“Kan Zoetstof (Xylitol) giftig zijn voor de hond?”

We weten allemaal dat chocolade giftig is voor de hond. Maar wist u ook dat het geven van een product waar xylitol in zit, zoals een ‘light’ versie van ontbijtkoek, net zo giftig kan zijn?

Wat is Xylitol?

Xylitol is een natuurlijke zoetstof die voorkomt in vezels van bepaalde soorten groenten en fruit. De zoetkracht van xylitol is ongeveer gelijk aan die van suiker, maar het levert 40% minder calorieën. Bovendien is xylitol ook veel minder schadelijk voor het gebit.

Waar wordt xylitol in gebruikt?

Het menselijk lichaam gaat dus goed om met xylitol en heeft er zelfs voordelen bij.  Het is dan ook niet vreemd dat xylitol, met deze gunstige eigenschappen, inmiddels de meest gebruikte suikervervanger is. Steeds vaker zien we daarom in de supermarkt producten verschijnen die onder de vermelding “light” of “suikervrij” worden verkocht. We vinden xylitol niet alleen in kauwgom, maar ook in frisdranken, koekjes, snoepgoed, jam , ontbijtkoek, pindakaas, enz. En het aantal producten waarin suiker wordt vervangen door xylitol neemt alleen maar verder toe.

Waarom is xylitol giftig voor een hond?

Bij zowel de mens als de hond wordt het bloedsuikergehalte in ons bloed gecontroleerd door de afgifte van insuline door de alvleesklier. Terwijl bij menselijke consumptie van xylitol er juist heel weinig insuline vrijkomt, is dit bij honden het tegenovergestelde. Al bij kleine hoeveelheden stijgt de insuline zelfs tot extreme waardes met een acute, levensgevaarlijke verlaging van het bloedsuikergehalte (hypoglycemie) tot gevolg. Dit kan leiden tot afbraak van levercellen met het levensbedreigende leverfalen als gevolg.

Wat zijn de verschijnselen?

Verschijnselen kunnen zich ontwikkelen binnen 30 minuten na opname, echter in sommige gevallen kan het langer duren (12-18 uur) omdat er bepaalde producten in bijvoorbeeld de kauwgom zitten die de opname van de Xylitol wat vertragen.

De verschijnselen zijn:
– Sloomheid – Zwakte
– Braken
– Toevallen
– Leverfalen (treedt vaak pas na 1-2 dagen op)
– Coma – Sterfte

Hoeveel Xylitol is giftig voor mijn hond?

Xylitol staat op de verpakking vaak vermeld als E-nummer, namelijk E 967. De hoeveelheid staat helaas vaak niet op de verpakking. Maar al een kleine hoeveelheid kan een verlaagde suikerspiegel veroorzaken. Bij een hond ligt dat rond de 100 mg per kg lichaamsgewicht. Hoe groter de hoeveelheid xylitol is dat de hond opneemt, hoe groter het risico op het ontwikkelen van verschijnselen en leverfalen.

Wat te doen bij Xylitol-vergiftiging bij uw hond

Als uw hond xylitol binnen heeft gekregen moet er zo snel mogelijk gehandeld worden. Neemt u dus contact op met uw dierenarts voor behandeling. Binnen 30 minuten na het eten ervan is het zinvol de hond te laten braken. Daarna is het al de maag voorbij en heeft braken meestal weinig effect meer. Dan is het vooral van belang de bloedsuikerspiegel van de hond in de gaten te houden en regelmatig het bloed controleren op lever- en nierwaardes. Hiermee kunnen eventuele gevolgen van de vergiftiging tijdig worden vastgesteld en kan de behandeling worden aangepast.

Geef snacks bestemd voor de hond

Als uw hond een zoetekauw is, is het dus oppassen met hem iets toestoppen van onze eigen lekkernijen. Bij elk product dat het opschrift ‘suikervrij’ of ‘light’ bevat, moet u er op bedacht zijn dat er Xylitol aan is toegevoegd. Voor u geen enkel probleem maar voor uw hond des te meer!

Tip

Wij hebben verschillende heerlijke en gezonde snacks voor de hond in ons assortiment.

Gerelateerde ervaringen