“Hoeveel en welke beweging mag mijn hond”

Hoeveel beweging mag of moet ik mijn hond geven op een dag en op welke manier. Eigenlijk krijgt een hond voldoende beweging als hij fit, gezond en een tevreden hond kan zijn. Een aantal richtlijnen wat u kan helpen hierbij is het volgende.

Uitlaten

Het is belangrijk dat hij minstens 4 keer per dag uitgelaten wordt, waarvan één keer lang. Hoe lang een hond kan bewegen hangt af van zijn leeftijd, ras en gezondheid. De hoeveelheid beweging zal gedoseerd moeten worden bij honden die erg jong zijn, al op leeftijd zijn of die in een mindere gezondheid verkeren. Een hond moet na een vorige wandeling weer gemakkelijk opstaan en graag mee gaan.

Pups en beweging

Bij pups is het zaak om op te passen met wilde spelletjes. Spelen met ballen en andere honden is erg belastend voor de nog onvolgroeide en kwetsbare gewrichten. Bewegen in de vorm van gedoseerde wandelingen is beter dan wild spelgedrag. Veel gewrichtsproblemen, waar honden levenslang last van kunnen houden, ontstaan in de vroege jeugd door overbelasting. Een stelregel die veel gehanteerd wordt is dat een pup per dag niet meer dan 5 minuten per levensweek intensief mag bewegen en/of spelen. Voor een pup van 12 weken is dat dus nog maar een uur per dag. Daarin zitten ook zijn eigen wilde spelletjes en bewegingen. Voor sommige pups van vooral de kleinere rassen is dit soms al teveel, terwijl bijvoorbeeld een Border Collie erg ongelukkig wordt als je hem teveel beperkt. Maar teveel beweging kan vooral bij grote rassen ook riskant zijn en leiden tot gewrichtsproblemen.

Fietsen

Al vanaf een leeftijd van 6 maanden kan u met uw hond fietsen. Om een hond goed naast een fiets te leren lopen kunt u niet vroeg genoeg beginnen met oefenen.
Gezonde bewegingsvormen zijn stap en draf in een rechte lijn. Rennen is een asymmetrische beweging en kan eerder leiden tot overbelasting van bepaalde gewrichten, evenals veel plotseling wenden en keren. Voor het opbouwen van kracht en conditie en voor herstel na blessures is stappen en draven veel beter.

Weersomstandigheden

Net als bij mensen, zijn er bij honden dingen waar u op moet letten als u bij bewegen met warm en koud weer. Honden kunnen bij hoge temperaturen minder makkelijk hun lichaamswarmte verlagen. Ze raken alleen hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Bij warm weer kan u de hond het beste rustig houden. Zwemmen kan goed op warme dagen, maar het zwemwater moet u zorgvuldig kiezen. En wat te doen als het winter is. Als er sneeuw ligt kunnen er ijsballetjes ontstaan tussen de tenen van de hond. En bij pekel kan het raadzaam zijn de voetzolen in te smeren met Voetzooltjesstift met Hertentalg. Rennen op ijs of gladde wegdekken is onverstandig. Het kan leiden tot glijpartijen, door het ijs zakken of andere ongelukken.

Kijk altijd goed naar het gedrag

Het is belangrijk dat u naar uw hond kijkt tijdens het uitlaten. Een hond hoort met plezier voor of naast u te lopen. Blijft hij achter en sjokt hij met het hoofd laag achter u aan dan is hij moe of heeft hij pijn.

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen