“Een hond met een pijnlijke poot en overgewicht”

In de middag komt er een zwarte labrador op het spreekuur met zijn eigenaresse. Enkele weken geleden hadden we het nog over zijn lichaamsgewicht tijdens de jaarlijkse enting. Met zijn 52 kilo heeft hij ernstig overgewicht. Nu heeft hij last van een pijnlijke poot. Er zit een zwelling tussen de tenen van zijn linker voorpoot waar pus uit is gekomen. Lopen doet hij er niet graag op en hij zit er erg veel aan te likken.

Behandeling van de zwelling

Elke dag eventjes in de Biotex of Badedas met de ondervoet en een antibioticumkuur moeten dit probleem aan de pijnlijke poot oplossen. Enkele dagen later komt de labrador weer terug, nu loopt hij voor kreupel. De eigenaresse weet niet goed welke poot het is. Bij binnenkomst was voor mij zichtbaar dat het de rechterkant was en de hond beaamt dit door de aangedane poot demonstratief op te beuren. Met een aandoenlijke blik kijkt hij naar me omhoog en lijkt hij te denken: “Kijk dokter, dit pootje doet zeer!” De hond vindt het lekker warme badje in de ochtend voor de plek tussen de tenen heerlijk. Hij gaat er volgens de eigenaresse echt goed voor zitten en werkt geweldig mee.

Onderzoek pijnlijke poot

Als ik de poot onderzoek reageert hij pijnlijk bij het strekken van de elleboog, het gewricht is daar ook gezwollen. Nogmaals hebben we het over het bijna levensgevaarlijke overgewicht, wat ook kan zorgen van overbelasting van gewrichten en artrose in de hand kan werken. De kreupele poot kan ontstaan zijn, doordat de reu de linker voorpoot wilde ontlasten en daardoor de andere voorpoot extra heeft gebruikt. We kijken het eerst aan met extreme rust en pijnstilling. Geeft dit onvoldoende verbetering, dan maken we een röntgenfoto van de pijnlijke elleboog.

Gewrichten ondersteunen met supplement

De gewrichten ondersteunen met supplementen waar glucosamine en chondroïtinesulfaat in zit is ook geen overbodige luxe. Er is al een uitgebreid advies gegeven hoe de hond af te laten vallen en nu blijkt nog maar weer eens hoe zeer dat echt in het belang van het dier zelf is.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen