“Vervelen, bestaat dat bij uw hond of kat?”

Kan een hond en een kat zich vervelen? Wellicht staat u er niet bij stil, maar ja dat kunnen ze. Niet zoals wij mensen, maar ze kunnen wel ongelukkig en gespannen zijn door een gebrek aan afleiding.

Vaak dezelfde (weinige) prikkels op een dag

Verveling kan een gevolg zijn van een prikkelarme omgeving of van prikkels die saai en eentonig zijn. Maar kan ook optreden als de leuke, interessante dingen niet kunnen of mogen. Vele huisdiereigenaren werken, er moet immers brood op de plank. Dat betekent voor bijvoorbeeld een hond dat hij weinig te doen heeft, omdat de eigenaar niet thuis is. Hij krijgt twee keer per dag een bak eten voor zijn neus gezet. Loopt vier keer per dag hetzelfde rondje. En slaapt verder zo’n 17 uur op een dag.

Wilde hond en kat hebben een aantal instincten

Toen onze huisdieren nog in het wild leefden moesten zij jagen voor zijn eten. En beschermden ze elkaar tegen roofdieren. Ze moesten overleven. Dat instinct is nog steeds aanwezig. Dus jaagt uw hond op het stuk vlees wat op het aanrecht ligt, of jaagt hij de postbode de stuipen op het lijf.
Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat. Het najagen van een propje of een cadeautje in de vorm van een dode muis voor uw deur. Maar dit gedrag vinden wij vaak niet erg wenselijk. En daarom keuren wij het af. Onze hond of kat raakt gefrustreerd als voortdurend zijn natuurlijke behoefte om te jagen en spelen onderdrukt wordt.

Vervelen tegen gaan

Om frustratie en het zich vervelen tegen te gaan kunt u lekker actief met uw hond of kat bezig zijn. Niet alleen de hond een paar keer per dag uit laten, maar laat hem bijvoorbeeld naast de fiets rennen. Of als de buitentemperatuur meer dan 15 graden is kunt u met de hond gaan zwemmen. Dan kan hij zijn energie heerlijk kwijt. Speel met uw hond, zo krijgt hij voldoende afleiding. Want zelfs als een hond dagelijks een uur vrij kan rennen en spelen is het thuis toch vaak erg saai. U kunt apporteer- of zoekspelletjes met hem doen. Er is ook speelgoed waar u eten in kunt verstoppen zoals een voerkubus of de Kong. Dan is uw hond een poosje zoet om het eten eruit te puzzelen.
Voor de kat zijn ook veel leuke speeltjes te koop, een hengeltje of een balletje. Denk vooral aan afwisseling, boots de bewegingen van een mogelijke prooi na en je hebt grote kans dat je kat gaat spelen.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen