Onze huisdieren verharen, ongelofelijk wat een haar!

Geplaatst op

Nu de seizoenen weer wisselen en het najaar er aankomt zullen de vachten van onze huisdieren zich weer aanpassen aan de temperatuur. Ze gaan verharen. En daarmee komt er waarschijnlijk weer een hoop haar in huis!

De vacht van uw huisdier leeft

Een vacht is levend en kent tijden van rust en activiteit. De haar groeit vanuit een haarzakje en heeft een verbinding met het lichaam. Daarna sterft het af in een bepaalde cyclus. Elk dier heeft zijn of haar eigen ritme in verharen en daarbij ook een persoonlijke aanpak nodig voor de verzorging van de vacht zoals een borsteladvies.

Verder beschermt de vacht de huid. De huid is het grootste orgaan waar het lichaam zuinig op is. Bij elke beschadiging, hoe klein ook, zal het lichaam extra haar aanmaken om zo de huid te beschermen.

Wanneer verhaart uw huisdier

Als huisdieren verharen dan wordt de oude, in deze tijd van het jaar zomer-, vacht vervangen door een nieuwe. Dit betekent dat de huisdieren met onderwol, deze langzaam gaan inwisselen voor een meer dicht bepakte versie, de wintervacht. Dat is zo bij een blokrui. Dan vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar.

Bij honden en katten die in huis leven kan dit proces van verharen soms verstoord raken, ze verharen meer of onregelmatig.  Dit kan als erg onprettig worden ervaren door de eigenaren.

Overal haren!

Er bestaan ook huisdieren die het hele jaar door haar verliezen en dus niet twee keer per jaar in de rui komen, dit is een mozaïekverharing. Het is vervelend als al het haar wat los komt in huis rond dwarrelt. Ook de kortharige dieren hebben vervelende haartjes die moeilijk te verwijderen zijn uit huis.

Natuurlijk zijn er ook een aantal oorzaken aan te wijzen waardoor de vachten overmatig en/of onregelmatig gaan verharen. Denk aan bepaalde ziekten, zoals stofwisselingsstoornissen of allergieën.  Ook overmatig borstelen met verkeerde borstels kan zorgen voor een verstoring in de  vachtwisseling van het huisdier.

Hulp bij verharen

Voor dieren die echt erg in de rui zijn, is een wasbeurt met speciale zachte shampoo voor honden of katten een veilige manier om zo de meeste losse ‘dode’ haren te verwijderen zonder de nieuwe vacht te beschadigen.

Voedingssupplementen kunnen de huid en vacht goed ondersteunen in dit proces van verharen. Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Tip:
Bij twijfel over de oorzaak of als uw huisdier andere lichamelijke verschijnselen vertoont; neem contact op met uw dierenarts.