Verzorging van de voetzooltjes bij de hond

Geplaatst op

Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe belangrijk de voeten van uw hond zijn?
Ze zijn heel belangrijk. Reden genoeg dus om er goed voor te zorgen.

Waarvoor dienen de voeten van de hond?

Welke functies hebben ze eigenlijk. Ze zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om op te lopen. Ze maken het mogelijk om te lopen bij extreme weersomstandigheden en op een ruwe ondergrond. Maar ze zijn ook een soort schokdemper om botten en gewrichten te beschermen. En ze beschermen het diepere weefsel van de poten tegen beschadiging.

Tien tips voor voetverzorging van uw hond

  • Bouw beweging langzaam op: Gaat u met uw hond trainen, bouw het dan langzaam op. Als “ongetrainde” voetzolen plotseling sterk belast worden, kunnen ze te snel slijten en beschadigd raken, zeker als u over oneffen terrein loopt.
  • Pedicure: Hou de nagels kort. Ze moeten net (niet) de grond raken als uw hond loopt. Als u de nagels hoort tikken tegen de grond, is het tijd om ze te (laten) knippen.
  • Voorkom klitten: Kam de haren rondom en tussen de tenen regelmatig zodat er geen klitten ontstaan. Knip zo nodig te lang haar weg.
  • Controleer regelmatig tussen alle teentjes: Er kunnen zich makkelijk vreemde voorwerpen tussen de tenen nestelen: grasaren, steentjes, kleine stukjes glas, etc. Het voelt ongemakkelijk voor de hond en ze kunnen zelfs nare klachten veroorzaken. Verwijder ze voorzichtig, eventueel met een pincet. Lukt het u niet, breng dan een bezoekje aan de dierenarts.
  • Voorkom uitdrogen van de voetzolen: Voetzolen kunnen gemakkelijk uitdrogen; dan ontstaan er pijnlijke kloven en wonden. Gebruik een product, speciaal voor honden, om de voetzolen hiertegen te beschermen bijvoorbeeld GRAU Voetzooltjesstift. Gebruik geen producten die bedoeld zijn voor mensen, want die kunnen de huid van de zooltjes te zacht maken.
  • Diepe voetmassage: Een voetmassage stimuleert de doorbloeding en werkt ontspannend. Begin met het masseren van de voetzolen en ga daarna door met de ruimte tussen de tenen. Fijn voor de hond en leuk om te doen.
  • Voorkom ongelukken: Vermijd verwonding van de voeten door geen scherpe voorwerpen in huis en tuin te laten slingeren. Wees altijd op uw hoede voor plaatsen waar gebroken glas etc. ligt. Er geldt: als u er zelf niet met blote voeten op zou willen lopen, dan uw hond ook niet! 
  • Eerste hulp bij ongelukken: Als er toch een ongelukje is gebeurd. Honden kunnen makkelijk een wondje aan hun voet krijgen, bv. doordat ze in glas zijn gestapt. Kleine, ondiepe wondjes kunt u zelf behandelen door het te ontsmetten en tijdelijk te beschermen met een verbandje. Ga voor diepere wonden altijd naar de dierenarts.
  • Zomerongemakken: Heeft u wel eens op een gloeiend hete stoep of strand gestaan met blote voeten? Dan weet u hoe dat voelt. Vermijd daarom dit soort ondergrond als het erg warm is. Is het toch mis gegaan, dan kunt u dat zien aan blaren, losse huidflapjes, en rode vlekken. Ga hiermee naar uw dierenarts om het te laten behandelen.