“Bewegen en spelen met uw hond of kat, ook gezond voor de eigenaar”

Zoals eerder aangegeven is voldoende beweging; de hoeveelheid beweging waarbij honden en katten fit, gezond en tevreden kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat jonge dieren in de kracht van hun leven meer beweging nodig hebben en aankunnen dan oudere dieren. Er zijn vele mogelijkheden om uw huisdier te laten bewegen.

Bewegen en spelen met de kat

U kunt bijvoorbeeld uw kat voeren door de brokjes één voor één weg te gooien, zodat hij moet bewegen om te kunnen eten. U kunt uw kat ook op een leuke manier een hele poos bezighouden door bijvoorbeeld een pluizig voorwerp aan een koordje te bevestigen en de aandacht van uw kat te trekken. Misschien wil hij wel doen alsof hij een wilde jager is die zijn prooi besluipt. Andere katten vinden het leuk wanneer hun speeltje of een lekkernij in een kartonnen koker zit, zoals een lege keukenrol. Zij spelen er dan net zo lang mee tot zij de buit eruit hebben gehaald. Of laat de kat zichzelf vermaken met een muisje, een pingpongballetje of een bolletje wol. Zolang hij maar beweegt.

Bewegen en spelen met de hond

Er zijn tegenwoordig diverse hondensporten met de hond te beoefenen. Er is voor bijna elke hond wel een passende mogelijkheid. Tijdens de sport wordt de hond zowel geestelijk als lichamelijk beziggehouden. Wandelen, fietsen en zwemmen met de hond zijn echter ook prima mogelijkheden om de hond beweging te bieden.

Hondensport

Onder hondensport vallen niet alleen sporten, zoals flyball, agility en dog frisbee, maar ook werken met de hond, zoals pakwerk en reddingshondenwerk, en ook trainingen waarbij de hond leert om goed te luisteren en leert om te gaan met onze drukke maatschappij. Meer over sporten en activiteiten kunt u lezen op ‘ik heb een sportende hond’ van de Hondenbescherming.

Zwemmen

Veel honden houden er van om te zwemmen, maar niet alle honden zijn ook goede zwemmers. Soms moeten honden uitgedaagd worden om het water in te gaan, door bijvoorbeeld een speeltje of stok in het water te gooien welke hij kan apporteren. Zwemmen is niet alleen een goede en gezonde lichaamsbeweging. Het is ook een prima oefening voor honden die last hebben van hun gewrichten, deze worden zo minder belast. Laat uw hond niet zwemmen als hij jonger is dan 6 maanden of wanneer hij ziek of in slechte conditie is. Ook als de hond vaak last heeft van ooraandoeningen is zwemmen niet aan te raden. Let verder uiteraard goed op de omstandigheden, zoals de temperatuur van het water of stromingen.

Samen bewegen

Een belangrijk voordeel van uw huisdier laten bewegen is dat u als eigenaar gelijktijdig ook veel beweging krijgt, wat een gezondheidsvoordeel biedt voor u beiden!

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen