“Gescheurde kruisbanden door gladheid”

Sneeuw en ijs brengen veel winterpret met zich mee. De meeste honden vinden dat rare witte spul geweldig en glibberen over ijs leuk, maar er zijn ook risico’s…

Kreupel door pijnlijke knie

Zo komt het in de wintertijd nogal eens voor dat er honden bij de dierenarts terecht komen die plotseling kreupel lopen na een glij- en duikelpartij op glibberig ijs. Bij nader onderzoek van de knie kan een verdikking zichtbaar zijn. Als het dijbeen en scheenbeen ruim bewegen in horizontale richting ten opzichte van elkaar is de kruisband hoogst waarschijnlijk gescheurd. Als deze kapot is, is de knie niet meer stabiel.

Kruisbanden gescheurd

Kruisbanden zijn twee banden die kruiselings tussen scheenbeen en dijbeen gespannen zitten. Ze zorgen ervoor dat de twee botten ten opzichte van elkaar op hun plaats blijven. Meestal is het de voorste kruisband die scheurt. In theorie kan dit bij elk hondenras voorkomen. Bij een steile stand van de knie is de kruisband relatief gezien veel korter en kan bij het overstrekken eerder een scheur optreden. Daarom wordt deze aandoening ook het meest waargenomen bij rassen met een hele steile kniestand zoals Boxers, Rottweilers en Chowchows.

Operatie kruisbanden

Een knie met een gescheurde kruisband is ernstig beschadigd. Ook de (binnen) meniscus kan aangetast zijn. Als de kruisband helemaal door is, is een operatie noodzakelijk. De restanten van de kruisband worden dan verwijderd en de knie moet opnieuw gestabiliseerd worden. Hiervoor bestaan vele technieken. Welke het meest geschikt is, hangt af van welk ras hond en hoe groot en zwaar deze is. Ook kan de chirurg een bepaalde voorkeur hebben. Vaak wordt er een dikke onoplosbare draad aan de buitenkant van het gewricht geplaatst om het boven- en onderbeen op zijn plaats te houden. Het is belangrijk niet te lang met opereren te wachten, omdat artrosevorming van de knie op de loer ligt. Na de operatie is een revalidatieperiode nodig om ervoor te zorgen dat het gewricht langzaam en goed weer wordt belast. U kunt daarbij voedingssupplementen gebruiken om de gewrichtsfunctie te ondersteunen.

Wees voorzichtig bij gladheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees dus voorzichtig met spelen op een gladde ondergrond. Het is erg leuk om buiten te spelen in sneeuw en ijs, maar het kán lelijke gevolgen hebben.

Advies

Wilt u weten welk product bij uw gezondheidsvraag past? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Gerelateerde ervaringen

Gerelateerde ervaringen