“Tip 1 bij de rui: Borstelen”

In het voorjaar, in de rui periode is het raadzaam om uw hond extra te borstelen en te wassen. Zo helpt u hem snel(ler) door de rui heen. Dat scheelt weer een hoop stofzuigen! Als uw hond ondanks deze huid- en vachtverzorging nog steeds, of lang, blijft verharen dan kunt u voedingssupplementen gebruiken.

Wanneer borstelen

Vooral kortharige honden kunnen in de ruiperiode flink verharen. Door te borstelen verwijdert u oude en dode haren uit de vacht. Na 3 tot 4 weken is de oude vacht vervangen door een nieuwe vacht. Het is aan te raden om de hond in de rui niet vaker dan 1x per week te borstelen met een geschikte borstel.
Het borstelen van uw hond buiten de ruiperiode dient u zoveel mogelijk te vermijden.

Buiten de ruiperiode borstelen

Er zijn veel mensen die hun hond dagelijks borstelen. Dit is echter helemaal niet nodig en ook absoluut niet bevorderlijk voor de vacht en huid van uw hond. Als u blijft borstelen met een te harde borstel of een te fijne kam dan beschadigt u de ondervacht. U borstelt niet alleen de dode haren maar ook de levende (dus vaste) haren uit de hond. Deze vaste haren worden al snel door de vacht vervangen met als gevolg dat er een onregelmatig vachtpatroon ontstaat, welke een constante rui veroorzaakt.

Gebruik tijdens de ruiperiode een hardere borstel, maar stap daarna over op een zachte borstel of een speciale, grove hondenkam. Zo blijft de vacht van uw hond in een uitstekende conditie!

Welke borstel?

Niet iedere kam of borstel is voor iedere hondenvacht geschikt. Sterker nog: sommige borstels brengen meer schade toe aan de hondenhuid dan dat ze de vacht verzorgen!

Blijft uw hond verharen, terwijl u hem één keer per week uitgebreid borstelt? Dan is de kans groot dat u een te harde borstel gebruikt.

Borstels en kammen zijn er in alle soorten en maten. Vindt u het moeilijk een juiste keuze te maken? U kunt hiervoor de dierenspeciaalzaak of trimsalon vragen om advies.

Hoe te borstelen

Er is eigenlijk maar één juiste manier van borstelen: met de haarrichting mee, en van boven naar beneden.

  • U begint met borstelen en kammen boven op het hoofd
  • Daarna de onderkant ofwel de achterkant van de oren
  • Vervolgens de nek, de rug en de staart
  • Dan de flanken (de zijkanten)
  • Hierna de hals en het borstgedeelte
  • Nu de buitenkant van de poten kammen en borstelen
  • Als laatste de binnenkant van de poten, de buik, de liezen en de oksels
Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen