Kan ik pijnstillers van mijzelf gebruiken voor mijn hond of kat?

Geplaatst op

De meeste diereigenaren kunnen goed zien of hun huisdier pijn heeft. Ze geven dan vaak uit zichzelf of op advies van familie of vrienden pijnstillers uit de eigen medicijnkast. Paracetamol, aspirine en ibuprofen zijn de meest gebruikte pijnstillers wat dan aan hond of kat wordt gegeven.

Humane pijnstillers bij de kat

Dat is zeker niet zonder risico. Vooral bij katten is het gevaar op ernstige bijwerkingen groot, de giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis. Voor katten is paracetamol uiterst giftig (ook voor fretten). Aan een kwart tablet paracetamol kan een volwassen kat al dood gaan, door zuurstoftekort en aantasting van de lever. Ook kleine hoeveelheden Aspirine of Ibuprofen zijn voor katten dodelijk omdat ze daar lever- en nierfalen van kunnen krijgen.

Hoe reageert de hond op humane pijnstillers?

Honden kunnen beter tegen hogere doseringen van de meeste pijnstillers die wij mensen innemen. In tegenstelling tot katten kunnen honden wel de pijnstillers in het lichaam afbreken en zo opruimen. De lever van de hond heeft wel erg veel moeite met het verwerken van deze giftige stoffen, waardoor de kans op een beschadiging van de lever, of een overdosis die fataal afloopt, erg groot is. Zo kan een pup geen Aspirine verdragen, hij kan dit niet uit zijn lichaam verwijderen. Daarom is Asprine ook bijna altijd dodelijk voor de pup.
Om een voorbeeld te noemen. Een volwassen aspirine bevat 320 mg acetylsalicylzuur en is dodelijk voor een hond van 5 kilogram.

Werken humane pijnstillers bij de hond?

De voordelen van het geven van eigen medicijnen wegen niet op tegen de nadelen. Niet alleen heeft het lichaam moeite de pijnstiller af te breken. Pijnstillers die gemaakt zijn voor de mens werken niet eens zo goed als medicijnen die specifiek voor de hond zijn ontwikkeld. En ze kunnen ook dezelfde bijwerkingen geven als bij de mens. Door Aspirine en ibuprofen kunnen erge maag- en darmproblemen ontstaan. Aspirine remt tevens de bloedstolling via de bloedplaatjes. Paracetamol is heel giftig voor honden, er zijn al honden aan overleden.

Een overdosis, wat dan?

Een overdosis met een humane pijnstiller komt toch regelmatig voor bij de hond. Meestal is de hond daar zelf de reden van. In zijn nieuwsgierigheid heeft hij de medicatie van de baas uit de tas opgegeten of van het aanrecht gepakt. Katten doen dit niet zo snel. Heeft de hond een overdosis genomen dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan en hem daar te laten braken.

Wat moet ik doen als mijn hond pijn heeft?

Speciaal voor dieren zijn er pijnstillers die veel beter werken voor de hond of kat, en die ook getest zijn op veiligheid bij huisdieren.
En er zijn voedingsmiddelen of supplementen die een gunstig effect op de gezondheid hebben, zoals glucosamine, chondroïtine, vitamine C, omega-3-vetzuren, antioxidanten.