“Wetenswaardigheden over vlooien bij uw hond of kat”

Vlooien bij de hond en kat zijn de meest voorkomende uitwendige parasieten in Nederland. Hoewel de meeste besmettingen optreden tijden de warme zomer maanden, kunnen ze ook gedurende de winter problemen veroorzaken. Ze kunnen hun levenscyclus in de warmte binnen in huis goed voltooien.

Kan alleen mijn hond vlooien krijgen

Vlooien zijn niet erg kieskeurig wat betreft hun gastheer. Deze kleine bloedzuigende insecten kunnen zowel onszelf, maar ook uw hond of kat als voedingsbron benutten.
De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. Zelfs bij honden treffen we deze parasiet vaker aan dan de hondenvlo. Maar ook de hondenvlo of konijnen-of egelvlooien kunnen bij onze huisdieren gevonden worden.

Wat voor verschijnselen geeft een vlooienbeet

Tijdens het bloedzuigen wordt er een beetje vlooienspeeksel in de huid ingebracht en dit kan een flinke jeukreactie en een rood pukkeltje veroorzaken. Behalve jeuk kunnen vlooien ook de eitjes van de lintworm overbrengen en bijvoorbeeld de bacterie die bij de mens kattenkrabziekte kan veroorzaken. Van deze bacterie kun je als mens erg ziek worden.

Als een dier vaker gebeten wordt door een vlo kan er een zogenaamde vlooienallergie ontstaan. Dan ontstaan op plaatsen waar ooit een vlo gebeten heeft jeukende pukkeltjes als er ook maar één vlo bijt. Dit probleem blijft levenslang bestaan. Het gevolg is dat de hond of kat met vlooienallergie altijd zeer strikt vlo vrij gehouden moet worden, omdat hij/zij zich anders helemaal kapot krabt na een vlooienbeet.

Waarom vlooienbestrijding

Wij raden aan om uw huisdieren preventief te behandelen, omdat vlooien zich onder gunstige (warme, droge) omstandigheden explosief kunnen vermeerderen en uw huis en omgeving zwaar kunnen besmetten met vlooieneieren. Een besmet huis is niet zomaar vlo vrij te krijgen. Het kan ook tot veel jeukklachten bij de overige bewoners leiden.

Heeft mijn dier vlooien?

Je ziet ze niet altijd even gemakkelijk met het blote oog. Zeker niet als uw huisdier een dichte vacht heeft. Denk bij ieder huisdier met jeukklachten als eerste aan vlooien als oorzaak. Met een speciale vlooienkam die u tot op de huid van uw dier door de vacht trekt kunt u vlooien dan wel hun poepjes vinden. Vlooienpoep ziet er zwartkorrelig uit en kleurt op een wit tissue roodbruin, indien u het bevochtigd. Waar vlooienpoep is zijn ook vlooien.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons
op. We helpen u graag.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen

  • Hond Willem met allergie voelt zich met HOKAMIX zich een stuk beter. 1
    Met o.a. HOKAMIX geen eiwitallergie klachten meer
    Onze hond heet Willem. Het is een Australische Terriër van 3 ½ jaar oud. Hij is waarschijnlijk allergisch voor eiwitten. We waren de wanhoop nabij. Maar met hulp van uw supplementen voelt onze hond, en wij ook, zich een heel stuk gelukkiger.
    Lees meer