“Grasaren bij de hond geeft soms ellende”

Het is heerlijk weer, dus op naar bos of strand. Lekker genieten, maar ook opletten geblazen! Het gras staat hoog en er kunnen grasaren tussen staan. De zaden hebben hele scherpe, venijnige weerhaakjes en worden ook wel kruipertjes genoemd. Niet voor niets!

Ontsteking tussen de tenen van grasaren

Ik krijg een mevrouw met haar labrador op het spreekuur. Een andere hondeneigenaar heeft haar aangeraden bij ons langs te gaan. Haar hond heeft al geruime tijd last van zijn ondervoet. Tussen de tenen zit een fikse ontsteking die net is opengegaan. Een andere, kleinere plek leegt zich als ik er bij onderzoek op druk. Van mevrouw begrijp ik dat er grasaren staan op de plekken waar de hond vaak wordt uitgelaten. Dat zou wel eens de boosdoener kunnen zijn. Een grasaar kan namelijk erg makkelijk in de vacht of – zoals in dit geval – tussen de tenen van de hond terechtkomen, daar blijven hangen met zijn weerhaakjes en uiteindelijk zelfs door de huid heendringen.

Wat is een grasaar

Een grasaar heeft een scherp puntje en een soort weerhaakjes en wordt ook wel kruiper genoemd. Een grasaar kan in de vacht van de hond blijven hangen en door de huid heen dringen. Dit gebeurt meestal tussen de tenen. Ook kunnen grasaren in de oren kruipen of in ogen terecht komen.

Verschijnselen door grasaar

Als een hond een grasaar tussen de tenen heeft, zal hij vaak kreupel gaan lopen. Dit komt omdat de punt van de grasaar al in de huid is gedrongen. De grasaar zal vervolgens de neiging hebben om dieper onder de huid te kruipen. De hond zal op de plek veelvuldig likken of krabben en vaak is daar een gaatje in de huid zichtbaar. Ook kan het zijn dat er al een verdikking is ontstaan. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen.

Tip:
Controleer de hond na een wandeling in het groen niet alleen op teken, maar ook op grasaren. Het kan een hoop ellende voorkomen.

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen