Tanden poetsen bij mijn hond of kat, is dit nodig?

Geplaatst op

Het is zeker verstandig om te doen. Verstandig voor de algehele gezondheid van uw huisdier.

Tandplak en tandsteen kunnen namelijk een ontsteking van het tandvlees veroorzaken en het kan tanden en kiezen aantasten. Daarnaast kunnen de bacteriën die een rol spelen bij deze ontstekingen in de bloedsomloop terecht komen en zo ook nog nare effecten elders in het lichaam opleveren. Zoals het aantasten van de hartkleppen en nieren.

Hoe doe je dat dan, tanden poetsen bij een hond of kat.

Bij sommige huisdieren is het erg lastig,  vaak laten katten het niet toe. Tanden poetsen is dus niet bij alle dieren te doen. Probeer het dus niet met gevaar voor eigen leven. Het aanleren van tanden poetsen kan soms wel enkele maanden duren. Maar met wat geduld en vertrouwen zullen veel huisdieren accepteren dat zijn tanden worden gepoetst. Het is een kwestie van langzaam opbouwen, een beloning aanbieden na het poetsen en niet langer poetsen dan het dier toelaat.

Leren tanden poetsen met een stappenplan

Tanden poetsen moet u uw huisdier leren. Dat leerproces bestaat uit een stappenplan. Het kan zijn dat u sommige stappen moet herhalen. Probeer niet te haasten, ook al duurt het enkele weken. Elke stap moet u goed en volledig doorlopen. En heel belangrijk; u en uw huisdier moeten er wel plezier in blijven hebben.

TIP:

Kies een goede tijd uit om te poetsen, zoals bij de hond na het uitlaten. Of bij de kat na het spelen met de kat. Uw huisdier is dan al zijn energie kwijt waardoor het aanleren gemakkelijker verloopt.

Stap 1: Begin op jonge leeftijd

Als u er vroeg genoeg mee begint is dit een hond, en zelfs een kat, heel goed aan te leren. Begin daarom het liefst op de leeftijd van ongeveer 8-12 weken te oefenen met poetsen en dit spelenderwijs aan te leren. Na het wisselen (4-6 maanden) is het dier dan al gewend aan de tandpasta, de borstel en het poetsen.

Stap 2: Laat uw hond wennen aan de poetshouding

Ga naast uw hond zitten en geef hem de opdracht te gaan zitten. Ga liever niet recht tegenover uw hond zitten, want dit kan bedreigend overkomen. Beloon uw hond wanneer dit goed gaat. Zeg: ‘Goed zo’, laat uw hond vrij en beloon hem met iets lekkers.

Herhaal deze stap, maar leg nu uw hand onder zijn kin en beloon hem alléén wanneer hij zijn hoofd niet wegdraait en vertrouwd is geraakt met uw hand. Het kan even duren voordat dit lukt.

Stap 3: Wen uw huisdier aan het aanraken van lippen en kiezen

Deze stap in het leren wennen aan het tandenpoetsen bestaat uit het voorzichtig leren wennen aan de aanraking van lippen, tanden en kiezen. De meeste dieren zijn dit helemaal niet gewend. Afhankelijk van het dier kan dit een paar dagen tot weken duren. Belonen van goed gedrag is hier heel belangrijk.

Stap 4: Poetsen met de vinger

Wanneer uw huisdier gewend is aan de aanraking van zijn lippen, tanden en kiezen kan in de volgende stap met de wijsvinger voorzichtig poetsbewegingen over de kiezen gemaakt worden. Het is voldoende om enkel de lip wat op tillen, de mond hoeft u niet open te trekken. ‘Poets’ alleen de buitenkant van alle tanden en kiezen. De hoektanden en knipkiezen hebben vaak de ergste aanslag, dus besteed hier extra aandacht aan. De binnenkant wordt vanzelf door de tong gepoetst. Uw eigen tandarts heeft u dat waarschijnlijk ook al uitgelegd. Het is vooral van belang dat u de overgang tand-tandvlees poetst, omdat dit de plaatsen zijn waar tandplak en tandsteen makkelijk aanhecht.

