Hoe kan een huisdier dat bijna alleen maar binnen is vlooien krijgen?

Geplaatst op

De koudere dagen komen er weer aan. Huisdieren zijn veel of bijna helemaal binnenshuis. Veel mensen denken dat omdat hun huisdier bijna altijd binnen blijft, zij onmogelijk vlooien kunnen krijgen. Maar is dat ook zo!


Vlooien zijn ontzettend beweeglijk


Hij kan tot 100 keer zijn eigen hoogte springen. Op die manier kunnen vlooien in huis komen. Ze springen op een kledingstuk springen of kruipen in een sok als u buiten bent. Of uw hond of kat gaat misschien eventjes naar buiten en komt dan terug met een paar vlooien in zijn vacht.

Deze beestjes zijn zo klein dat ze erg makkelijk door de kleinste kieren van een raam of deur kunnen springen. Eenmaal binnen, springt de vlo op uw huisdier.

Van één vlo naar honderden vlooien

Na een kort verblijf op de vacht van uw huisdier, springt de vlo er weer af om honderden eieren te leggen, die snel zich ontwikkelen tot honderden hongerige larven. Na een tijdje veranderen deze larven in volwassen vlooien, die zich voeden met het bloed van uw huisdier. En zo begint het verhaal opnieuw.

Uw viervoeter kan zelf niet van dit probleem afkomen. Daar moet hij mee geholpen worden. Het liefst voordat ze zich snel verspreiden naar andere huisdieren of naar mensen in huis.

Vlooien kunnen voor lastige gezondheidsperikelen zorgen, door hevige jeuk waardoor allerlei huidproblemen zich zullen voordoen als het optreden van bloedarmoede en lintworminfectie.

Wat te doen tegen deze beestjes?

Omdat vlooien zich zo snel vermenigvuldigen (eieren komen uit in 3 tot 10 dagen), zijn vlooien moeilijk te bestrijden. Een onschuldige optie is een vlooienkam aan te schaffen. Deze kam heeft heel fijne tanden en in combinatie met zeep en water, zullen de vlooien geen schijn van kans meer hebben.

Er zijn veel chemische middelen op de markt in de vorm van bijvoorbeeld druppels, tabletten of banden. Gebruikt u liever geen chemische producten. Er zijn ook natuurlijke manieren om vlooien te weren.

Hoe kan ik vlooien voorkomen?

Check uw huisdier dagelijks op vlooien. Zelfs als u denkt dat er geen enkele te zien is, dan nog kunnen ze aanwezig zijn: hun eieren en vlooienpoepjes verraden namelijk wel dat ze er zijn. Vlooienpoep ziet er zwartkorrelig uit en kleurt op een wit tissue roodbruin (van het opgezogen bloed), indien u het bevochtigd.

Een goede manier om een ​​vlooienplaag enigszins te voorkomen, is om uw vloerbedekking en kleden, maar ook de mand en alle gestoffeerde spullen, vaak te stofzuigen. Maak wel de stofzuigerzak na elk gebruik leeg, want vlooien kunnen zich daarin heel snel vermenigvuldigen en vroeg of laat zullen ze er weer uit ontsnappen, klaar om opnieuw aan te vallen. U kunt ook wat vlooienpoeder mee opzuigen die de vlooien in de zak vervolgens doodt.

Er zijn ook verschillende natuurlijke middelen om vlooien te weren. Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.