“Wat bepaalt een mooie gezonde huid en vacht bij uw huisdier”

Een van de eerste indrukken die je krijgt van een dier wordt bepaald door de huid en de vacht. Zie je een mooie glanzende vacht dan maakt dat een gezonde, vitale indruk. Bij het omgekeerde denk je al gauw dat een dier niet lekker “in zijn vel zit”. Vaak is dat ook het geval.

De huid is bij mens en zoogdier het grootste orgaan en als dat niet goed functioneert ben je niet gezond. De kwaliteit van de huid wordt bepaald door onder andere:

Erfelijke aanleg

De genetische achtergrond is erg belangrijk. Sommige dieren worden met een aanleg voor huidallergie geboren en zullen dan altijd meer of minder last van hun huid krijgen. Een dier met een in aanleg gezonde huid kan tegen een stootje. Krijgt hij of zij een tijdje minder goede voeding of heeft hij last van parasieten dan zal de huid reageren, maar bij een goede behandeling zal de huid zich vlot herstellen. Een dier met een allergie zal echter altijd problemen houden, zodra het dier voer opneemt waar de huid allergisch (voerallergie) op reageert of als het in een omgeving verkeert met “allergenen” (vlooienallergie, atopie).

Parasieten

Met name vlooien en teken veroorzaken veel huidproblemen. Vlooien zijn er tegenwoordig het hele jaar. Vaak worden dieren niet frequent genoeg of met een niet effectief middel tegen vlooien of teken behandeld. Helaas is het een gegeven dat er maar weinig middelen zijn die goed tegen zowel de vlo als de teek werken. Teken veroorzaken in tegenstelling tot de vlo niet zo snel allergiereacties van de huid, maar kunnen wel lokale ontstekingen veroorzaken of ziektes overbrengen.

Verzorging vacht

Tenslotte kunnen veel problemen voorkomen worden door een goede verzorging. Bij katten met een lange vacht is het raadzaam om twee keer per week het losse haar uit te kammen. Dan is er ook minder kans op obstipatie door haarballen. Bij honden is kammen ook aan te raden en voor sommige rassen is trimmen of scheren nodig.

Voeding

De voeding heeft grote invloed op de huid. Een gezonde huid kan bij gewoon voer alsnog veranderen in een schilferige, jeukende huid met een dorre vacht. Een goede verhouding van onverzadigde oliën, vitaminen en mineralen en hoogwaardige eiwitten en vetten is essentieel.

Voorkomen is beter dan genezen

Vaak is het lastig om de huid van een dier die “uit balans” is weer goed te krijgen en hierbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als u ziet dat uw huisdier veel verhaart, veel in de vacht likt of bijt, dor haar krijgt of snel ontstekingen krijgt, denk dan aan het voer.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Productlabels:

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen