Wat als mijn hond of kat chocolade heeft gegeten?

Geplaatst op

Bij deze tijd van het jaar horen traditionele lekkernijen als taai taai, pepernoten, chocoladeletters en chocolaatjes in de vorm van Sint en Piet. Mmmmm… En het staat ook zo gezellig op tafel. Maar pas op met chocola: voor uw viervoeter is het gevaarlijk!

Wanneer heeft eten van chocola gevolgen

Elk jaar lees of hoor ik ergens wel een berichtje van een hond die chocola at met alle nare gevolgen van dien. Soms zelfs met dodelijke afloop. Hoe ernstig de gevolgen zijn, hangt natuurlijk helemaal af van het gewicht van het dier en de hoeveelheid chocola. Maar zelfs de hagelslag die wij op brood doen kan gevaarlijk zijn. Het is haast onvoorstelbaar dat zo’n ogenschijnlijk veilige product een ernstige vergiftiging kan veroorzaken. Toch is het zo. De kans is groot dat een hond van 25 kilogram het niet overleeft als hij de inhoud van een pak chocoladehagelslag (± 200 gram) verorbert. Voor een kat is ongeveer 20 gram per kg lichaamsgewicht fataal.

Verschijnselen bij eten van chocola

Het gevaar schuilt met name in de pure variant, want deze bevat de meeste theobromine. Dit stofje kunnen honden en katten niet verwerken en hoopt zich op in het maagdarmkanaal. De uitscheiding gaat heel traag. Theobromine blijft bij honden wel 20 uur in het bloed circuleren! De eerste ziekteverschijnselen worden zo’n 4 tot 5 uur na het opeten van de chocolade zichtbaar. Dieren worden dan opgewonden en onrustig, plassen meer, moeten overgeven en/of hebben trillende of gespannen spieren. Er kan ook een epileptische aanval of diarree optreden. Bij een té grote hoeveelheid theobromine kan hartfalen optreden.

Als u huisdier veel chocola heeft gegeten

Ziet u dat uw huisdier zich rijkelijk tegoed heeft gedaan aan chocola? Onderneem snel actie en probeer uw hond of kat te laten braken. Dit doet u door peper achter in de bek te brengen om de braakreflex op te wekken. Bel onmiddellijk de dierenarts als dit niet lukt. Hij of zij kan een middel inspuiten dat braken opwekt. En dan maar hopen dat u er op tijd bij bent…

Breng uw viervoeter dus niet in de verleiding en houd chocola ver buiten hun bereik. En net als bij mij thuis, gaat bij u de chocola ongetwijfeld ook zo wel snel genoeg op!