Is uw huisdier een senior of ‘bejaard’?

Geplaatst op

Dan is wellicht een controle van uw huisdier een goed idee. Een ouder dier heeft soms wat extra verzorging nodig en andere behoeftes dan een huisdier die nog heel jong is. Aangepaste voeding met supplementen voor de senior zorgt ervoor dat uw oudere huisdier voeding krijgt die hij of zij nodig heeft in deze fase van het leven. 

Wanneer is uw dier een senior?

Wat wel vaak gezegd wordt: één hondenjaar is gelijk aan 7 mensenjaren. De verschillende rassen verschillen echter zodanig in grootte en levensverwachting dat dit een beetje kort door de bocht is. Een grote hond van 6 jaar of ouder en een kleine hond van 8 jaar of ouder wordt beschouwd als senior. Voor de kat geldt; een kat van 7 jaar of ouder.

Waar moet u op letten?

Uw huisdier is een senior of ‘bejaard’, zijn lichaam (is) veroudert. Sommige dingen zijn goed te herkennen. Zo kan u meer grijze haren zien rond de bek, het gewicht neem toe doordat uw hond minder actief is en minder vitaal is. Maar lang niet altijd is alles zichtbaar voor u als baasje. Veel veranderingen ontstaan geleidelijk en vinden aan de binnenkant plaats en zijn daarom veel moeilijker te herkennen. Denk daarbij aan problemen aan het gebit, slijtage van de gewrichten, verminderd gehoor, slechter zien, meer drinken en plassen, dementie.

Gebitsproblemen

Oudere honden hebben vaak gebitsproblemen. Een slecht gebit is, net als bij mensen, ongezond voor de inwendige organen. Het kan zeker zeer pijnlijk zijn voor uw hond, maar ze laten het vaak niet merken. Het feit dat uw dier goed eet, zegt niets over het wel of geen pijn heeft. Ze eten vaak door totdat het zeer ernstig is.
U herkent tandproblemen bij uw hond door een slechte mondgeur, minder eetlust, ontstoken tandvlees en het ontstaan van tandsteen. Door ProDen PlaqueOff te gebruiken kunt u de mondhygiëne verbeteren. Het ondersteunt bij slechte adem, tandsteen en tandplak.

Slijtage van de gewrichten

Gewrichten worden stijver en de spierkracht wordt minder.  Vooral bij grote rassen komt dit regelmatig voor. Het wordt niet altijd direct herkent. De hond eet meestal nog normaal, lijkt vrolijk en wil nog graag mee wandelen. Maar als de oudere hond na een wandeling die langer is dan gebruikelijk een poosje gelegen heeft, is te zien dat het wat moeite kost om weer in de benen komen. Hij is dan strammer en kan ook bij aanraken pijnlijk reageren. De wandelingen zullen dus wat korter moeten worden en ook de regelmaat in de hoeveelheid beweging is belangrijk. Voedingssupplementen kunnen de gewrichten ondersteunen.

Zintuigen kunnen achteruit gaan

Doofheid komt veel voor bij oudere honden en is het gevolg van slijtage van het gehoororgaan. Zolang hij nog goed kan zien lukt het baas en hond vaak goed om via gebarentaal van de baas te communiceren. Een dove hond kan niet meer onaangelijnd aan het verkeer deelnemen.
Ook het gezichtsvermogen van de oudere hond gaat meestal achteruit. Bij alle oudere honden ontwikkelt zich geleidelijk staar, een grijswitte verkleuring van de lens (de zwarte pupil wordt steeds witter). De meeste honden passen zich prima aan bij het verminderende gezichtsvermogen en kunnen langdurig voldoende zien om een normaal hondenleven te leiden.
Gelukkig blijft het reukvermogen van een hond vaak tot op hoge leeftijd prima. Daardoor kan een hond met verminderd gehoor en/of gezichtsvermogen zich toch nog prima redden.

Meer drinken en plassen

Meer drinken en plassen, een belangrijke klacht die vaak voorkomt bij oudere dieren. Er is bijna altijd een lichamelijke oorzaak voor. Daarom zal dit dus onderzocht moeten worden bij de dierenarts. De volgende oorzaken kunnen meespelen: nierproblemen, suikerziekte, leveraandoeningen, baarmoederontsteking, bijnierproblemen.
Seniorenvoer kan gunstig zijn als de nierfunctie van de oudere hond geleidelijk wat gaat verminderen; het eiwit gehalte en de samenstelling is zo dat de nieren zo weinig mogelijk belast worden. Speciaal dieetvoer is nodig als er verschijnselen zijn van vermindering van bepaalde lichaamsfuncties, zoals bijvoorbeeld de spijsvertering of de lever- of nierfunctie.

Hersenveroudering kan optreden

Bij oudere honden wordt soms een beeld gezien dat vergelijkbaar is met dementie bij de mens. Ook een hond kan dan van gedrag veranderen en zelfs vergeetachtig worden, hij herkent dan bijvoorbeeld zijn huis niet meer. Maar kan ook ’s nachts onrustig zijn, onzindelijk worden en soms ook onverklaarbaar agressief gedrag vertonen.
Als een oudere hond afwijkend gedrag vertoont, moet er altijd eerst gezocht worden naar een lichamelijke oorzaak.
Dementie kan met medicijnen behandeld worden, maar het is ook belangrijk hem te stimuleren in dingen die hij leuk vindt en nog kan om zo de hond geestelijk actief te houden.

Speciale voeding nodig?

Oudere honden hebben specifieke behoeften, ook wat de voeding betreft. De samenstelling van een seniorendieet houdt er rekening mee dat een oudere hond minder actief is en dan een lagere voedingsbehoefte heeft. Dit is natuurlijk vooral van belang als een hond te zwaar is of te zwaar dreigt te worden. Senior voer bevat daarom een optimaal vetgehalte en dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat de hond met minder calorieën toch alle voedingsstoffen binnen krijgt.
Daarnaast bestaan er, zoals eerder genoemd, dieetvoeders voor oudere honden met specifieke klachten, zoals artrose, overgewicht, dementie, gebitsproblemen.

Wat als u de klachten herkend?

Als u één van de beschreven symptomen of klachten herkend bij uw oudere hond, is het altijd raadzaam om contact op te nemen met uw dierenarts.
En wellicht kunnen wij het lichaam van uw hond ondersteunen met een goed voedingssupplement. Samen kan er gezocht worden naar een passende oplossing, zodat uw geliefde huisdier op een prettige manier oud kan worden.

Wilt u weten welk voedingssupplement u kunt gebruiken voor uw hond?
Neem dan contact met ons op.