Sleetje rijden, anaalklieren

Geplaatst op

Heel regelmatig komen er eigenaren op het spreekuur voor hun hond die met het achterwerk over de grond heen schuurt, ze vinden het vaak een grappig gezicht. We noemen het ook wel sleetje rijden. Het kan ook zijn dat de hond veel rond de anus aan het likken is. Beiden een teken van irritatie van de anaalklieren.

Wat zijn anaalklieren

Anaalklieren zijn twee kleine geurkliertjes die in de sluitspier van de anus ingebed liggen. Het zijn 2 kliertjes die, als u een klok in gedachten neemt, op “10 voor 2″ zitten. Bij de voorouders van onze honden (wolven) gaven ze de ontlasting een speciaal geurtje. Hiermee werd het territorium afgebakend. Bij onze huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en kunnen voor veel overlast zorgen door overvuld of ontstoken te raken.

Sleetje rijden

Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. Als de kliertjes overvuld of ontstoken zijn gaan ze in de omgeving (rond de staart) zitten likken en bijten, soms tot bloedens toe. Ook het zogenaamde sleetje rijden is een poging van de hond om van de irritatie en jeuk af te komen. De hond schuift hierbij met z’n achterste plat over de grond, vaak met de achterpoten omhoog.

Anaalklierabces

Als er een ontsteking is ontstaan in de anaalklier en het kliertje is gevuld met pus dan spreken we van een anaalklierabces. Dit is net een steenpuist. Het pus baant zich vervolgens een weg naar buiten toe. Als het abces nog niet doorgebroken is ziet u naast de anus een zeer pijnlijke zwelling, is het wel doorgebroken dan ziet u naast de anus een klein gaatje – een fistel – waar bloed en etter uitkomt. Anaalklierabcessen worden geopend en uitgespoeld, dit is vaak zo pijnlijk dat de hond even een roesje krijgt. Er wordt met antibiotica nabehandeld om de ontsteking weg te krijgen.

Irritatie van de anaalklier

Bij irritatie is het in de meeste gevallen voldoende als uw dierenarts – soms ook de hondentrimster – de kliertjes leegdrukt. Eventueel kan de dierenarts medicatie geven om jeuk en irritatie tegen te gaan. Bij sommige dieren helpt het leeg drukken van de kliertjes maar heel kort. Na enkele weken zijn ze weer vol en beginnen de problemen opnieuw.

Ontlasting steviger

Als de ontlasting heel erg dun is kan het zo zijn dat de anaalklieren niet goed leeg gedrukt – gemasseerd – kunnen worden. Dan kan HOKAMIX helpen om de vertering te bevorderen en de ontlasting weer steviger te krijgen. Bij het ontlasten wordt dan de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten genomen.