Hondenpoep niet alleen vies, maar misschien ook gevaarlijk

Geplaatst op

Niet alleen is hondenpoep een grote ergernis van Nederlanders, iedereen trapt wel eens in. Maar naast dat het niet fijn is om overlast te hebben van hondenpoep, is het ook nog eens gevaarlijk voor de volksgezondheid.

Ontwormen

Bij de jaarlijkse enting vraag ik altijd aan de honden en katten eigenaren of ze meteen wormtabletten mee willen nemen om hun dier(en) te ontwormen. De meeste antwoorden dan dat dit niet nodig is want: we zien ze niet in de ontlasting. Dit klopt, spoelwormen zie je vrijwel nooit in de ontlasting. Het is erg moeilijk om te zien of de hond of kat besmet is. Ze leven in het lichaam van de viervoeter en komen niet met de ontlasting mee. Eitjes wel, maar die zie je niet met het blote oog.

Na het ontwormen probiotica

Probiotica zijn bacteriën die in de ‘goede’ categorie vallen. De goede bacteriën bevorderen een gezonde spijsvertering, stimuleren de weerstand en hebben nog vele andere voordelen. Probiotica helpen de darmflora in balans te komen en dit kan zeker nuttig zijn na bijvoorbeeld antibiotica kuren of ontwormen.

Spoelwormen ook besmettelijk voor mensen

Er is onderzocht dat spoelwormen bij 5 tot 10% van de honden en katten in de darmen voorkomen. Veel mensen weten dit niet. Een met enkele wormen geïnfecteerd dier scheidt al gauw een miljoen eieren per dag uit. Deze eieren kunnen jaren in leven blijven en zijn bestand tegen extreme omstandigheden zoals strenge vorst en ontsmettingsmiddelen. De wormeitjes zijn ook besmettelijk zijn voor mensen. Na opname van de eitjes komen larfjes vrij die een trektocht door het menselijk lichaam maken. Ze veroorzaken overal waar ze in het lichaam vastlopen kleine ontstekingen. Hierdoor kan je griepachtige verschijnselen krijgen.

Gezondheidsdienst

De gezondheidsdienst vraagt – ons dierenartsen – eigenaren te adviseren dat honden en katten 6 x per jaar ontwormt worden. Na de overdracht van deze informatie aan de huisdiereigenaren, wordt er gelukkig meestal toch wel overgegaan tot de aanschaf van een wormenkuur. Ondanks dat mensen denken daar wel op te kunnen bezuinigen. Ze zijn zich zo toch bewust van het tijdig en regelmatig ontwormen. Want wormen zijn een risico voor de gezondheid van dier en mens!

Waar kunnen wij u mee helpen

Wilt u weten welke van onze producten bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.