Van zomer- naar wintertijd

Geplaatst op

Van honden- en katteneigenaren in de praktijk hoor ik dat hun viervoeters in de war raken door het verzetten van de klok naar de wintertijd. Zou het zo kunnen zijn dat onze huisdieren, net als hun baasjes, last hebben van dit tijdsverschil?

Overschakelen zomer- naar wintertijd

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders last heeft van het ingaan van de wintertijd. Het overschakelen van zomer- naar wintertijd kan het schema van eten en slapen in de war gooien. Ook bij uw hond of kat, want sommige dieren hebben hetzelfde schema als hun eigenaar.  Dit kan wel een week voor onrust zorgen.

Biologische klok

Net zoals mensen, hebben dieren hun eigen interne klok die hen vertelt wanneer het tijd is om te eten, slapen en wakker worden. Deze biologische klok wordt in gang gezet door natuurlijk zonlicht. Omdat huisdieren in een kunstmatige omgeving leven, met aanwezigheid van licht door lampen, is dit effect echter minimaal. Het schema wat de huisdieren aanhouden is dus eigenlijk de opgelegde routine van hun eigenaar. Zo raken honden gewend aan het tijdstip waarop ze eten krijgen of een wandeling gaan maken. Als het schema van de eigenaar wordt aangepast aan de wintertijd, een uur vroeger, kan de hond of kat in de war raken. Voor dieren is het onverklaarbaar dat zij ineens een uur later eten krijgen dan verwacht, omdat de klok een uur achteruit is gezet.

Laten wennen aan verschuiving van tijd

Net als er bij kinderen wordt geadviseerd, kan men de dieren aan de verschuiving van de tijd vooraf laten wennen. Het beste is om ongeveer een week van tevoren al de dagelijkse routine van eten, uitlaten, slapen met een paar minuten per dag te verschuiven. Doet men dit niet en verzet men in plaats daarvan ineens de tijd met een uur, dan kan dit voor geestelijke en lichamelijke stress zorgen.