Help vogels de winter door

Geplaatst op

De winter kan een barre tijd zijn voor de vogels. Er is heel weinig voedsel, terwijl ze het juist dan zo hard nodig hebben. De energie die ze krijgen van het voedsel, helpt ze hun lichaamstemperatuur op peil te houden in de kou. De vogels waarderen een helpende hand als het buiten vriest en sneeuwt dan ook ten zeerste.

Welk voer kan je geven aan vogels

Vogels houden net als mensen van veelzijdig voedsel. Erg populair zijn de zaadmixen, pinda’s en vetbollen. Maar u kunt ook vers voer geven, bijvoorbeeld appels of rozijnen. Uit den boze zijn: vloeibare olie, margarine en zout voedsel.
Mezen hangen graag aan de vetbollen, maar merels en vinken scharrelen liever op de grond naar hun voedsel, zaadjes met name. Daarom is het verstandig om op beide plekken te voeren: strooi voer op de grond op een sneeuwvrije plek in de buurt van een haag of struiken en leg ook voedsel op de voedertafel. U kunt de vetbollen ophangen en bijvoorbeeld ook een voedersilo. Vetblokken en -bollen met insecten vallen ook in de smaak, vooral bij de winterkoninkjes.

Wanneer voeren

De beste momenten om het voedsel te strooien, zijn ‘s morgens vroeg en in de namiddag. ‘s Morgens moeten de vogels snel eten om energie op te doen en in de namiddag kunnen ze extra energie gebruiken in aanloop naar de koude nacht toe.

Wat u nog meer kunt doen

U hoeft ‘s winters niet steeds het drinkbakje voor de vogels te ontdooien. Water regelen is voor de meeste vogels geen enkel probleem. Ze nemen hapjes sneeuw en rijp. Als u toch iets wilt doen, kunt u wat ijs vergruizen zodat de vogels het kunnen oppikken. Geef geen water met suiker (tegen het bevriezen) en geef ook geen melk; beide zijn erg ongezond voor vogels.

Geef geen vloeibaar vet

Vogels hebben relatief meer behoefte aan verzadigd vet dan wij. Daarom is dit soort vet voor vogels prima. Vloeibare olie (zoals olijfolie) is voor vogels niet geschikt. Als dit op hun veren komt, wordt de conditie van het verenkleed aangetast. Daarnaast heeft het mogelijk een laxerend effect. Dat doet meer kwaad dan goed in een strenge winter.

(bron: Vogelbescherming)