat het beter en sneller verteerd wordt in het lichaam.
  • U kunt voedingssupplementen geven om de gezondheid van de huid te ondersteunen.

  Welke voedingssupplementen gebruiken

  Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

  Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

  Huid & Vacht

  Gewrichten

  Maag & Darm

  Voeding

  Gebit

  Gedrag

  Lichaamsverzorging

  Weerstand & Vitaliteit

  Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
  Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.