Wanneer laat je je huisdier inslapen…

Geplaatst op

Het afgelopen jaar heb ik er helaas zelf als dierenarts en diereigenaar een aantal keren voor gestaan. Wanneer is nu het juiste moment om mijn huisdier te laten gaan? Antwoord geven op deze vraag is niet makkelijk. Uiteraard wil je het liefst dat de natuur het voor je beslist, maar helaas komt het vaker voor dat het baasje hierover moet beslissen.

Kwaliteit van leven

Omdat het geen makkelijke beslissing is, kunt u er voor kiezen om samen met uw dierenarts naar uw huisdier te kijken. Welke indruk maakt het dier en hoe gaat het met de alledaagse handelingen zoals eten, drinken en lopen. Ook speelt de kwaliteit van het leven een belangrijke rol. Maar hoe meet je zoiets? Om hier enigszins een antwoord op te geven, moet u drie dingen bedenken die uw huisdier normaal gesproken graag doet. En vervolgens: wil én kan hij of zij dat nog?

Vijf basisbehoeften

Mijn mening als dierenarts is dat het dier in ieder geval zelfstandig moet kunnen eten, drinken, plassen en poepen wil er kwaliteit van het leven zijn. Eigenlijk is er nog een vijfde basisbehoefte en dat is een moeilijke die u zelf moet interpreteren. Uw huisdier moet het nog naar z’n zin hebben en zich normaal kunnen voortbewegen.

De knoop doorhakken

Natuurlijk zijn er goede dagen en slechte dagen. Daarom is het goed om dit te beoordelen op basis van de afgelopen weken. Wanneer één of meerdere van de genoemde punten niet meer gaat en als dan de hoeveelheid slechte dagen het wint van de goede dagen dan kan dat doen besluiten om het dier te laten inslapen.

Het blijft natuurlijk een moeilijke beslissing, maar onthoud: dit is het laatste wat u als eigenaar nog voor uw huisdier kunt doen.