“Vakantie met of zonder huisdier”

De zomervakantie staat voor de deur. Misschien bent u al in de weer voor een vakantie buitenshuis met of zonder huisdier. Uw huisgenoot mee is wel zo gezellig, maar er valt ook wat voor te zeggen dieren thuis te laten… Een (lange) reis is niet altijd een pretje voor een dier. Ook kan een geheel nieuwe omgeving flinke stress veroorzaken. Of u er nu voor kiest om uw huisdier mee te nemen of niet, een fijne vakantie voor uw huisdier vergt hoe dan ook voorbereiding. Denk maar eens aan een dierenpaspoort, verplichte inentingen, chip, voldoende voer en/of een prettig oppasadres als uw huisdier thuis blijft!

Europees dierenpaspoort

Als uw hond mee gaat naar het buitenland is een officieel Europees Dierenpaspoort verplicht sinds 1 oktober 2004. Het paspoort bevat een beschrijving van het dier, naam en adres van de eigenaar, het bewijs van de vaccinatie tegen rabiës en soms een gezondheidsverklaring. Of die laatste nodig is, hangt af van het land waar u naartoe gaat.

Entingen

De vaccinatie tegen rabiës kan zelfs nog de dag voor vertrek door de dierenarts uitgevoerd worden, maar het is aan te raden en vaak ook een vereiste dat eerder te doen. Het lichaam van uw huisdier heeft minimaal een maand nodig om antistoffen aan te maken tegen het virus. Sommige landen stellen als voorwaarde dat de werkzaamheid via een bloedafname is gecontroleerd enkele maanden voor vertrek. Voor de meest recente informatie kunt u terecht op de site van het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren).

Chip

Verder is een duidelijke identificatie in de vorm van een chip verplicht. De microchip is een klein buisje met een barcode welke onder de huid in de linkerhals wordt aangebracht. Tegenwoordig wordt bij alle rashonden met een stamboom in Nederland als pup een chip aangebracht. Is uw dier nog niet voorzien van een chip dan kan de dierenarts er een aanbrengen. Deze chip is af te lezen met een speciaal apparaat, een reader. Zo staat uw hond geregistreerd in de databank en kan deze opgespoord worden bij vermissing.

Ziekteverwekkers

In het buitenland en met name de warmere landen komen teken, muggen en zandvliegen voor die bepaalde ziekteverwekkers overbrengen. Deze komen vooral voor ten zuiden van Parijs in de periode van mei tot en met september/oktober. De drie belangrijkste ziekten om rekening mee te houden zijn: Leishmania, babesia en hartworm. Leishmania wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgedragen door een beet van de zandvlieg. Het leidt tot vergroting van de milt, lever en lymfeknopen en gaat vaak gepaard met huidafwijkingen. De hond kan weken tot jaren na een beet ziek worden.

Babesia wordt overgebracht door teken. Babesia dringt door in de rode bloedcel en geeft daar verval. Dat uit zich in rode tot roodbruine urine. Het dier wordt lusteloos en heeft koorts. Hartworm wordt overgebracht door een besmette mug. De larven groeien in hond of kat uit tot wormen van 30 cm. die zich nestelen in hart en longslagader en hartfunctie stoornissen veroorzaken. Verder komt er ook een lintworm (echinococcus) voor welke voor de hond geen groot gevaar leveren, maar bij o.a. de mens blaaswormen in verschillende organen kan geven. Er bestaan helaas geen preventieve middelen die 100% bescherming bieden, maar er zijn wel risicobeperkende middelen. Teken en zandvliegjes kan u bestrijden met bijvoorbeeld een beschermende halsband (b.v. Scalibor). Optimale bescherming tegen hartworm, maar ook tegen vlooien, spoelworm en oormijt biedt bijvoorbeeld Stronghold. Tegen de lintworm kunt u o.a. Drontal hond geven.

Comfortabele autorit

Om de rit in de auto zo comfortabel mogelijk te maken voor een huisdier zijn verschillende maatregelen te nemen, namelijk:

  • Laat uw hond vooraf geleidelijk aan wennen aan het autorijden.
  • Biedt uw hond regelmatig te drinken aan. Neem daarvoor ook zelf een drinkfles mee: drinkwater is niet op iedere parkeerplaats beschikbaar.
  • Laat uw hond regelmatig zijn poten strekken en de behoeftes doen.
  • Laat uw hond nooit alleen achter in de auto. Met warm weer bestaat de kans op oververhitting.
  • Vraag uw dierenarts tijdig om advies als uw hond last heeft van wagenziekte. Heeft hij/zij last van stress in de auto, dan kunt u aan natuurlijke, kalmerende middelen denken. Voor een optimale werking moet hier vroegtijdig mee worden gestart. Ook als u uw hond of kat naar een pension brengt, valt te overwegen een middel tegen stress te geven om de omschakeling te vergemakkelijken. Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Niet te vergeten…

Gebruikt uw hond of kat medicatie, bestel tijdig en voldoende voor mee op reis of voor bij het oppasadres. Zorg ook voor voldoende voorraad voer. Als uw huisdier op het vakantieadres of oppasadres acuut op een ander voer over moet stappen, is er kans op braken en diarree. En vergeet ook niet de natuurlijke supplementen in te pakken!

Rest ons alleen nog u en uw huisdier(en) een prettige vakantie te wensen!

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen