Gewrichten

Gewrichtsproblemen bij de hond

Sporthonden ondersteunen

Is het nodig dat ik mijn sporthond een voedingssupplement geef.

Er zijn tegenwoordig diverse sporten om met de hond te beoefenen. Er is voor bijna elke hond wel een passende mogelijkheid. Onder hondensport vallen niet alleen sporten, zoals flyball, agility en dog frisbee, maar ook werken met de hond, zoals pakwerk en reddingshondenwerk.

Waarom heeft mijn sporthond een supplement nodig?

Dit is belangrijk om de algehele gezondheid, het leervermogen en conditie optimaal te krijgen en te houden. Bij sporthonden is de behoefte aan de juiste voedingsstoffen groter dan bij een ‘gemiddelde’ huishond. Belangrijke voedingsstoffen zijn: vitaminen, mineralen, aminozuren (eiwitten), glucosamine- en chondroïtine en onverzadigde vetzuren. Die voedingsstoffen worden o.a. gehaald uit voeding én supplementen.

Hoe kan ik mijn sporthond ondersteunen?

Met verschillende supplementen of verzorgingsproducten zoals
  • Vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor een algehele gezondheid. Aminozuren zijn erg belangrijk bij herstel en groei van weefsel (vóóral spieren, banden, pezen en botten). Ook zorgen ze voor een snelle wondgenezing.
  • Onverzadigde (omega) vetzuren voor vitaliteit, voor soepelheid bij bewegen en een goed leervermogen.
  • Glucosamine- en chondroïtinesulfaat ondersteunen gewrichten én leveren de juiste bouwstoffen voor meer kracht.
  • Om goed geconcentreerd te kunnen werken en stress binnen de perken te houden zijn er ook supplementen die kunnen ondersteunen.
  • De voetzolen kunnen bescherming gebruiken als er sprake is van een ruw en oneffen terrein waarop gewerkt moet worden. Er zouden kloven in de zooltjes kunnen ontstaan.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw sporthond past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Heupdysplasie

Bij mijn labrador is Heupdysplasie vastgesteld.

Heupdysplasie, of een abnormaal gevormd heupgewricht

Heupdysplasie (afgekort HD) is een stoornis in de ontwikkeling van de heupgewrichten. Het heupgewricht van uw hond is daardoor abnormaal gevormd (afgeplatte kop en ondiepe kom) en sluit niet meer normaal aan. Het kan zijn dat uw hond dit geërfd heeft van één van zijn ouders. De samenstelling van het voer is belangrijk, vooral tijdens de groei. Daarnaast is het belangrijk of uw hond bijvoorbeeld dagelijks veel trappen moet lopen.

Hoe pakt u het probleem aan

U kunt een supplement met o.a. glucosamine en chondroïtinesulfaat aan de voeding toevoegen. Deze bestanddelen zitten van oorsprong in gewrichten, pezen en banden. Op deze manier ondersteunt u de functie van de pezen en banden rond het heupgewricht. Dit is belangrijk voor het behoud van soepele gewrichten en goed voor het kraakbeen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Tips voor een hond met Heupdysplasie

  • Om ervoor te zorgen dat uw hond met HD soepel blijft, kunt u de spieren trainen. Denkt u daarbij aan het lopen naast de fiets, of in de zomer lekker zwemmen. Het mag dus best actief bewegen zijn, maar wel gecontroleerd. Dus doe niet te gek. Beter is het vaker een korte periode te bewegen dan een paar keer een hele tijd.
  • Let u ook goed op het lichaamsgewicht, uw hond mag niet te zwaar worden. Dit is een zware belasting voor de toch al aangetaste gewrichten.
Stram en stijf uit de mand

Onze hond wordt een jaartje ouder en heeft moeite met bewegen.

Stramheid bij de oude hond vaak door artrose

Waarschijnlijk heeft uw hond last van ouderdomsartrose in één of meerdere gewrichten. Artrose is een slijtage en beschadiging van het gewrichtskraakbeen. Als uw hond een tijd heeft gelegen, is deze bij het opstaan stijf en stram. Misschien loopt hij zelfs kreupel en heeft hij zichtbaar pijn. Eenmaal aan de wandel loopt het allemaal weer soepeler. Naarmate hij ouder wordt neemt ook de spierkracht en kracht in de pezen en banden af.

Hoe pakt u het probleem aan

U kunt ervoor zorgen dat uw oude(re) hond meer plezier gaat krijgen in het bewegen en dit ook soepeler gaat. Dit kan door een supplement, met o.a. glucosamine en chondroïtinesulfaat, aan de voeding toe te voegen. Deze bestanddelen zitten van oorsprong in gewrichten, pezen en banden. Op deze manier ondersteunt u de functie van de pezen en banden rond o.a. het gewricht. Dit is belangrijk voor het behoud van soepele gewrichten en goed voor het kraakbeen.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Tips voor een hond met artrose

  • Let op het lichaamsgewicht van uw hond. Overgewicht kan de situatie verergeren.
  • Gecontroleerd bewegen. Beweging is niet slecht voor gewrichten, als u dit maar verantwoord doet. Dus kunt u beter vaker per dag een klein eindje gaan lopen in plaats van een paar keer een hele grote wandeling. Of laat uw hond lekker zwemmen, dit is onbelast bewegen.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.