Coronavirus in Nederland; hoe zit het met onze huisdieren

Geplaatst op

Momenteel zijn er geen aanwijzingen dat het corona virus uw huisdier kan besmetten. Er zijn ook geen aanwijzingen dat huisdieren een bron zijn voor het besmetten van mensen met COVID-19.
Lees meer over Corona.

Kunnen huisdieren worden besmet met of drager zijn van het coronavirus?

Het consumeren van wilde dieren die de ziekte dragen zou de oorzaak zijn van de uitbraak van het coronavirus. Maar nu het coronavirus ook in Nederland is neergestreken vragen veel huisdiereigenaren zich af of zij ook besmet kunnen worden en/of zij drager kunnen zijn van het virus.

Honden en katten hebben hun eigen specifieke coronavirussen, maar er is niet aangetoond dat ze mensen kunnen besmetten. Het is niet bekend of honden en katten mogelijk niet-klinische dragers van de ziekte zijn. Een niet-klinische drager betekent dat het huisdier wel het virus bij zich kan dragen, maar er zelf niet ziek van is. Dus het wordt aangeraden om de normale hygiëne maatregelen te volgen bij de omgang met huisdieren. Wat betekent, regelmatig en zorgvuldig uw handen wassen na contact met uw huisdier.

Wat als een hond of kat tekenen van een griepachtige ziekte vertoont?

Honden en katten kunnen griepachtige ziekteverschijnselen vertonen die gepaard gaan met heel veel andere vaak voorkomende infecties met virussen en bacteriën die niet op mensen kunnen worden overgedragen. Er is niet direct reden voor zorgen. Houden de ziekteverschijnselen aan en heeft u twijfels, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Wat is er bekend van coronavirussen bij honden en katten?

Katten
Het Feline coronavirus veroorzaakt een milde of asymptomatische (zonder verschijnselen) infectie bij katten, maar als de infectie langer aanhoudt, kan het virus veranderen in een zeer dodelijke vorm genaamd Feline infectieuze peritonitis (FIP). FIP heeft natte en droge vormen, met overeenkomsten met de menselijke ziekte, sarcoïdose en is altijd dodelijk. Een heftige ontstekingsreactie zie je rond vaten in de weefsels waar deze geïnfecteerde cellen zich bevinden, vaak in de buik, nieren of hersenen. Het is deze wisselwerking tussen het immuunsysteem van het lichaam en het virus dat verantwoordelijk is voor de ziekte. Zodra een kat klinische FIP ontwikkelt waarbij één of meerdere orgaansystemen van het lichaam van de kat betrokken zijn, is de ziekte progressief en bijna altijd dodelijk.

Honden
Er zijn twee bekende varianten bij honden met de maagdarm vorm, variërend van asymptomatische tot milde diarree tot ernstige slopende dunne darmontsteking die bij puppy’s af en toe tot de dood zal leiden. Canine respiratory coronavirus (CRCoV) is een groep 2 coronavirus. De meeste honden hebben bij deze vorm een milde ziekte die bestaat uit hoesten, niezen en neusafscheiding. Sommige honden hebben een subklinische infectie zonder verschijnselen, maar kunnen andere honden wel met het virus besmetten. Een kleine minderheid van honden besmet met CRCoV ontwikkelt een longontsteking, vooral als ze gelijktijdig zijn geïnfecteerd met andere luchtweg ziekteverwekkers.

Vormt het coronavirus een gevaar voor huisdieren en hun eigenaren?

Op dit moment is er geen bewijs dat huisdieren zoals honden en katten kunnen worden besmet met het nieuwe coronavirus:
• Honden en katten kunnen vatbaar zijn voor specifieke coronavirussen, maar er zijn geen bekende/bewezen overdrachten van honden- of katten coronavirussen die mensen besmetten.
• Bij deze recente uitbraak is het niet bekend of huisdieren de ziekte kunnen dragen; daarom moeten de hygiëne maatregelen zoals altijd worden nageleefd wanneer huisdieren zijn blootgesteld aan mogelijk besmette personen.
Coronavirussen worden in het algemeen overgedragen via ademhalingsdruppeltjes, contact met geïnfecteerd lichaamsvocht en ontlasting wat in de mond terecht komt. Men hoeft niet per se een besmet dier te eten en het besmette dier kan zonder verschijnselen zijn.

Bron: Medisch Centrum voor Dieren (MCD)