Week van de Teek: feiten en fabels over teken

Geplaatst op

Vanaf 6 april is het weer de Week van de Teek. Er worden veel ‘waarheden’ verteld over teken, het zijn er nogal wat.  Wat is een feit en wat is een fabel van deze beweringen.

Teken laten zich vanuit de bomen op u of uw hond vallen.

Fabel. 
Teken zoeken niet vanuit de bomen naar een slachtoffer. Ze doen dat voornamelijk vanaf laag kreupelhout en vooral vanaf gras. Teken bevinden zich dan ook niet alleen in het bos, maar ook in bermen, op speelvelden of gewoon in de achtertuin. Overal waar groen is, zijn teken.

Sommige teken zijn wel een centimeter groot.

Feit.
Dan hebben we het wel over een volgezogen teek. Niet over een teek die nog aan de bloedmaaltijd moet beginnen, die is maar 1 tot 3 millimeter.

Teken zijn alleen in de zomer actief.

Fabel.
Teken zijn vanaf ongeveer 6 graden Celsius actief en als er dus zachte dagen zijn kan dat heel prima in de winter al gebeuren.

Ik hoef alleen maar mijn huisdier te controleren op teken als we in het bos zijn geweest.

Fabel.
Teken komen overal voor waar ook gastheren zoals muizen, egels, vogels of wild voorkomen. Ze komen dus ook veel voor in tuinen en parken.

Ik behandel mijn huisdier met tekenmiddel, dus ik hoef hem niet meer op teken te controleren.

Fabel.
Een tekenmiddel doet er altijd even over om de teek te doden. Veel middelen weren teken wel af, maar u kunt alsnog een levende teek op uw huisdier vinden. Als u een teek vindt op uw huisdier, is het slim om het alsnog zo snel mogelijk te verwijderen.

Teken kunnen mijn huisdier ziek maken.

Feit. 
Hoewel dieren minder vatbaar zijn voor de Ziekte van Lyme, kunnen honden alsnog symptomen krijgen. Bij katten zijn er geen ziekteverschijnselen bekend bij de Ziekte van Lyme. In Zuid-, Midden- en Oost-Europa komt de ziekte Babesiose voor. Babesiose wordt overgebracht door teken. Dit is een ernstige ziekte waaraan honden zelfs aan kunnen overlijden.

De kans op besmetting na een tekenbeet is heel klein.

Feit.
Wanneer een teek zich vasthecht aan het huisdier, duurt het zo’n 24 uur voordat hij ziektes overbrengt. Als u dus op tijd de teek verwijdert, is de kans klein dat uw huisdier ziek wordt.

Een teek verwijder je met groene zeep, terpentijn of andere enge stoffen.

Fabel.
Gewoon een tekenpincet of een ander hulpmiddel volstaat prima. Verkeerd verwijderen kan wel degelijk kwaad; het kan ervoor zorgen dat de teek zijn maaginhoud leegt en daarmee een besmetting overdraagt.

Ik moet een teek met een draaiende beweging verwijderen.

Fabel.
Tijdens het verwijderen is het belangrijk dat de teek niet beschadigt, omdat hij anders meer ziekteverwekkers uit kan scheiden. Het is daarom beter om de teek er voorzichtig omhoog uit te halen. Een teek schroeft zich niet vast. Het is dus niet nodig om te draaien om het te verwijderen.

Ik moet de teek zo dicht mogelijk bij de huid van mijn dier pakken met een tekentang.

Feit. 
Wanneer u de teek bij het lijfje pakt, dan kan hij gaan braken waardoor er ziekteverwekkers vrijkomen. Probeer het daarom zo dicht mogelijk bij de huid van uw huisdier vast te pakken en het zo te verwijderen.

Nadat ik de teek heb verwijderd, is het goed om de plek ontsmetten.

Feit.
Teken dragen veel bacteriën bij zich. Het is daarom goed om de plek te ontsmetten nadat u de teek heeft verwijderd. Zo kunt u voorkomen dat de plek gaat ontsteken.