“Op een heerlijke zomer met uw hond of kat!”

De zomer is een heerlijk jaargetijde. Een tijd om te genieten van het buitenleven en van extra vrije tijd met uw huisdier. Als u berekend bent op de eventuele risico’s is er niets dat een fijne zomer in de weg staat!

Heet asfalt

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij mensen, omdat zij vrijwel geen zweetklieren hebben. Een hond raakt zijn overtollige warmte kwijt via de voetzolen en door extra snel te ademen. Hoge inspanning als rennen naast de fiets of spelen met stokken kan bij hoge buitentemperaturen beter vermeden worden. Ook lang en veel lopen op asfalt kan beter vermeden worden. Op heet asfalt kan een hond zijn warmte niet kwijt via de voetzolen. Dat kan tot oververhitting leiden. Doordat de voetzooltjes bij warm weer altijd vochtig zijn, kan lopen op heet asfalt bovendien blaren veroorzaken.

Tip: Verzorg de voetzooltjes van uw hond of kat in de zomer. Dat kan uitdrogen en barsten voorkomen en biedt bescherming op het warme asfalt.

Auto

Het is zo voor de hand liggend, maar toch gaat het elk jaar weer meerdere malen mis… Een huisdier mag nooit in een auto worden achtergelaten bij warm weer! Een (stilstaande) auto wordt in de zon zeer heet. Dat gebeurt sneller dan de meeste mensen denken. Zelfs bij een buitentemperatuur net boven de 20 ºC en met de ramen een stukje open loopt de temperatuur in de auto snel op naar 50 à 60ºC! Een dier raakt snel oververhit bij zo’n hitte en kan zijn bewustzijn verliezen. Uw hond achterlaten in een auto en lange ritten in de auto moeten bij warm weer dan ook vermeden worden. Zeker op een plek zonder schaduw of als het langer dan een paar minuten is. Raakt uw hond toch oververhit of wilt u een oververhit huisdier van een ander helpen, overgiet het dier dan met koel water (of alcohol of spiritus) of overdek het met een koele doek om de hitte kwijt te raken. Let daarbij op dat dit niet te extreem gebeurt met het risico van onderkoeling. Raadpleeg altijd ook zo snel mogelijk een dierenarts.

Zwemwater

Veel honden nemen bij warm weer graag een frisse duik. Om ziektes te voorkomen, is het goed op de kwaliteit van het water te letten. In de zomerse warmte kan botulisme optreden. Vooral in ondiepe, stilstaande wateren en plasjes met een watertemperatuur tussen de 15ºC en 35ºC is het risico groot. Ziet u dode dieren in het water, dan kunt u maar beter snel een andere zwemplek zoeken. Hoewel honden niet uitgesproken gevoelig zijn voor botulisme, doen zich in warme zomers meer infecties voor die zich uiten in verlamming en verminderde reflexen. Behandeling van deze symptomen is mogelijk, maar de kans op volledige genezing is matig.

Waar u beter ook mee uit kunt kijken, zijn blauwwieren. Drijvend op het water zien deze wieren eruit als een blauwgroene laag olie. Als deze laag dikker wordt, sterft het blauwwier af. Naast stank komen daar ook giftige stoffen bij vrij die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Vergiftigingen via de mond leiden binnen 12 uur tot verschijnselen als huiduitslag, misselijk, braken, diarree, koorts, oogirritaties. Deze houden ongeveer 5 dagen aan en verdwijnen dan vanzelf.

Tenslotte noemen we het risico op de ziekte van Weil (Leptospirose) die via besmet water opgelopen kan worden. Vrijwel alle hondeneigenaren hebben wel gehoord van deze ziekte, aangezien de meeste eigenaren hun hond hiertegen jaarlijks laten enten. De ziekteverwekkers bevinden zich in de urine van het geïnfecteerde dier en worden bijvoorbeeld via water waar ratten in zwemmen verspreidt. De bacterie treedt via huid en of slijmvliezen binnen en tast vervolgens vooral de lever, nieren en bloedvaten aan. Verschijnselen als algeheel ziek zijn, koorts, braken, diarree, geelzucht, nierfalen enzovoorts treden op. De behandeling is zeer intensief.

Insecten

Insecten zijn erg nuttig voor de natuur. Een ontmoeting wil voor mens of dier nog wel eens minder plezierig zijn! Een hond heeft de gewoonte om te happen naar alles wat rond zijn hoofd zoemt. Deze neiging kan tot een pijnlijke beet leiden als een bij of wesp zich bedreigd voelt. Direct koude compressen aanleggen kan verlichting geven. Wanneer een hond of kat in zijn bek of in de keel wordt gestoken, levert dat een levensbedreigende situatie op waarbij snel moet worden gehandeld! Het dier kan stikken door opzwellend slijmvlies in de keel. Het is daarom noodzaak om een dierenarts een snelwerkend antihistaminicum toe te laten dienen.

We wensen u en uw dierenvrienden een heerlijke zomer!

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen