Wat is het warm buiten, onze honden hebben het er ook moeilijk mee.

Geplaatst op

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het daarom belangrijk dat u extra aandacht besteedt aan uw huisdieren. Veel honden kunnen namelijk niet goed tegen de warmte.

Want dit warme zomerweer is eigenlijk geen hondenweer. De hond zweet niet zoals de mens. Hij heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan hij kwijt via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Hij is dus niet gediend van al te hoge temperaturen.

Wat kunt u doen voor ze:

1. Voldoende water

Wellicht een open deur, maar wel een hele belangrijke: bied uw hond regelmatig vers water aan! Er moet altijd een bak vers water staan op een koele en schaduwrijke plek, want warm water is niet erg verfrissend en vooral ook een bron van bacteriën.

Neem als u op pad gaat voldoende water mee en een bakje. Tegenwoordig heb je in de dierenwinkel allemaal handige oplossingen zoals draagflesjes met daaraan een bakje.

2. Binnen houden

U doet de hond niet altijd een plezier om hem overal mee naar toe te nemen, zeker niet als het erg warm is en de temperatuur meer dan 25 graden dreigt te worden. Ze vinden de meeste verkoeling binnen en vaak is dat ook de plek waar ze dan het liefste zijn en de rust opzoeken.

Is het erg warm in huis? Sluit gordijnen als er veel zon binnenkomt en laat ze verkoelende plekjes opzoeken zoals op tegels in de badkamer, toilet of bijv. de keuken. U kunt natuurlijk ook een airconditioner of een ventilator plaatsen.

3. Schaduw

Is uw hond toch buitenshuis. In de tuin of als u op pad gaat kunt u zelf ook voor schaduw zorgen door een parasol of tentje mee te nemen. Voor honden zijn er speciale opvouwbare tentjes te koop die u heel compact kunt meenemen.

4. Niet in de auto laten

Overzicht temperatuur in auto

In géén geval mag uw huisdier in de geparkeerde auto blijven. Al bij milde buitentemperaturen van 21 graden loopt de binnentemperatuur van een auto na 10 minuten op naar zo’n 31 graden. Na 30 minuten kan het zelfs tot 40 graden opwarmen. Dan komt het leven van de hond of kat in gevaar. In de tabel kunt u zien hoe warm het kan worden in de auto bij welke temperaturen. Een hitte experiment van de Dierenbescherming laat zien wat de hitte in een stilstaande auto met een mens doet.

Bekijk hier het experiment en de video.

5.Beperk lichamelijke inspanning

Als het tropisch warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijke inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat uw hond bij warm weer niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen.

6. Kijk uit wáár u loopt

Temperatuur tabel asfalt

Asfalt en zand warmen in de volle zon snel op en kunnen gloeiend heet worden. Iedereen die wel eens naar het strand gaat, weet hoe dit aanvoelt… Honden ervaren dit niet anders. Asfalt warmt in de zon bij een buitentemperatuur van 25 graden op tot ruim 50 graden. Bij tropische temperaturen van meer dan 30 graden stijgt de temperatuur van asfalt zelfs tot ruim 60 graden. Als u met uw hond gaat wandelen, mijd dan in ieder geval asfalt in de volle zon, loop liever over gras. Als de ondergrond te heet is om uw hand erop te leggen, dan is deze ook niet geschikt voor de voetzooltjes van uw hond.

Tijdens zonnige dagen verdienen de voetzooltjes van viervoeters extra aandacht. Ze drogen namelijk sneller uit bij zo’n wandeling buiten. Een voetzooltjesstift kan daarbij helpen.

Bestel er nu een in onze online shop.

7. Pootjes koelen

Honden kunnen hun warmte kwijtraken via hun voetzooltjes en het is op een warme dag heerlijk voor ze als je een ondiep badje in de tuin of balkon zet (bijvoorbeeld zo’n schelpen(kinder)badje) waarin ze beetje kunnen rond lopen, staan of liggen om af te koelen. Een klein laagje water is al voldoende.

Een natgemaakte handdoek is ook heerlijk en kunnen ze daarop lekker gaan liggen en zo af te koelen. Er zijn ook speciale koelmatjes bij de dierenwinkel te koop.

8. Zwemmen

Niet alle honden zullen gaan zwemmen en de meeste honden zullen alleen maar een beetje pootje baden. Maar beiden werkt heerlijk verkoelend en het is ook leuk om samen met je hond te genieten van alle waterpret!

Het natmaken van je hond werkt niet altijd verkoelend, vanwege het feit dat een natte vacht ook kan gaan broeien. Het is vooral prettig voor ze dat de pootjes afkoelen, veel meer is niet nodig.

9. Wees extra alert bij risicogroepen

Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn met name oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldogs, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.

Maar bij mooi weer moeten we vooral genieten. Wij wensen daarom u en uw viervoeter mooie en vooral ontspannen dagen toe!