Gedrag

Gedragsproblemen bij de hond

Angst

Mijn hond lijkt erg angstig.

De eerste tekenen van angst zijn meestal staart tussen de benen, oren plat, laag op de poten en schrikachtig reageren op bewegingen en/of geluid (willen vluchten). Sommige honden bibberen ook veel. Op de rug gaan liggen en plassen is onderdanig gedrag.

Hoe pakt u het probleem aan

  • Vertrouwen kweken Wanneer u uw hond op de juiste wijze benadert, is dat kans groot dat hij u al snel als steun en toeverlaat zal gaan zien. Het is goed hiervan bewust te zijn en daarom nooit onredelijk of onvoorspelbaar tegen uw hond te zijn.
  • Troosten en ondersteunen Tegenwoordig wordt angst als een emotie gezien en de emotie zelf is geen gedrag. Hierbij kan troosten en ondersteunen van je hond juist helpen. Dit wordt door uw hond als prettig ervaren en geeft een gevoel van veiligheid welke u hem biedt. Dit zal de relatie tussen u en uw hond zeker ten goede komen. Praat geruststellend tegen de hond en bestraf hem niet omdat hij bang is. Afleiden kan werken.
  • Gehoorzaamheidstraining Zodra de hond dus enigszins vertrouwd met u is en u heeft geaccepteerd als de leider van de roedel, kunt u beginnen met de basis gehoorzaamheidstraining. Kies voor een positieve methode, dat wil zeggen zorg dat die gebaseerd is op beloning.
  • Medicatie, voedingssupplementen Met daarnaast de hulp van medicatie of voedingssupplementen die werkt op de hersenen, zoals Telizen of Zylkene, kan ook een betere medewerking van de hond worden verkregen, zodat deze meer open staat voor het leerproces om de angst onder de knie te krijgen.
  • Professionele hulp zoeken Als het u zelf niet lukt om goed om te (leren) gaan met de angst en wellicht daardoor de agressie, schroom dan vooral niet om een professioneel iemand zoals een gedragstherapeut in te schakelen. Uw hond is het waard!

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.
Innerlijke onrust – nerveuze / drukke hond

Ik merk dat mijn hond heel erg onrustig is.

Na een uitgebreide wandeling, een smakelijke maaltijd of wat speeltijd, zijn de meeste honden blij en rustig. Maar er zijn honden die zelfs daarna nog een groot deel van de dag doelloos in cirkels rondlopen en onrustig zijn.

Hoe merk ik dat mijn hond onrustig is?

Dat kunt u op verschillende manieren zien, bijvoorbeeld door overmatig kwijlen, blaffen, janken, agressie of zwaar hijgen. Ook een onregelmatige stoelgang en verminderde eetlust kunnen een teken zijn.

Wat is de oorzaak van onrust of een nerveuze hond

De meeste onruststoornissen bij honden beginnen in de jeugd, wanneer de hond tussen de zes en achttien maanden oud is. Maar, honden van elke leeftijd, die trauma, ziekte of andere stressvolle gebeurtenissen ervaren, kunnen onrustig worden. Een ziekte of een aandoening die pijn veroorzaakt kan de onrust in een hond verergeren en kan hem angstiger maken. Helaas is het niet altijd eenvoudig om de oorzaak te vinden.

Hoe pakt u het probleem aan

  • Neem onrust veroorzakende factoren weg als dat kan.
  • Werk aan het verminderen van de angst en onrust van uw hond door gecontroleerd te trainen. Eventueel met behulp van een gedragstherapeut(e).
  • De dierenarts kan een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren bij uw hond. Mogelijk zal hij aanvullende testen uitvoeren, zoals een urineonderzoek en bloedonderzoek.
  • Supplementen met kruiden zorgen voor een ontspannende werking zonder te versuffen. Uw dier blijft alert, beter geconcentreerd en is hierdoor gemakkelijk te trainen. Ideaal voor gebruik gedurende langere tijd. Goed voor het trainen van het gedrag van de hond en het verminderen van stress en onrust bij de hond.

Welke voedingssupplementen gebruiken

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Bekijk ook andere probleemgebieden bij de hond

Huid & Vacht

Gewrichten

Maag & Darm

Voeding

Gebit

Gedrag

Lichaamsverzorging

Weerstand & Vitaliteit

Selecteer één van de categorieën om meer te lezen. Kunt u de gewenste informatie niet vinden?
Geen probleem, gebruik de zoekfunctie of neem contact met ons op en we helpen u verder.