Kan een hond griep krijgen?

Geplaatst op

Nederland start weer op na de jaarwisseling, maar wel met griep, blijkt volgens nieuwsberichten. Veel mensen vragen zich af hoe het zit met griep bij honden?

Kan een hond de ‘mensen’ griep krijgen

Kunnen honden eigenlijk ook de griep krijgen? Dit kan wel, echter in Europa is nog maar 1 geval bekend, in een kennel in Groot-Brittannië. In Amerika komt het meer voor. Daar werd in 2004 het griepvirus voor het eerst ontdekt bij zieke Greyhounds. Het ging om het H3N8 virus, bekend als het griepvirus bij paarden. Bij het ene geval van hondengriep in Groot-Brittannië was mogelijk het voeren van slachtafval afkomstig van paarden de oorzaak.

Honden griep

Hondengriep is een luchtweginfectie die alleen honden, dus geen andere dieren of mensen, besmet. Tussen honden verspreidt het virus zich hoofdzakelijk via direct contact of via de lucht. De gevallen in de Amerika deden zich dan ook vooral voor na bezoek aan bijvoorbeeld het asiel, de hondenclub en dierenartspraktijk.

Verschijnselen van de griep

Griep is een relatief ‘nieuwe’ ziekte voor honden, waardoor er nog geen natuurlijke weerstand is ontstaan om de ziekte te voorkomen. Omdat de hond niet tegen de griep beschermd is, gaat de verspreiding van het virus heel snel. De verschijnselen zijn hoesten, neusuitvloeiïng en koorts. Meestal worden de honden er niet ernstig ziek van. Sommige honden worden niet ziek of laten geen verschijnselen zien, anderen zullen een longontsteking krijgen. Voor de griepinfectie zelf is geen medicijn, de hond moet het gewoon uitzieken. Om zijn weerstand te ondersteunen kunt u HOKAMIX geven.

De mens kan niet de ‘honden’ griep krijgen

Mensen en dieren zijn gevoelig voor verschillende typen griep virus, dus als hondeneigenaar met een grieperige hond hoef je je geen zorgen te maken dat je het virus overneemt van de hond.