Meenemen van buitenlandse zwerfdieren

Geplaatst op

Veel vakantiegangers worden op hun vakantie in het buitenland geconfronteerd met zwerfdieren. Soms wordt besloten een zwerf- of asieldier mee te nemen naar Nederland. Is dit wel een goed idee?

Het is begrijpelijk dat het leed van zwerf- en asieldieren veel mensen raakt. Toch wordt afgeraden zwerf- en asieldieren mee te nemen vanuit het buitenland. En wel om vier redenen.

1. Gevaarlijke infecties

Dieren die afkomstig zijn uit het buitenland dragen vaak infecties bij zich die gevaarlijk zijn voor mens en huisdier, bijvoorbeeld babesiose en ehrlichiose. Deze ziekten worden overgebracht door teken.

2. Overdraagbare ziekten

Sommige ziekten kunnen van dieren op mensen worden overgedragen, ook wel zoönosen genoemd. Een bekend voorbeeld hiervan is hondsdolheid. Hondsdolheid (rabiës) is een potentieel dodelijke ziekte, ook voor mensen.

3. Slecht gesocialiseerd

Veel zwerf- en asieldieren vanuit het buitenland zijn slecht gesocialiseerd. De dieren kunnen onzindelijk of angstig zijn en slecht luisteren. Het dier dat met goede bedoelingen meegenomen werd vanaf de vakantiebestemming, wordt eenmaal thuis niet de gezellige huisgenoot die men voor ogen had.

4. Niet probleemoplossend

Dieren weghalen uit een slechte situatie, lost de situatie zelf niet op. Zolang de honden zich ter plekke blijven voortplanten en de bevolking ze niet verzorgt, zullen er altijd verwaarloosde zwerfhonden worden aangetroffen op deze locaties. Als u toch iets wilt betekenen voor zwerf- of asieldieren uit het buitenland, kan men bijvoorbeeld geld of voeding schenken aan een dierenbeschermingsorganisatie ter plaatse.

Ieder zijn keus

De keus is natuurlijk voor een ieder. Zo heeft een stagiaire uit onze dierenartspraktijk ook een zwerfhond uit het buitenland overgenomen van een organisatie. De hond heeft Leishmaniose en zal de rest van zijn leven behandeld moeten worden met dure medicatie. Daarbij geeft ze HOKAMIX om de weerstand van de hond te ondersteunen.