Maden in de vacht

Geplaatst op

’s Middags viel me al op dat 1 van onze Texelaars afgezonderd van het groepje in de wei lag op haar zij. In de avond was dat wederom het geval. Toen ik dichterbij kwam, sprong de ooi toch op en liep snel weg. Ik zag dat aan haar rechterzijde de wol erg vies en donker was en gedeeltelijk los hing. Eenmaal gevangen, ontdekten mijn man en ik al gauw de reden van haar afzondering: onder de losse wol wemelde het van de maden. Groot en klein krioelden ze door elkaar. Echt om misselijk van te worden.

Aangetaste huid door maden

De huid zag er aardig vurig uit op de plekken waar de maden hadden zitten grazen. Geen wonder dat ze veel lag, al dat gegraas doet natuurlijk pijn en zal ook jeuk geven. Aan de grootte van de maden te zien, waren ze hooguit een dag oud. Het warme, vochtige en klamme weer maakt van de schapenhuid- en vacht een ideale voedingsbodem. Groene vleesvliegen leggen daar graag hun eitjes, zodat de maden daarna heerlijk kunnen smullen.

Vooral bij warme dagen: maden

In de praktijk zie ik het in de warme zomermaanden ook wel eens. Een kat die is aangereden. Enkele dagen weg is gebleven met een open wond en terugkomt met extra ballast in de vorm van krioelende maden. Of een konijn in een buitenhok dat een vies achterwerk heeft van plakpoep waar de naarlingen het konijn op hun menu hebben gezet.

Behandeling van de ooi

De ooi hebben we naar binnen gehaald uit de regen. Na een aantal injecties met pijnstiller, antibiotica en een middel tegen wormen, mijten en luizen (hoogst waarschijnlijk houden de maden daar ook niet van) hebben wij de vreters zoveel mogelijk verwijderd. Met het snel geleende scheerapparaat van de buurman is al de aangedane wol weg gehaald tot op enkele millimeters van de huid. Zo kunnen we goed alle nesten verwijderen en is de warme stoof van natte, warme wol weg. Er blijkt een grote reep huid aangetast te zijn waar ze zich tegoed hebben gedaan. Met betadine heb ik die goed ontsmet. De wol eromheen waar nog steeds piepkleine maden van enkele millimeter rondwaren heb ik met een spray behandelt om de nog aanwezige maden te doden. De maden komen overal tevoorschijn om het zinkende schip te verlaten. En we dachten dat we er al zoveel verwijdert hadden! Arm schaap… wat moet dat pijnlijk en irritant geweest zijn. Zelf hebben we ook jeuk van dit vieze karweitje gekregen en we gaan dus gauw onder de douche om de kriebels en de gedachtes eraan weg te spoelen.

Herstel gaat goed

Vanochtend ging het al een stuk beter, het schaap staat rustig van het hooi en de brokjes te eten. De vuurrode reep huid is mooi droog, de wol ook. De nog aanwezige minimaden liggen dood op de wol, ingedroogd en einde verhaal. Met Calendula emulsie smeer ik de aangedane huid enkele malen per dag in om de genezing te bespoedigen. De ooi mag nog lekker een aantal dagen hoog en droog in de ziekenboeg blijven staan om herbesmetting met dit warme vochtige weer te voorkomen. Zo te zien waren we er gelukkig op tijd bij.