“De Hondenziekte rukt op, wat betekent dit voor mijn hond?”

De afgelopen dagen heeft u op verschillende media kunnen lezen dat er bij vossen in Duitsland, net over de grens bij Limburg, Hondenziekte is aangetroffen. Gezien de dichtheid van de vossenpopulatie in Nederland is het niet onwaarschijnlijk dat het virus de grens oversteekt.

Wat is Hondenziekte

Hondenziekte, ook wel de ziekte van Carré of Distemper genoemd, wordt veroorzaakt door een virus dat ontstekingen kan veroorzaken bij de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen. Het kan ook zo zijn dat de hond een hersenvliesontsteking krijgt of ontsteking van de ogen en de huid.

Hondenziekte is besmettelijk

De ziekte is zeer besmettelijk en wordt overgebracht via hoesten, niezen, proesten, direct en indirect contact. Daarbij is het virus ook aanwezig in ontlasting en urine. Dieren kunnen tot 4 maanden na besmetting het virus uitscheiden.

Wat zijn de verschijnselen

Verschijnselen zijn onder andere hoesten, oog- en neusuitvloeiing, nauwelijks tot geen eetlust, braken, diarree en verschijnselen van het zenuwstelsel zoals epilepsie, spierzwakte, verlamming, kramp, stijfheid of evenwichtsstoornis.

Er is is een specifieke bloedtest nodig om de diagnose vast te kunnen stellen.

Wat brengt de toekomst

De prognose van honden die de ziekte hebben verschilt enorm, dit is afhankelijk van wáár de ontsteking zit. Honden met verschijnselen van het zenuwstelsel zullen deze nooit echt meer kwijt raken. Helaas kunnen de klachten zo ernstig zijn dat de hond komt te overlijden.

Wat kun je uit voorzorg doen

Preventief kunnen honden tegen deze ziekte gevaccineerd worden. Als uw hond volgens het vaccinatieschema van de dierenarts gevaccineerd of getiterd is, dan is uw hond naar verwachting voldoende beschermd tegen deze dodelijke hondenziekte.

Twijfelt u of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Gerelateerde ervaringen