Stap 5: Poetsen met een tandenpoetsgaasje

Dan kan u nu gaan proberen bij het poetsen een tandenpoetsgaasje te gebruiken. Een schoon verbandgaasje dat om de vinger gewikkeld wordt is voldoende, er bestaan speciale tandenpoetsgaasjes maar dat is niet nodig. Uw huisdier moet hier weer even aan wennen niet een blote vinger, maar een wat ruw gaasje. aan deze kleine verandering waarbij niet meer met een blote vinger de tanden en kiezen worden aangeraakt. Poets u elke dag het gebit van uw huisdier dan is poetsen met een tandenpoetsgaasje eigenlijk voldoende. Wilt u nog beter aan de slag dan kunt u gaan poetsen met tandpasta en een tandenborstel.

Stap 6: Poetsen met tandpasta

Als u elke dag zou poetsen zonder tandpasta is dat eigenlijk voldoende om het gebit schoon te houden. Eventueel kunt u er voor kiezen om met wat tandpasta te poetsen of het gaasje met wat mondwater vochtig te maken. Het voordeel van poetsen met tandpasta en mondwater is dat ze de vorming van nieuwe tandplak kunnen remmen.
Belangrijk! Gebruik alleen producten die voor huisdieren zijn bestemd. Tandpasta voor mensen wordt door het dier ingeslikt, Honden kunnen namelijk niet spoelen na het poetsen, waardoor deze maagirritaties en fluorvergiftigingen kunnen veroorzaken. De tandpasta’s en mondwaters voor huisdieren zijn wel veilig en bevatten vaak een lekker vleessmaakje. Gelijk een soort beloning dus.

Stap 7: Poetsen met een vingertandenborstel of tandenborstel

Het gebruik van een tandenborstel kan voor sommige mensen de voorkeur hebben boven een gaasje. Er zijn speciale tandenborstels voor de hond, maar u kunt ook een kleine kindertandenborstel gebruiken. Ook hier geldt weer, de honden moeten aan deze manier van poetsen geleidelijk te wennen. Houd bij een tandenborstel altijd de vinger op de kop van de borstel en maak rustige bewegingen met de tandenborstel. Als u uit zou schieten met de borstel is dat pijnlijk en niet prettig en dan wil uw huisdier dit waarschijnlijk niet meer.

Advies

Het is aan te raden dagelijks de tanden van uw dier te poetsen om een goed resultaat te krijgen. Welke manier u kiest met tandenpoetsgaasje of tandenborstel met tandpasta, als u maar het gebit van uw hond of kat poetst. Dat voorkomt zoveel narigheid.

Wat kan ik nog meer doen om het gebit schoon te houden?

Naast tanden poetsen kunt u het gebit van uw hond of kat ook schoon houden door ze goed te laten kauwen. Geef zo min mogelijk natvoer of blikvoer. Geef bij voorkeur (grote) harde brokken en af en toe aan uw hond kauwspeeltjes, kauwbotten of kauwstrips (zoals Dental kauwstrips). Zowel voor hond als kat kunt ook aan de voeding Proden PlaqueOff toevoegen. Bij dagelijks consequent gebruik, wordt de bestaande tandsteen na enige tijd (al naar toestand) lichter en kan dan relatief makkelijk met een haak worden weg gekrabd. Het helpt ook tandplak te voorkomen.

Tip

Let op bij de keus van een kauwbot dat deze niet kan splinteren of dat er geen stukken vanaf kunnen breken zodat uw dier zich kan verslikken. Berucht zijn ook de mergpijpjes, een heerlijke traktatie die soms eindigt in een dierenartsbezoek omdat de mergpijp om de onderkaak van de hond vast komt te zitten.